Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Η Ούλκερ φεύγει, ζήτω η Ούλκερ!!

Το gazzetta.gr παρουσιάζει τι ισχύει με το budget της Φενέρμπαχτσέ, τον MVP της Ευρωλίγκα και τι θα κάνει ο Ζήσης. Η ηρεμία του Ομπράντοβιτς, που ασχολείται μόνο με τα πλέϊ-οφ, αποτελεί εγγύηση ότι το καράβι της τουρκικής ομάδας δεν μπάζει νερά! 
Αν διάβαζε κανείς τις ειδήσεις που αφορούσαν στην πρωταθλήτρια Τουρκίας, το περασμένο Σάββατο (30/05), δεν θα δυσκολευόταν να συμπεράνει ότι ο σύλλογος της ασιατικής πλευράς της Πόλης, οδεύει προς τη διάλυση! Ο τίτλος “Φεύγει ο Μπιέλιτσα για το ΝΒΑ!” άρχισε να κάνει τον γύρο του διαδικτύου... Η είδηση ότι “Η χορηγός εταιρία Ulker μειώνει δραματικά την χρηματοδότηση!”, συνδυάστηκε με την εντός έδρας ήττα (96-97) της Φενέρμπαχτσέ στον πρώτο ημιτελικό από την Καρσίγιακα και ήρθε κι έδεσε το... γλυκό!
ADVERTISEMENT
Η αποχώρηση της Ulker από τον τουρκικό αθλητισμό
Η αλήθεια, όμως, απέχει παρασάγγες από το κλίμα που δημιουργήθηκε... Στην πραγματικότητα, ο ιδιοκτήτης της τουρκικής εταιρίας-κολοσσού τροφίμων, Μουράτ Ουλκέρ, αποφάσισε να σταματήσει την ασύδοτη χρηματοδότηση των περισσότερων τουρκικών ομάδων σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, γιατί δεν θέλει πλέον να θεωρείται ο “ευεργέτης” του επαγγελματικού αθλητισμού, “ματώνοντας” τις επιχειρήσεις του. Γι' αυτό άλλωστε και ο πρόεδρος της Φενέρ, Αζίζ Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε επίσημα την απόφασή του (“η χορηγία της Ούλκερ θα πέσει στα 5 από τα 29 εκατομμύρια Ευρώ, που ήταν πέρυσι”) και τον ευχαρίστησε δημόσια για την προσφορά του.
Γιατί είναι ιδιαίτερη η σχέση Φενέρ-Ούλκερ!
Η δεύτερη ανάγνωση αυτής εξέλιξης, όμως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του gazzetta.gr, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μοναδική ομάδα που δεν θα πληγεί από την αποχώρηση της τουρκικής εταιρίας από τον αθλητισμό της γειτονικής χώρας, είναι αυτή που εδρεύει στην “Ulker Sports Arena”. Το νεότευκτο γήπεδο ανήκει από κοινού (συνιδιοκτησία) στην Φενέρμπαχτσέ και την εταιρία Τούρκου μεγιστάνα (δεν φέρει τυχαία το όνομά του), η οποία δραστηριοποιείται σε 110 χώρες, έχει κοντά στους 7.500 υπαλλήλους και μόνο το 2011 (για παράδειγμα) είχε τζίρο 2,67 δισεκατομμύρια δολάρια! Ο Μουράτ Ουλκέρ, πέρα από πετυχημένος επιχειρηματίας είναι και γνωστός υποστηρικτής της Φενέρ. Γι' αυτό και αποφάσισε να συνεισφέρει ένα μικρό ποσό από το ταμείο της μαμάς εταιρίας, το οποίο – μέχρι πρότινος – χρηματοδοτούσε πάρα πολλές τουρκικές ομάδες και να δώσει τα υπόλοιπα χρήματα (περίπου 20-25 εκατομμύρια Ευρώ) μέσω μία μικρότερης εταιρίας (Godiva), που από το 2007, βρίσκεται στην εταιρική “ομπρέλα” της Ulker.
Ατάραχος ο Ομπράντοβιτς, ασχολείται με το πρωτάθλημα

Τώρα καταλάβατε γιατί μετά απ' όλα όσα γράφτηκαν, δεν έχει ανοίξει μύτη στον σύλλογο της ασιατικής πλευράς της Πόλης; Ή πιστεύετε ότι η διοίκηση του τουρκικού συλλόγου δεν ήξερε τι θα συμβεί, όταν πριν από λίγες μέρες ανακοίνωνε την διετή επέκταση του συμβολαίου του “Ζοτς”; Πολύ λογικά, λοιπόν, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, προσπαθεί να επικεντρώσει την ενέργεια του και ζητάει τη συγκέντρωση των παικτών του, μόνο στο αγωνιστικό μέρος. Η Φενέρμπαχτσέ, που έχασε το Super Cup και το Κύπελλο Τουρκίας, από την εφετινή σεζόν έχει να θυμάται μόνο την ιστορική πρόκριση στο φάϊναλ-φορ της Ευρωλίγκα και αν κλείσει τη χρονιά χωρίς τίτλο, οι τίτλοι τέλους δεν θα πέσουν με χαμόγελα!
Ποιοι μένουν-φεύγουν και τι ισχύει με τον Ζήση
Όσον αφορά στο ρόστερ της νέας χρονιάς, μοναδικοί σίγουροι θα πρέπει να θεωρούνται οι Βέσελι, Μπογκτάνοβιτς και ο νεαρός Σιπάχι. Οι Αμερικανοί Γκάουντελοκ και Χίκμαν έχουν συμβόλαιο και για τη νέα σεζόν, τόσο οι ίδιοι όσο και η ομάδα, όμως, έχουν το δικαίωμα να ενεργοποιήσουν την option που θα το τερματίσει. Ελεύθεροι μένουν οι Ερντέν, Σαβάς, Ζόριτς (έχει option ανανέωσης, αλλά δεν θα ενεργοποιηθεί), Πρέλτζιτς (υπάρχουν σκέψεις παραμονής) και ο Νίκος Ζήσης, ο οποίος όμως, χαίρει της απόλυτης εκτίμησης του 55χρονου Σέρβου τεχνικού και η διάρκεια της επέκτασης (θέλει διετές συμβόλαιο), που θα του προταθεί, σε συνδυασμό με το οικονομικό, θα κρίνουν το μέλλον του στην τουρκική ομάδα.
Κλειδί η απόφαση του Μπιέλιτσα

Οι πληροφορίες που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και από το στενό περιβάλλον του παίκτη, αναφέρουν ότι έχει ωριμάσει πλέον ο καιρός για να κάνει το άλμα στο ΝΒΑ. Η εξαιρετική σεζόν που έκανε φέτος στην Ευρωλίγκα (ΜVP), έχει ανεβάσει πολύ τις μετοχές του στην αμερικανική αγορά και οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς (έχουν αποκτήσει τα δικαιώματά του από τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς), ετοιμάζονται να του καταθέσουν πολύ καλή πρόταση για πολυετές συμβόλαιο. Ο 27χρονος Σέρβος διεθνής φόργουορντ, σκέφτεται πλέον σοβαρά ότι το timing είναι ιδανικό, γιατί το buy-out από την Φενέρ, αγγίζει το 1 εκατομμύριο δολάρια. Στην περίοδο που διανύουμε, λοιπόν, η καριέρα του βρίσκεται στο απόγειό της, ο ίδιος εκτιμά ότι μπορεί να αποσπάσει μία οικονομική συμφωνία, τέτοια, που θα του επιτρέψει να πληρώσει τα 500.000 που θα χρειαστεί να βάλει από την τσέπη του (οι ομάδες του ΝΒΑ, βάσει κανονισμών, μπορούν να πληρώσει μέχρι μισό εκατομμύριο $), για να κερδίσει την ελευθερία του. Σε αυτή την περίπτωση η Φενέρμπαχτσέ θα χάσει τον πολυτιμότερο της παίκτη, αλλά θα εξοικονομήσει περίπου 2,2 εκατομμύρια Ευρώ (το buy-out που θα εισρεύσει στο ταμείο της συν τα 1,3 εκατομμύρια Ευρώ που περιλαμβάνει ο τελευταίος χρόνος του συμβολαίου). Αν ο Νεμάνια Μπιέλιτσα δεν φύγει (κάτι όχι τόσο πιθανό), τότε ο Ομπράντοβιτς θα τρίβει τα χέρια του γιατί τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που διαθέτει ο συμπατριώτης του, δεν τα βρίσκει κανείς κάθε μέρα...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: