Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Αθήνα – Ρόδος, ένα… παρκέ δρόμος!

Από Ρόδο στην Αθήνα μπορείς να ταξιδέψεις είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο. Είτε όμως και από τον Κολοσσό στον Παναθηναϊκό. Το Supebasket.gr με αφορμή την ένταξη του Αρη Λυκογιάννη στο προπονητικό τιμ του Παναθηναϊκού θυμάται όσους διάνυσαν 473,7 χιλιόμετρα μετακομίζοντας από την Ρόδο στην Αθήνα για λογαριασμό των «πρασίνων».

Η αρχή έγινε τη σεζόν 2011/12 όταν στον Παναθηναϊκό εντάχθηκαν δύο παίκτες που τις προηγούμενες χρονιές είχαν φορέσει την φανέλα του Κολοσσού. Ο λόγος για τον Πατ Καλάθη και τον Στίβεν Σμιθ.
Ο Πατ Καλάθης -αδερφός του Νικ- έχοντας πραγματοποιήσει καλές εμφανίσεις στην Ρόδο, παίρνει μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό αν και ποτέ δεν κατάφερε να δέσει και να ξεχωρίσει. Την επόμενη χρονιά έφυγε για το Ισραήλ και την Μακάμπι Χάιφα, όπου έκανε την διαφορά και αναδείχθηκε στους καλύτερους του πρωταθλήματος πριν αναχωρήσει έπειτα για την Αστάνα στην οποία αγωνίζεται ακόμα. Ο 30χρονος φόργουορντ πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος και ήταν ο MVP του τελικού ρίχνοντας στο… καναβάτσο τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.
Την ίδια χρονιά (2011/12) στον Παναθηναϊκό έρχεται ο Αμερικανός φόργουορντ Στίβεν Σμιθ, ο οποίος είχε κάνει «πάταγο» όταν αγωνίστηκε την φανέλα του Κολοσσού τη σεζόν 2008/09 (μ.ο. 18,3 πόντους) αλλά το ταξίδι του προς το ΟΑΚΑ είχε ενδιάμεσες στάσεις, καθώς μετά τον σοβαρό τραυματισμό του το 2009 ακολούθησε η θητεία του σε Ολντενμπουργκ και Πανελλήνιο πριν αποκτηθεί τελικά από τους «πράσινους». Στην Αθήνα δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του Παναθηναϊκού και ακολούθησε η μεταγραφή του στην ιταλική Μπολόνια ως το 2014 και στην συνέχεια δοκίμασε στο NBDL για να καταλήξει στην Γαλλία και την Μπουργκ εν Μπρες.
O Νίκος Παππάς έκανε το δρομολόγιο Ρόδος-Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις, καθώς πέρασε την διετία 2009-11 φορώντας την φανέλα των «θαλασσί», ενώ ακολούθησε η θητεία του σε ΠΑΟΚ (2012) και Πανιώνιο (2012-2013). Το 2010 μάλιστα ψηφίστηκε ως ο καλύτερος νέος παίκτης του πρωταθλήματος.
Ο πρώτος κόουτς που έκανε την διαδρομή Ρόδος-Αθήνα ήταν την περσινή σεζόν ο Δημήτρης Πρίφτης με θητεία και στο επιτελείο της Εθνικής ομάδας. Μετά την αποχώρηση του Πεδουλάκη, ο Παναθηναϊκός με επικεφαλής τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, έφερε στο ΟΑΚΑ τον Δημήτρη Πρίφτη από τον Κολοσσό που συμπλήρωσε το προπονητικό τιμ της ομάδας που έφτασε τελικά ως την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι ικανότητές του και η αξία του φάνηκε και με την δουλειά που έκανε στην συνέχεια ως πρώτος προπονητής στον Αρη, όπου βρίσκεται ως σήμερα και τον έχει οδηγήσει στις τέσσερις πρώτες ομάδες της Α1.
Τέλος, ο Αρης Λυκογιάννης έγινε ο δεύτερος προπονητής που έφυγε από τον Κολοσσό για να ενταχθεί  στο τιμ του Παναθηναϊκού, που αυτή τη φορά έχει επικεφαλής τον Σωτήρη Μανωλόπουλο, έπειτα από την απομάκρυνση του Ντούσκο Ιβάνοβιτς.
Ο Αρης Λυκογιάννης ξεκίνησε την καριέρα του στον Σπόρτιγκ (2001-2006) ενώ ακολούθησε το Παγκράτι στην Α2 και ο Ικαρος Καλλιθέας (2009-2012), οδηγώντας τον από την Β’ Εθνική στην Α1. Ο Ελληνας κόουτς εργάστηκε και στην σουηδική Σόλνα (2012/13) πριν επιστρέψει ξανά στον Ικαρο το 2013 μέχρι τον Φλεβάρη του 2014. Η φετινή συνεργασία του με τον Κολοσσό επιβεβαίωσε την προπονητική του αξία, καθώς έφτασε ως τα πλέι οφ πριν από τον αποκλεισμό από τον… Παναθηναϊκό στον οποίο εκτός των άλλων, μπορεί να προσφέρει τις εξαιρετικές του ικανότητες στο σκάουτινγκ.
*Πηγή: superbasket.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: