Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Στο κυνήγι του 73-9!!


Στο κυνήγι του 73-9!

Μια απόπειρα σύγκρισης μεταξύ των Μπουλς της σεζόν 1995-1996 και των φετινών Γουόριορς. Ομοιότητες, διαφορές και ο δρόμος προς την κατάρριψη του ρεκόρ της ομάδας – μύθου των mid-nineties!

Είκοσι χρόνια μετά, είκοσι σερί νίκες. Οι Γουόριορς συνεχίζουν τον αήττητο καλπασμό τους στο ΝΒΑ και συντηρούν τη συζήτηση – σύγκριση με τους Μπουλς της σεζόν 1995-1996 που τερμάτισαν με 72 νίκες και 10 ήττες. Θα καταφέρει ο Κάρι και η «συμμορία» του να έχει μονοψήφιο αριθμό ηττών στο φινάλε της κανονικής περιόδου;

Γράφει ο Βάιος Τσούτσικας

Ήδη ένα στοιχειωμένο ρεκόρ – αυτό των συνεχών νικών από το ξεκίνημα της σεζόν – το κατέρριψαν. Ήδη απάντησαν με εμφατικό τρόπο στη απαξιωτική κριτική του Μπάρκλεϊ. Ο μέγας Τσαρλς είχε δηλώσει πέρυσι ότι δεν μπορεί μια «ομάδα κοντών που μόνο σουτάρει» να κερδίσει κάτι και αυτοί πήραν τον τίτλο και τον κουβάλησαν στο Όκλαντ.

Εμπρός τους υπάρχουν κι άλλες μεγάλες προκλήσεις. Μεταξύ άλλων μετρούν (με τις 4 συνεχείς νίκες τους στο φινάλε της περυσινής κανονικής περιόδου) 24 σερί νίκες σε κανονική διάρκεια, επίδοση που τους φέρνει στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας. Πίσω από τους Χιτ της σεζόν 2012-2013 (27) και τους Λέικερς της σεζόν 1971-1972 (33). Να πώς συνδεόμαστε με τη σημαντικότερη από τις προκλήσεις που τους περιμένουν: οι «Λιμνάνθρωποι» εκείνης της περιόδου τερμάτισαν με 69 νίκες και 13 ήττες. Είναι, δηλαδή, η ομάδα που έχασε τη σχετική πρωτιά από τους Μπουλς 24 χρόνια μετά…

Αναζητώντας απάντηση στο ερώτημα αν οι Γουόριορς θα καταφέρουν και αυτό, να προσπεράσουν δηλαδή την επίδοση της ομάδας μύθου των mid-nineties, πέφτεις σε ομοιότητες και διαφορές. Όσο μπορείς να συγκρίνεις, βέβαια, δύο ομάδες που μεγαλουργούν με απόσταση 20ετίας. Βασική τους ομοιότητα είναι ότι και οι δύο ομάδες βγάζουν ή έβγαζαν (ανάλογα σε ποιον αναφέρεσαι) την εικόνα μιας ομάδας που θα νικήσει ό,τι και να γίνει. Αν δεν είσαι οπαδός των Μπουλς ή των Γουόριορς το πράγμα καταντά ως και βαρετό. Βασική τους διαφορά: οι Μπουλς μεγαλούργησαν στην Ανατολή, οι Γουόριορς στη Δύση. Άλλο μπάσκετ παίζεται στις όχθες του Ειρηνικού κι άλλες σε αυτές του Ατλαντικού.

Παρ’ όλα αυτά αυτή η βασική διαφορά μπορεί κάποιος να τη μετατρέψει σε ομοιότητα. Πώς; Τότε (1995-1996) η Ανατολική περιφέρεια ήταν πολύ πιο δυνατή από τη σύγχρονη. Και πάντως πολύ πιο δυνατή σε σύγκριση με την τότε Δυτική. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι 9 πρώτες ομάδες της Ανατολής στο φινάλε τερμάτισαν με ποσοστό νικών 50% και πάνω. Αντίθετα, στη Δύση – που φέτος αναμένεται να έχει κοντά στις 10 ομάδες με 50%+ - ο όγδοος εκείνη τη σεζόν μπήκε στα πλέι οφ με λιγότερες νίκες από ήττες (Σακραμέντο Κινγκς 39-43).

Λίγοι περισσότεροι αριθμοί: οι Μπουλς εκείνης της σεζόν τερμάτισαν (και) με το παράσημο της καλύτερης επίθεσης του πρωταθλήματος (105,2 μ.ο.). Στη σχετική κορυφή και οι φετινοί Γουόριορς που σκοράρουν κατά μέσο όρο 115.3 πόντους στα πρώτα 20 παιχνίδια. Κι αν σκοράρουν περισσότερο, επιτρέπουν και στους αντιπάλους να πετυχαίνουν περισσότερους πόντους. Οι Μπουλς ήταν εξαιρετικοί και στην άμυνα (92,9 μ.ο. / 3η θέση), ενώ οι Γουόριορς είναι στη 14η θέση με μ.ο. 99,9!

Από τις 10 ήττες εκείνης της περιόδου τις 8 οι Μπουλς τις έκαναν μακριά από το Σικάγο, τις 3 στη Δύση (Σιάτλ, Ντένβερ, Φοίνιξ), ενώ 2 φορές ηττήθηκαν μόνο από τους Πέισερς. Μεγαλύτερη ήττα εκείνων των Μπουλς ήταν η συντριβή με 104-72 από τους Νικς στο Μάντισον, ενώ τρία από τα παιχνίδια τους τα έχασαν στον πόντο (Ράπτορς 109-108, Χόρνετς 98-97, Πέισερς 100-99).

Ποιοτική ανάλυση των ηττών των Γουόριορς δεν μπορούμε να κάνουμε διότι πολύ απλά η παρέα του Κάρι ακόμα δεν έχει ηττηθεί. Ωστόσο, μπορείς να πεις ότι από τα 20 παιχνίδια τους μέχρι στιγμής οι πρωταθλητές έχουν δώσει τα 19 στη Δύση. Από τη Σάρλοτ ξεκίνησαν τη μίνι περιοδεία τους στην Ανατολή (Ράπτορς, Νετς, Πέισερς, Σέλτικς, Μπακς) και μετά το πέρας αυτής σίγουρα θα μπορέσουμε να πούμε περισσότερα. Οι Μπουλς στο ίδιο διάστημα των 20 αγώνων είχαν ήδη παίξει 7 φορές στην άλλη περιφέρεια (Μάβερικς, Σπερς, Τζαζ, Σόνικς, Μπλέιζερς, Γκρίζλις, Κλίπερς). Σημειώστε δε ότι στα πρώτα 20 παιχνίδια της περιόδου 1995 – 1996 οι Μπουλς είχαν ήδη δύο ήττες, ενώ η παρέα του Τζόρνταν έκανε μέχρι 18 συνεχείς νίκες κατά τη διάρκεια εκείνης της αγωνιστικής περιόδου (29/2 – 2/2). Οι Γουόριορς είναι ήδη στο +2!
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: