Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Τα λεφτά για τον διαιτητή μέσα στο σκουπιδοτενεκέ!!

Αληθινή ιστορία με τον Βασίλη Κοντοβαζαινίτη, πολύχρονη φιγούρα της ποδοσφαιρικής πιάτσας που σήμερα στις 5 μ.μ. γίνεται η κηδεία του.Σάββατο απόγευμα πριν 31 χρόνια στο σπίτι του Βασίλη Κοντοβαζαινίτη στην Βάρκιζα, τότε που διέμενε στην Απόλλωνος. Είπαμε να κατηφορίσουμε προς παραλία. Ξαφνικά βλέπουμε μπροστά μας τον Νικήτα Σκοπελίτη, πρόεδρο του Χαραυγιακού, ομάδα Β' εθνικής. Από το στόμα του Βασίλη βγήκε αυθόρμητα και γνήσια η ατάκα που τα λέει όλα. Που τα φωτίζει όλα.

-Τι έγινε, Νικήτα; Σε πιάσανε για δωροδοκία;

Τι άλλο! Ναι, τι άλλο να έλεγε ο δικηγόρος όταν στην πυλωτή της πολυκατοικίας αντικρύζει απρόσκλητα έναν πελάτη του, έναν αρχιγάτο του ποδοσφαίρου Νικήτα Σκοπελίτη. Τον εντελώς άσχετο από μπάλλα όταν πήρε μια ομαδίτσα γειτονιάς από την Δ' κατηγορία Αθήνας, ούτε καν μιας περιοχής της Ηλιούπολης κι έγινε αμέσως ξεφτέρι. Και για χρόνια έκανε σκληρό πρωταθλητισμό κόντρα σε ομάδες ιστορικές και με παρελθόν στην Α' εθνική.

Για να έρθει στο σπίτι μου, σκέφτηκε ο Κοντοβαζαινίτης, χρειάζεται την βοήθειά μου, σαν δικηγόρος μήπως πρέπει να πάω μαζύ του στην αστυνομία.

-Όχι, ρε Βασίλη, περαστικός είμαι, είπα να πάμε για καφέ, τον καθησύχασε ο Νικήτας.

Πέρασαν χρόνια. Ποτέ δεν ξέχασα εκείνο το απρόοπτο σκηνικό στο οποίο ήμουν παρών. Τι δουλειά είχε ο Νικήτας, ο σπαθής και λογοτιμήτης, σόλο στη Βάρκιζα Σάββατο βράδυ και να μη βρίσκεται παρέα με τις τρεις πιτσιρίκες κόρες του.

Αν ρωτούσα τον Κοντοβαζαινίτη δεν θα μου έλεγε ακόμα κι αν ήξερε.

Χωρίς πλάκα κι αυτό είναι το παράπονό μου. Ο Βασίλης δεν «μίλαγε». Και πώς να μου «πει» κάτι, όταν το έκρυβε, όταν δεν το έλεγε και στον ίδιον τον εαυτό του. Ο ορισμός του εχέμυθου.

Τελικά έμαθα μετά από 20 χρόνια γιατί ο Σκοπελίτης είχε κάνει ένα πέρασμα στη Βάρκιζα. Ο ίδιος μου το είπε όταν πια είχε εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο. Είχε «αφήσει» ένα φάκελλο με τόσα χιλιάρικα στο κάδο απορριμάτων, έξω από τον πασίγνωστο φούρνο Γεωργιάδη.

Αυτή ήταν η συμφωνία με τον διαιτητή που θα έπαιζε την επομένη, ημέρα Κυριακή, αγώνα του Χαραυγιακού. Για την ιστορία αναφέρω ότι το ματς ήταν εκτός έδρας και τελείωσε 1-1.

Ούτε κι εγώ είπα τίποτα στον μακαρίτη πια και αξέχαστο Κοντοβαζαινίτη, γι' αυτό που μου απεκάλυψε ο Νικήτας.

Ποιός ήταν ο Βασίλης Κοντοβαζαινίτης στα 40 χρόνια του ελληνικού πρωταθλήματος, αποκαλύπτει ο  apodytiriakias.gr  

 Τι να σημαίνει αυτό. Δέκα ομάδες περίπου που ανέβηκαν από την Β' εθνική στην Α' εθνική είχαν δικηγόρο τον Βασίλη Κοντοβαζαινίτη. Ποδοσφαιριστής δεν ήταν, ούτε προπονητής. Τι είδους βοήθεια να έχει μια ομάδα από τον νομικό Κοντοβαζαινίτη, που βέβαια είχε μια γενική και ακαδημαϊκή προσέγγιση στα θέματα της διαιτησίας.
Και την γυναίκα του ο Βασίλης την γνώρισε στην ΟΔΠΕ, στην ομοσπονδία διαιτητών Ελλάδος που δούλευε η καθηγήτρια ξένων γλωσσών Ντόρα, το διαμάντι κορίτσι. Πρώτη ομάδα που με δικηγόρο τον Κοντοβαζαινίτη ανέβηκε στην Α' εθνική ήταν το 1983 ο Απόλλων Καλαμαριάς με πρόεδρο τον Χάρυ Κλυν. Ακολούθησε η Ρόδος, η Καβάλα, ο Μακεδονικός, η Ξάνθη, ο Διαγόρας κ. α.
Η δημοσιογραφία και η δικηγορία είναι, λένε, δύο επαγγέλματα που οδηγούν παντού. Ο Κοντοβαζαινίτης που τον χάσαμε την Τρίτη ήταν και δημοσιογράφος και δικηγόρος. Από φοιτητής ακόμα άρχισε να δουλεύει στην κρατική ραδιοφωνία-τηλεόραση, απ' όπου συνταξιοδοτήθηκε.
Από το ποδόσφαιρο δεν πήρε ποτέ σύνταξη! Μέχρι τα τελευταία του, όσο του επέτρεπαν τα προβλήματα υγείας, ήταν σε δράση. Παρών κανονικά στις συνεδριάσεις της σούπερ ληγκ, της οποίας ήταν το παλαιότερο μέλος του συμβουλίου της.
Δημοσιογράφος ο Κοντοβαζαινίτης; Ούτε για αστείο το λες. Ο πιο αντιδημοσιογραφικός τύπος που έχω γνωρίσει. Μια ζωή μέσα στα πράγματα και ποτέ δεν είχε να σου δώσει μια είδηση. Γιατί; Το θεωρούσε ιεροσυλία, προδοσία να πει σε κάποιον άλλον, ακόμα και στον κολλητό του, οτιδήποτε αφορούσε έναν πελάτη του, μια ΠΑΕ, έναν πρόεδρο ΠΑΕ.
Για παράδειγμα. Έφερνε ο Κοντοβαζαινίτης στον Παναθηναϊκό προπονητή από την Πολωνία τον Γιάτσεκ Γκμοχ. Θα το μάθαινες από τις εφημερίδες το νέο. Έκλεινε τη μεταγραφή του Κώστα Ορφανού από τον ΠΑΟΚ στον Ολυμπιακό. Το ίδιο.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: