Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Ο πρώτος τελικός του ΠΑΟΚ!!

Πρώτη φορά βρέθηκε στα τελικά της διοργάνωσης του Κυπέλλου στις 28 Μαϊου του 1939 ο ΠΑΟΚ, όπου και κλήθηκε να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ,χωρίς όμως να καταφέρει να σηκώσει τον τίτλο καθώς ηττήθηκε με 2-1 από την Ένωση.
Όπως αναφέρει η ΠΑΕ:
Ο ΠΑΟΚ στην τρίτη σεζόν στον θεσμό του κυπέλλου Ελλάδος πήρε το εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης. Το 1931-32 είχε αποκλειστεί στα ημιτελικά από την ΑΕΚ, ενώ την επόμενη σεζόν (1932-33) έμεινε εκτός στους “16” από τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη. Από το 1933 μέχρι το 1938 δεν έγιναν αγώνες για το κύπελλο και το 1938-39 που επέστρεψε ο θεσμός, ο Δικέφαλος άφησε εκτός τον Ηρακλή στα προημιτελικά (3-2) και αντιμετώπισε τον Πρωταθλητή Πειραιά Εθνικό για μια θέση στον τελικό.
Με το επιβλητικό 4-0 στην Θεσσαλονίκη πήρε τη νίκη και την πρόκριση το απόγευμα της Κυριακής 15 Μαΐου. Στον δεύτερο ημιτελικό υπήρξε διακοπή πριν το ημίχρονο διότι ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Ράγγος δεν δέχθηκε την απόφαση του διαιτητή για να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο μετά το χτύπημα στον Μαρόπουλο της ΑΕΚ και έτσι η αναμέτρηση δεν συνεχίστηκε.
Οι διαβουλεύσεις δεν κατέληξαν κάπου, έτσι δεν επαναλήφθηκε η αναμέτρηση και οι Κιτρινόμαυροι πήραν το εισιτήριο για τον τελικό.
Ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στην Αθήνα για τον πρώτο τελικό Κυπέλλου στην ιστορία του έχοντας στο πλευρό του περισσότερους από 2.000 οπαδούς του και αρκετή αισιοδοξία για την κατάκτηση του τροπαίου.
Η ΑΕΚ ήταν η αντίπαλος του για το τρόπαιο σε μια αναμέτρηση που έγινε σαν σήμερα το απόγευμα Κυριακή 28 Μαΐου του 1939 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας παρουσία του πρώην Δημάρχου Αθηναίων και τότε υπουργού Διοικήσεως Πρωτευούσης, Κώστα Κοτζιά, που έκανε και την απονομή.
Τελικά η ΑΕΚ επικράτησε με 2-1 και κατέκτησε το κύπελλο, ωστόσο το γεγονός ότι κορυφαίος του γηπέδου μνημονεύεται ο αμυντικός της Γάσπαρης και ο τερματοφύλακάς της Ρίμπας, δείχνει ότι ο ΠΑΟΚ ήταν εκείνος που αναζητούσε περισσότερο το γκολ.
Οι επιθετικοί του ΠΑΟΚ δεν ήταν στην καλύτερη ημέρα τους, μολονότι το ματς ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και τον Ιωαννίδη (σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής σκόρερ ήταν ο Καλογιάννης) να ανοίγει το σκορ για τον Δικέφαλο. Η ΑΕΚ ισοφάρισε σε αντεπίθεση και μετά από σύγχυση, ενώ πήρε τη νίκη στο 73’ με σκόρερ τον Μανέτα να βλέπει τη μπάλα να του έρχεται σαν… δώρο έπειτα από περιπετειώδη φάση στην οποία είχε εξουδετερωθεί ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ, Σωτηριάδης.
Η φωτογραφία που απεικονίζει τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων να ποζάρουν αγκαλιασμένοι πριν την έναρξη της αναμέτρησης, είναι απλώς μια ακόμη επιβεβαίωση για το πόσο διαφορετική ήταν εκείνη η εποχή..
Διαιτητής του τελικού ήταν ο Χατζόπουλος με «κριτές γραμμών», όπως αποκαλούσαν τότε τους βοηθούς, τους Τζίτζη και Πασαλάρη.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ
Κυριακή 28 Μαΐου 1939
ΓΗΠΕΔΟ: Λεωφόρος Αλεξάνδρας
ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2 – 1
Διαιτητής: Σταύρος Χατζόπουλος
ΓΚΟΛ : 43′ Χατζησταυρίδης, 73′ Μανέτας – 31′ Ιωαννίδης
ΑΕΚ: Ρίμπας, Γάσπαρης, Σέλτσικας, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας, Βασιλείου, Αλέκος Χατζησταυρίδης, Τρύφων Τζανετής, Κλεάνθης Μαρόπουλος, Μανέτας.
ΠΑΟΚ: Σωτηριάδης, Βατίκης, Γούλιος, Κοντόπουλος, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Γλάρος, Κρίτας, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Κουκουλάς.
*Πηγή: arenafm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: