Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Οι αήττητοι της Ευρώπης!!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ

Οι αήττητοι της Ευρώπης!

Τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα στην Ευρώπη ολοκληρώθηκαν και ο απολογισμός έχει αρχίσει να γίνεται. Φέτος καμία ομάδα δεν ολοκλήρωσε τη σεζόν χωρίς ήττα στις κορυφαίες πέντε λίγκες, όμως υπήρξαν κάποιες που κατάφεραν να κρατήσουν απόρθητο το σπίτι τους. Ο λόγος για τις Τσέλσι, Γιουβέντους, Παρί Σεν Ζερμέν και Βόλφσμπουργκ, με τις τρεις πρώτες μάλιστα να κατακτούν τον τίτλο και μόνο τους «Λύκους» να περιορίζονται στη δεύτερη θέση της Bundesliga πίσω από την Μπάγερν Μονάχου, αλλά να φτάνoυν στην κατάκτηση του πρώτου κυπέλλου Γερμανίας στην ιστορία τους, επικρατώντας με ανατροπή στον τελικό την Ντόρτμουντ με σκορ 3-1.

Ακολουθούν στατιστικά και αριθμοί για τα μοναδικά τέσσερα κλαμπ που φέτος ξέχασαν τι σημαίνει εντός έδρας ήττα...

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Τσέλσι 15 νίκες - 4 ισοπαλίες

Tο επίπεδο δυσκολίας στην Premier League είναι υψηλότερο από τα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα, άρα και το να κρατήσεις την έδρα σου απόρθητη φαντάζει κατόρθωμα. Αυτό έκανε η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο, που από τα παιχνίδια που έδωσε φέτος στο «Στάμφορντ Μπριτζ» στα 15 πήρε τους τρεις βαθμούς και παραχώρησε μόλις 4 ισοπαλίες. Συγκεκριμένα, Μάντσεστερ Σίτι (1-1), Μπέρνλι (1-1), Σαουθάμπτον (1-1), Λίβερπουλ (1-1) ήταν οι μοναδικές ομάδας που κατάφεραν να φύγουν όρθιες από το Λονδίνο και μάλιστα με το ίδιο σκορ. Το ενδεικτικό της κυριαρχίας τους εντός έδρας είναι το ότι μόνο σε δύο αγώνες βρέθηκαν πίσω στο σκορ, κάτι που συνέβη με την Σουόνσι (4-2) τη 2η αγωνιστική και με την Σάντερλαντ την τελευταία (3-1), με τους Ουαλούς να είναι η μοναδική ομάδα που έβαλε δύο γκολ στο κάστρο των «μπλε». Η Τσέλσι κράτησε 11 clean sheet εντός στην πορεία προς τον τίτλο, είχε 39 γκολ υπέρ και μόνο 9 κατά και είχε την καλύτερη φόρμα της στο πρώτο κομμάτι της Premier League, όταν και ξεκίνησε με 10x10.

Βόλφσμπουργκ 13 νίκες - 4 ισοπαλίες

Η ευχάριστη έκπληξη της φετινής Μπουντεσλίγκα. Αν και το Volkswagen Arena δεν αποτελεί και την πιο καυτή έδρα, η Βόλφσμπουργκ στήριξε πολλά στην έδρα της και είχε απολογισμό 13 νίκες και 4 ισοπαλίες. Το σύνολο του Ντίτερ Χέκινγκ πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη του εντός έδρας κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου με το εμφατικό 4-1. Η Βόλφσμπουργκ σκόραρε κατά ριπάς στην πορεία προς τη δεύτερη θέση και την απευθείας παρουσία στους ομίλους του Champions League, με τους Μπας Ντοστ και Κέβιν Ντε Μπρόινε να είναι οι πρώτοι της σκόρερ. Μοναδικές ομάδες που έφυγαν από το «σπίτι» της με θετικό αποτέλεσμα ήταν οι Άιντραχτ Φρανκφούρτης (2-2), Πάντερμπορν (1-1), Σάλκε (1-1) και Αννόβερο (2-2) ενώ ο συντελεστής γκολ ήταν 38-13.

Γιουβέντους  16 νίκες - 3 ισοπαλίες

Οι «μπιανκονέρι» διανύουν μία από τις καλύτερες χρονιές στη σύγχρονη ιστορία τους, αφού μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου βρίσκονται και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου θα αντιμετωπίσουν την Μπαρτσελόνα στις 6 Ιουνίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Πριν δύο χρόνια (2011-12) κατέκτησαν αήττητοι το Scudetto, μάλλον όμως δεν προκαλεί εντύπωση ότι φέτος, όπως και πέρυσι (2013-14), δεν είχαν ούτε ήττα στην έδρα τους. Από το «Juventus Stadium» κατάφεραν να φύγουν χωρίς να χάσουν μόνο οι Σαμπντόρια, Ιντερ, Κάλιαρι, παίρνοντας όλες 1-1. Η Γιουβέντους κράτησε την εστία της ανέπαφη σε 9 αγώνες στο φετινό πρωτάθλημα και πέτυχε 45 γκολ.
Παρί Σεν Ζερμέν 15 νίκες - 4 ισοπαλίες

Αν και χρειάστηκε 30 αγωνιστικές για να βρεθεί στο Νο1 της Ligue1, η ομάδα του Λοράν Μπλαν είχε τρόπους να αποδείξει τη διαφορά της από τις υπόλοιπες ομάδες και να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Στα 19 παιχνίδια που έδωσε στο «Παρκ Ντε Πρενς» είχε 15 νίκες και επέτρεψε μόλις 4 φορές στην αντίπαλη ομάδα να πάρει βαθμό. Αυτές ήταν οι Λυών (1-1), Μονακό (1-1), Καέν (2-2) και η Μονπελιέ (0-0). Η Παρί Σεν Ζερμέν σκόραρε 52 φορές στην έδρα της και δέχθηκε 12 γκολ, με το καλύτερό σερί να έρχεται στο τελευταίο κομμάτι του πρωταθλήματος όταν έκανε φινάλε με επτά διαδοχικές νίκες.
*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: