Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Πού θα πάει ο Παπανικολάου;


Πού θα πάει ο Παπανικολάου;

Το ΝΒΑ-λογικά-τελειώνει για τον Κώστα Παπανικολάου. Όμως στην Ευρώπη θα γίνει «σφαγή» για την απόκτησή του. Το sport-fm.gr παρουσιάζει τα δεδομένα και τους πιθανούς προορισμούς του «Παπ».

Ο Κώστας Παπανικολάου όλα δείχνουν πως οδεύει προς Ευρώπη. Έμεινε στο ΝΒΑ για ενάμιση χρόνο, το πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις, αλλά εκτός σοβαρού απροόπτου το ταξίδι αυτό τελείωσε. Μοιάζει πολύ δύσκολο, όπως εκτίμησε και μέσω του ΣΠΟΡ FM 94,6 ο μάνατζέρ του, Γιώργος Σφαιρόπουλος, να συνεχίσει εκεί.

Φυσικά, όμως, δεν πρόκειται να μείνει στα… αζήτητα. Και πώς να γίνει αυτό, όταν πρόκειται για παίκτη που έχει δεδομένες ικανότητες, πλούσια εμπειρία, απόλυτα πετυχημένες σεζόν σε Ολυμπιακό και Μπαρτσελόνα και είναι ακόμη μόλις 25 ετών…

Οι «Σειρήνες» της Ευρώπης ηχούν ήδη στα αυτιά του και είναι δεδομένο πως οι προτάσεις δεν θα του λείψουν. Πάντως δεν είναι πολλές οι ομάδες που συνδυάζουν το επίπεδο, τις φιλοδοξίες, τις οικονομικές δυνατότητες, αλλά και την ανάγκη να τον αποκτήσουν.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές, με δύο υποσημειώσεις: α) για 48 ώρες από την αποδέσμευσή του, οποιαδήποτε ομάδα του ΝΒΑ μπορεί να τον αποκτήσει προσφέροντας το ίδιο συμβόλαιο που είχε στους Νάγκετς και β) η Μπαρτσελόνα, ως τελευταία του ομάδα στην Ευρώπη, διατηρεί το δικαίωμα να τον κάνει δικό της ισοφαρίζοντας οποιαδήποτε πρόταση αποφασίσει ο ίδιος να δεχτεί.

Οι μνηστήρες εκ Τουρκίας

Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Ντούσαν Ίβκοβιτς γνωρίζουν άριστα τι μπορεί να προσφέρει σε μια ομάδα ο Κώστας Παπανικολάου, ενώ Φενέρμπαχτσε και Εφές έχουν αποδείξει πως δεν φείδονται χρημάτων για την ενίσχυσή τους. Τόσο η Φενέρμπαχτσε όσο και η Αναντολού Εφές συγκεντρώνουν τα στοιχεία που θα μπορούσαν να κάνουν δικό τους τον 25χρονο άσο. Η Εφές δείχνει να τον έχει περισσότερη ανάγκη, καθώς δεν διαθέτει έναν απόλυτα αξιόπιστο σμολ φόργουορντ και τη θέση καλύπτει κυρίως ο 20χρονος Τσεντί Οσμάν. Μην ξεχνάμε, δε, πως ο «Ντούντα» είναι αυτός που επένδυσε στο ταλέντο του «Παπ» και εκτόξευσε την καριέρα του μέσω του Ολυμπιακού από τη σεζόν 2010/11. Η Φενέρ είναι πιο «γεμάτη» στη συγκεκριμένη θέση, με τον Τζίτζι Ντατόμε και τον Νίκολα Κάλινιτς, για τους οποίους έχουν ήδη δαπανηθεί πολλά χρήματα και μοιάζει δύσκολο να υπάρξει μία ακόμη τόσο ακριβή προσθήκη στη συγκεκριμένη θέση, παρά τη δεδομένη εκτίμηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που ως προπονητής του Παναθηναϊκού είχε επιδιώξει να πάρει τον Παπανικολάου από τον Άρη.

Το ρωσικό δέλεαρ

Η ΤΣΣΚΑ είχε ενδιαφερθεί «ζωηρά» για τον Κώστα Παπανικολάου όταν ήταν πιθανή η επιστροφή του στην Ευρώπη, προτού υπογράψει στους Νάγκετς. Και δεν αποκλείεται να το κάνει και πάλι, καθώς πρόκειται για ομάδα με μεγάλες βλέψεις και ακόμη μεγαλύτερο μπάτζετ. Κι αν δεν αρκεί το γεγονός ότι η ομάδα της Μόσχας έχει βιώσει στο πετσί της πόσο καλός παίκτης είναι ο Παπανικολάου (που ήταν καθοριστικός στον τελικό της Πόλης απέναντι στην ΤΣΣΚΑ), έχει στον πάγκο της τον Δημήτρη Ιτούδη που ξέρει καλά τι μπορεί να του προσφέρει ο «Παπ». Μάλιστα, στη συγκεκριμένη θέση η ρωσική ομάδα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πλήρης, αφού πέραν του χρήσιμου αλλά… ως εκεί Ντεμέτρις Νίκολς οι επιλογές είναι περιορισμένες. Ένας εξαιρετικός ρολίστας σαν τον 25χρονο διεθνή, θα ήταν ό,τι πρέπει για την ΤΣΣΚΑ.

Υπάρχει και η Ελλάδα

Αποκλείοντας από την εξίσωση ομάδες με μεγάλο πορτοφόλι αλλά όχι τόσο βαριά φανέλα (Χίμκι, Λοκομοτίβ Κουμπάν, Νταρουσάφακα), άλλες με φιλοδοξίες αλλά χωρίς οικονομικές δυνατότητες (Λαμποράλ Κούτσα, Μάλαγα), τη Μακάμπι Τελ Αβίβ που αποκλείστηκε πρόωρα από την Ευρωλίγκα, αλλά και κάποιες μεγάλες ομάδες που δεν μοιάζουν να έχουν ανάγκη ενίσχυσης στη θέση του (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ), για τον Κώστα Παπανικολάου δεν πρέπει να θεωρείται απίθανος ο επαναπατρισμός. Άρης (δεδομένα) και ΑΕΚ (πιθανώς) θα ήθελαν πολύ έναν παίκτη σαν κι αυτόν στις τάξεις τους, αλλά η Ευρωλίγκα αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη ομάδα του.

inner

Και κάπως έτσι καταλήγουμε στους «αιώνιους». Ασφαλώς ο Ολυμπιακός έχει τον πρώτο λόγο. Τόσο για συναισθηματικούς λόγους, όσο και για άλλους. Ο Παπανικολάου λατρεύτηκε από τον κόσμο της ομάδας, έφυγε σαν φίλος (φέρνοντας 1,5 εκατ. ευρώ στα ταμεία της ΚΑΕ όταν πουλήθηκε στην Μπαρτσελόνα) και κατά πολλούς μπορεί επιστρέφοντας να εξελιχθεί σε νέο «πρόσωπο» της ομάδας, μιας και ο Βασίλης Σπανούλης δεν θα παίζει… αιώνια. Αγωνιστικά ο Ολυμπιακός δεν δείχνει να έχει ανάγκη τον «Παπ», μιας και ο Παπαπέτρου ανταποκρίνεται άριστα σε δύο θέσεις και έχει συνεχή εξέλιξη, ενώ με την προσθήκη του Τζόνσον-Όντομ ο Στρόμπερι, πιθανώς και ο Λοτζέσκι, λογίζονται ως λύσεις ΚΑΙ για τη θέση «3». Όμως όλοι οι καλοί χωράνε…

Για τον Παναθηναϊκό τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα. Στη θέση του Παπανικολάου υπάρχουν ο εγνωσμένης αξίας αλλά πολύ ασταθής Πάβλοβιτς, ο Γιάνκοβιτς που είναι πολύ χρήσιμος όμως δεν έχει κάνει ακόμη το μεγάλο «μπαμ» και το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι, καθώς και ο Χαραλαμπόπουλος που θεωρείται το κορυφαίο ταλέντο στην ηλικία του στην Ευρώπη και ήδη πασχίζει να βρει λίγα λεπτά συμμετοχής. Το ερυθρόλευκο παρελθόν του Παπανικολάου κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο εμπόδιο μπορεί να αποτελέσει σε πιθανό ενδιαφέρον για τον παίκτη. Πάντως θυμίζουμε πως οι «πράσινοι» τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια έκαναν πρόταση σε Μάντζαρη και Σλούκα…

Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο: Η ζωή δεν τελειώνει στο ΝΒΑ. Ο Κώστας Παπανικολάου επιστρέφει-λογικά-στην Ευρώπη, αλλά όχι σαν αποτυχημένος, γιατί προσπάθησε και για διάφορες συγκυρίες δεν κατάφερε να στεριώσει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Έδειξε, μάλιστα, κυρίως στο πρώτο μισό της περασμένης περιόδου με τη φανέλα των Ρόκετς, πως θα μπορούσε να σταδιοδρομήσει ΚΑΙ εκεί. Γυρίζοντας στα… μέρη μας είναι δεδομένο πως σύντομα θα ανακτήσει τη φόρμα του και-ανεξάρτητα από το ποια ομάδα θα έχει την χαρά να τον διαθέτει στις τάξεις της-η Εθνική θα κερδίσει πάλι ένα πολύτιμο στέλεχος.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: