Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Εκλογές FIFA: Μπρος γκρεμός, πίσω… μπαϊράκι!!

Δυο ξεκάθαρα ενδεχόμενα υπάρχουν στο… τραπέζι ενόψει της αυριανής εκλογής προέδρου της FIFA και τα δυο οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη πόλωση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου – Υποθετική ψηφοφορία του Onsports
Λιγότερο από 24 ώρες έχουν απομείνει για να ξεκινήσει το βασικό θέμα του 65ου Κογκρέσου της FIFA, η ψηφοφορία για την ανάδειξη του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου που θα πάρει το χρίσμα μέχρι το 2019. Δυο ημέρες μετά τις τρομερές εξελίξεις της Τετάρτης στη Ζυρίχη όταν τουλάχιστον 10 στελέχη της FIFA συνελήφθησαν από το FBI και τις ελβετικές Αρχές για εμπλοκή σε σκάνδαλα δωροδοκίας, οι συνομοσπονδίες ποδοσφαίρου του πλανήτη καλούνται να ψηφίσουν για πρόεδρο και τα ενδεχόμενα που υπάρχουν είναι δυο, οδηγώντας όμως σε ένα αποτέλεσμα: σε ακόμη μεγαλύτερη πόλωση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Και εξηγούμε.
Στην ψηφοφορία του προέδρου της FIFA συμμετέχουν 209 ομοσπονδίες χωρών που είναι αναγνωρισμένες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και συνθέτουν τις έξι συνομοσπονδίες. Η CAF (Αφρική) εκπροσωπείται από 54 χώρες και έχει εκφράσει επανειλημμένα τη στήριξή της στον Σεπ Μπλάτερ.
Η UEFA δια στόματος Μισέλ Πλατινί ξεκαθάρισε σήμερα ότι θα στηρίξει κατά πλειοψηφία των πρίγκιπα Αλί, με τον Γάλλο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας να αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 46 μέλη της UEFA θα ψηφίσουν αύριο τον ανταγωνιστή του Μπλάτερ.
Η AFC (Ασία) εκπροσωπείται από 46 χώρες και η συντριπτική πλειοψηφία της στηρίζει τον Μπλάτερ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση παίζουν τεράστιο ρόλο οι διακρατικές σχέσεις της Ιορδανίας -της οποίας είναι πρίγκιπας ο Αλί Μπιν Χουσεΐν- με της γειτονικές της χώρες. Η ασφαλής απόκλιση που μπορούμε να υπολογίσουμε είναι 10 ψήφοι υπέρ του πρίγκιπα και 36 υπέρ του Μπλάτερ.
Η CONCACAF (Βόρεια και Κεντρική Αμερική και Καραϊβική) εκπροσωπείται από 35 χώρες και παρότι την Τετάρτη συνελήφθη ο πρόεδρός της Τζέφρι Γουέμπ, αναμένεται να μείνει πιστή στον Μπλάτερ.
Η OFC (Ωκεανία) αποτελείται από 11 χώρες και όλες θα στηρίξουν τον εν ενεργεία πρόεδρο της FIFA, όπως ξεκαθάρισε πρόσφατα ο πρόεδρος της OFC Ντέιβιντ Τσανγκ.
Τέλος, η CONMEBOL (Νότια Αμερική) αποτελείται από 10 χώρες και είναι διχασμένη. Παρότι μέχρι πρόσφατα στήριζε τον Μπλάτερ, αρκετά πρόσωπα έχουν αλλάξει και νέο «αίμα» έχει μπει στη συνομοσπονδία. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ ανά τον πλανήτη, τουλάχιστον 6 χώρες θα στηρίξουν τον Ελβετό.
Ας δούμε πως τα παραπάνω διαμορφώνουν μια υποθετική ψηφοφορία.
ΥΠΟΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ONSPORTS
ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΜΠΛΑΤΕΡ
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΛΙ
CAF
54
0
UEFA
0-7
46-53
AFC
36-46
0-10
CONCACAF
34
0
OFC
11
0
CONMEBOL
6-10
0-4
ΣΥΝΟΛΟ
141-162
46-67
Βάσει του παραπάνω, το ενδεχόμενο ο Σεπ Μπλάτερ να μην επανεκλεγεί πρόεδρος της FIFA αύριο μοιάζει απίθανο αν δεν υπάρξουν συγκλονιστικές αποκλίσεις από μέλη πολλών συνομοσπονδιών.
Στην περίπτωση που ο Ελβετός επανεκλεγεί, η UEFA αναμένεται να συνεδριάσει άμεσα προκειμένου να καθορίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει. Το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 είναι «ανοιχτό» και ακόμη πιο πιθανό είναι να έρθει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου σε πλήρη ρήξη με τη FIFA, αποχωρώντας!
Στην περίπτωση που εκλεγεί ο πρίγκιπας Αλί θα μιλάμε για τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία των αθλητικών ψηφοφοριών τα τελευταία 25 χρόνια, καθώς θα χρειαστεί να ανατραπούν δεδομένα στον ποδοσφαιρικό χάρτη που θα οδηγήσουν αυτόματα σε ραγδαίες αλλαγές στη δομή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
*Πηγή: onsports.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: