Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Πίσω από τις φανφάρες βλέπεις έναν ικανότατο προπονητή!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος αφήνει στην άκρη τις υπερβολές και κοιτάζει τον τρόπο με τον οποίο ο Μίτσελ προσπαθεί να μεγαλώσει τον ευρωπαϊκό κυβισμό του Ολυμπιακού.
Εχει πλάκα να συγκρίνει κανείς τα σχόλια που ακούγονταν και γράφονταν για τον Ολυμπιακό και τις μεταγραφές – πωλήσεις του περίπου 15-20 μέρες πίσω με όσα γράφονται και ακούγονται από το βράδυ της Τρίτης. Οι μέτριοι και ανεπαρκείς ποδοσφαιριστές έγιναν σε μια νύχτα σούπερ σταρς. Οι περίεργες και ακατανόητες επιλογές του προπονητή έγιναν έξοχες επιλογές. Η “κακιά” διοίκηση που όλους τους ξεπουλάει για να 'κονομήσει έγινε μαγκιόρα, διορατική και φιλόδοξη. Από τα ίδια στόματα, τα ίδια πληκτρολόγια, τα ίδια μικρόφωνα. Ολη η κλασική ελληνική νοοτροπία και αντίληψη έκανε παρέλαση μπροστά σου σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. Και φυσικά, μην έχεις καμιά απολύτως αμφιβολία, αν το ματς βγει στραβά για τον Ολυμπιακό στη Σουηδία, θα ξαναλλάξουν τα κείμενα και τα λόγια. Ο Μιλιβόγιεβιτς θα ξαναγίνει “λίγος”, ο Μίτσελ θα ξαναβγεί λάθος για τους παίκτες που άφησε να φύγουν και εκείνους που πήρε, η διοίκηση πάλι θα φταίει γιατί τον μικραίνει τον Ολυμπιακό πουλώντας παίκτες.
ADVERTISEMENT
Αν κανείς αφήσει στην άκρη τα politics και το εμπόριο και συγκεντρωθεί στο ποδόσφαιρο, η εικόνα του Ολυμπιακού και ο τρόπος που διαχειρίστηκε το παιχνίδι ήρθαν ως ακόμη μια απόδειξη που τεκμηριώνει τον ισχυρισμό ότι οι πρωταθλητές Ελλάδας έχουν το προνόμιο να συνεργάζονται με έναν προπονητή που αλλάζει το ευρωπαϊκό τους μέγεθος και φτάνει να τους δείχνει στο Champions League ως μια πιο υπολογίσιμη από ποτέ ευρωπαϊκή δύναμη.
Κοιτώντας το ποδόσφαιρο που παρουσιάστηκε στο Καραϊσκάκη, ο παρατηρητής βλέπει πίσω από ένα επιφανειακά “τυχερό” γκολ, από τον Μουζουάκου, και ανεξάρτητα από την λάθος επιλογή του Σιμεόνε με τον Ομπλακ αντί του Μογιά, μια δουλεμένη εκδήλωση επίθεσης από στημένη μπάλα. Τόσο φρεσκοδουλεμένη, που είχε δουλευτεί ακόμη και το πρωί του παιχνιδιού, κατά δήλωση του Μουζουάκου. Ο παρατηρητής διαπιστώνει ότι ο 23χρονος Μιλιβόγιεβιτς, ένας νεόφερτος ποδοσφαιριστής σε θέση τόσο ευαίσθητη και νευραλγική, στον άξονα, μπαίνει και αποδίδει με την ίδια άνεση που το έκανε ο 32χρονος Τσάμπι Αλόνσο στην Μπάγερν. Εχει δηλαδή κατεβάσει στον υπολογιστή του μυαλού του όλα τα απαιτούμενα προγράμματα ώστε να εξοικειωθεί και με το παιχνίδι των συμπαικτών, και με την τακτική, και με την φύση του παιχνιδιού της νέας του ομάδας αλλά και με τις ειδικές απαιτήσεις ενός αγώνα απέναντι σε μια εκ των κορυφαίων ομάδων αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.
Ο σκάουτερ που είχε ενημερωθεί για τόσες αλλαγές στο ρόστερ και τον κορμό ενδεκάδας του Ολυμπιακού και παρατηρούσε ότι στην απέναντι πλευρά υπήρχε μια απαράλλακτη κατά τα 8/11 ομάδα που ήταν/είναι από τις πιο καλοδουλεμένες μηχανές που κυκλοφορούν στο ποδόσφαιρο αυτή την εποχή, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική ομάδα έχει έναν πολύ καλό προπονητή, ικανό και σε επιλογές ποδοσφαιριστών αλλά και στο team building που ξεκίνησε σχεδόν εκ του μηδενός πριν από μερικές εβδομάδες.
Τα αντανακλαστικά του Μίτσελ στη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου, οι – ουσιαστικά – προετοιμασμένες αλλαγές, ο τρόπος που διαχειρίστηκε τις αλλαγές για να γεμίσει τους χώρους έξω από την μεγάλη περιοχή και να δέσει καλύτερα τις γραμμές του, δηλαδή όσα έκανε για να υλοποιήσει την “η Ατλέτικο θα δει την αντανάκλαση του παιχνιδιού της στο παιχνίδι του Ολυμπιακού” είναι ένα καθαρό δείγμα της δεξιότητας του Ισπανού στο κοουτσάρισμα. Ενα μεγάλο παράσημο για έναν προπονητή που κατάφερε να αντιμετωπίσει τόσο αποτελεσματικά μια τόσο δυνατότερη αντίπαλο.
Ο άνεμος της τύχης φύσηξε πολύ ευνοϊκά για τον Ολυμπιακό το βράδυ της Τρίτης στο Καραϊσκάκη. Δίχως την τύχη άλλωστε δεν επιτυγχάνονται τέτοιες, τόσο μεγάλες υπερβάσεις. Κι άλλωστε ήταν ο Ολυμπιακός που την προκάλεσε την τύχη του με όσα έκανε στο τερέν, δεν ήταν η τύχη που του χτύπησε την πόρτα. Αφήνοντας όμως στην άκρη τύχες, μαγικά και μεταφυσικά φαινόμενα και κοιτάζοντας μόνο το ποδόσφαιρο, ο παρατηρητής διαπιστώνει ότι χάρη στις επιλογές και την δουλειά του Μίτσελ, ο Ολυμπιακός σήμερα πιστεύει σε κάτι που μέχρι πρότινος δεν έμοιαζε ρεαλιστικό, δηλαδή στις πιθανότητες να περάσει την φάση των ομίλων του Champions League, δηλαδή να βάλει από κάτω μια εκ των Ατλέτικο, Γιουβέντους. Και συγχρόνως κοιτάζει την ευρωπαϊκή κοινότητα του ποδοσφαίρου να τον υπολογίζει περισσότερο από ποτέ. Κι όλα αυτά επιχειρεί να τα συνδυάσει με την ανάδειξη – πώληση ποδοσφαιριστών που είτε παράγει είτε προωθεί. Με έναν προπονητή που κάνει στον Ολυμπιακό αυτό που κάνει στην Ντόρτμουντ ο Κλοπ, στην Αρσεναλ ο Βενγκέρ, στην Ατλέτικο ο Σιμεόνε.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: