Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Πάνω απ'όλα, καλή καρδιά....!!

O Νίκος Παπαδογιάννης αποτίει φόρο τιμής σε ορισμένους γίγαντες με αδύναμη καρδιά.
Εγραφα, τον περασμένο Νοέμβριο, για την "αδελφότητα του φερμουάρ". Tων Zipper Brothers, που ιδρύθηκαν πριν από 10 χρόνια, από τον Φρεντ Χόιμπεργκ.
ADVERTISEMENT
Ο Χόιμπεργκ, ένας καλός γκαρντ που τότε αγωνιζόταν στους Mινεσότα Τίμπεργουλβς, σταμάτησε το μπάσκετ μέσα σε μία νύχτα, στα 33 του, όταν διαγνώστηκε με μια σπάνια πάθηση της καρδιάς.
Ηταν ένας σκληροτράχηλος γκαρντ, με κοφτερό μυαλό και αδύναμη καρδιά. Τελείωσε την περίοδο 2004-5 με ποσοστό 48,3% στα τρίποντα, πρώτος σε ευστοχία σε ολόκληρο το ΝΒΑ.
Δύο μήνες μετά το τέλος της σεζόν, βρέθηκε καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, αντιμέτωπος με το νυστέρι. H διάγνωση ήταν: ανεύρυσμα αορτής.
"Προβλέπεται πλήρης ίαση, αλλά μάλλον δεν θα ξαναπαίξεις μπάσκετ", του είπαν οι γιατροί. Είχαν δίκιο και στα δύο. Η θαρραλέα απόπειρα του Χόιμπεργκ να επιστρέψει στα γήπεδα αποδείχθηκε μάταιη.
Τον περίμενε, όμως, μια θέση στη διοίκηση των Τίμπεργουλβς. Και στο βάθος του ορίζοντα, το κοστούμι του προπονητή. Τέσσερα χρόνια μετά την αποστρατεία του, ο Χόιμπεργκ προσελήφθη από το Άιοβα Στέιτ, όπου έκανε θραύση.
Τον Απρίλιο του 2013, υπέγραψε με το κολέγιο 10ετή επέκταση του συμβολαίου του, με αντίτιμο 25 εκατομμύρια δολάρια!
Η ρήτρα αποδέσμευσης για ομάδα του ΝΒΑ ήταν μόλις 500 ψωροχιλιάρικα. Εμελλε να του φανεί χρήσιμη, το καλοκαίρι του 2015...
Ο Χόιμπεργκ δεν ξέχασε ποτέ την περιπέτεια υγείας που του έκοψε την καριέρα με μαχαίρι. Από το 2005 κιόλας, ίδρυσε την "αδελφότητα του φερμουάρ", για μπασκετμπολίστες που πέρασαν από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.
Για ψυχολογική στήριξη, για οικονομική βοήθεια, για συζήτηση και συμπαράσταση, για συμβουλές σε αυτόν που ανακαλύπτει ξαφνικά ότι δεν είναι άτρωτος.
Δεν του λένε ποτέ ψέματα: "Θα πονέσεις, θα απογοητευτείς, θα ζοριστείς, θα ξενυχτήσεις. Η αισιοδοξία θα πρέπει να γίνει όπλο στα χέρια σου. Δεν θα σε αφήσουμε ποτέ μόνο".
Αυτό ακριβώς συμβολίζει το φερμουάρ του τίτλου: το σημάδι που μένει στο στήθος από τα ράμματα των γιατρών.
Ο Τσάνινγκ Φράι του Ορλάντο. Ο Τζεφ Γκρην, των Σέλτικς. Ο Γάλλος Ρόνι Τουριάφ, που φοράει πάντοτε το νούμερο "32" προς τιμήν του Χόιμπεργκ. Ο Ίταν Τόμας. Ο Τσακ Χέις και ο Κρις Ουίλκοξ, που δεν χρειάστηκαν εγχείρηση. Τα αδέλφια του φερμουάρ.
Και, ψηλά στους ουρανούς, εκείνοι που δεν πρόλαβαν. Ο Ρέτζι Λιούις και ο Χανκ Γκάδερς, θύματα στον βωμό της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας. Το βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του Γκάδερς (δείτε παρακάτω) κόβει τα ποδάρια.
Ο Κόνραντ Μακρέι, ο άλλοτε παίκτης του ΠΑΟΚ (φωτ.), που έσβησε μέσα στο γήπεδο πριν κλείσει τα 30 του χρόνια. Ο Τζέισον Κόλιερ, ο "Τράκτορ" Τρέιλορ.
Ακόμα και ο Πητ Μάραβιτς, που πέθανε στα 41 του από μία καρδιακή πάθηση που δεν διαγνώστηκε ποτέ.
Το αφιέρωμα του περασμένου Νοεμβρίου είχε για αφορμή την περιπέτεια του μπασκετμπολίστα των Τρικάλων Χρήστου Δεληγιάννη, ο οποίος έμεινε 3 μερόνυχτα στην εντατική, μετά από κρίση ιογενούς μυοπερικαρδίτιδας.
Ο 30χρονος αθλητής ξεπέρασε απόλυτα το πρόβλημα, αλλά υποχρεώθηκε να σταματήσει την καριέρα του για καθαρά προληπτικούς λόγους. Δεν χρειάστηκε νυστέρι ούτε έχει στο στήθος του σημάδι που θυμίζει φερμουάρ.
Στην αποχαιρετιστήρια δήλωσή του, ο Δεληγιάννης εξέφρασε την πικρία του, για την ανευθυνότητα με την οποία μερίδα των ΜΜΕ χειρίστηκε το θέμα της ασθένειάς του. "Δεν πειράζει, καλή καρδιά", τους εύχεται τελικά. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Ίσως κάποτε να τον δούμε και αυτόν με κοστούμι, όρθιο μπροστά στον πάγκο μίας μεγάλης ομάδας. Διότι, λησμόνησα να σας πω, ο ιδρυτής της "αδελφότητας του φερμουάρ" Φρεντ Χόιμπεργκ, είναι ο νέος προπονητής των Σικάγο Μπουλς.





O Κόνραντ "McNasty" Μακρέι, με τη φανέλα του ΠΑΟΚ
Ο Φρεντ Χόιμπεργκ, τον καιρό που υπηρετούσε τους Μπουλς ως παίκτης
Ο Ρόνι Τουριάφ, εκλεκτό μέλος της "αδελφότητας του φερμουάρ"
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: