Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Συγγνώμη κύριε, ποιος είστε;


Συγγνώμη κύριε, ποιος είστε;

Το sportfm.gr, ξετυλίγει το κουβάρι της -πολύ ενδιαφέρουσας- ποδοσφαιρικής ζωής του Ρόναλντ Βάργκας, που τείνει να γίνει ο πρωταγωνιστής της ΑΕΚ αυτή τη σεζόν.

«Νιώθω πολύ τυχερός. Πριν από δύο χρόνια κόντεψα να σταματήσω το ποδόσφαιρο», είπε ο Ρόναλντ Βάργκας, μετά το τέλος του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, στο οποίο έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της ΑΕΚ με το δικό του τέρμα. Δήλωση που σίγουρα προξένησε απορίες στον κόσμο. Λογικό! Λίγα άτομα γνωρίζουν την ιστορία του 29χρονου Βενεζουελάνου.

Του Γιώργου Τσανάκα
Γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του ’86, στην πόλη Γουατίρε. Μια περιοχή 190 χιλιάδων κατοίκων, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Καράκας, που την τελευταία δεκαετία είναι στο top 2 της χώρας, αναφορικά με τη ανάπτυξή της και τις πολλές θέσεις εργασίας που προσφέρει καθημερινά.

Ο Ρόναλντ, σαν γνήσιος λατινοαμερικάνος, δεν είχε όρεξη να ασχοληθεί πολύ με τα γράμματα. Με μια μπάλα από μικρός στο χέρι ξημερωβραδιαζόταν στις αλάνες. Ξεχώριζε από τότε, όμως, και οι γονείς του αποφάσισαν να τον γράψουν στις ακαδημίες της Καράκας. Δεν άργησε εκεί να φανεί και έκανε το ντεμπούτο του, σχεδόν 10 χρόνια πριν.

Ήταν 15 Μαρτίου του 2006. Η Σιενσιάνο φιλοξενούσε για το Κόπα Λιμπερταδόρες την Καράκας και ο 19χρονος τότε Βάργκας έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο στο 82’, στη θέση του Έντγκαρ Χιμένες. Ενός ποδοσφαιριστή που έχει γράψει τη δική του ιστορία με την Καράκας, έχοντας παίξει 220 ματς με την εν λόγω ομάδα. Το νερό, είχε μπει στ’ αυλάκι.

inner

Λίγους μήνες αργότερα, σκόραρε και το πρώτο του τέρμα με την Καράκας, χαρίζοντας τη νίκη στην ομάδα του στην έδρα της Ουνιόν Ατλέτικο Μαρακαΐμπο στον τελικό του πρωταθλήματος. Η σεζόν (2007/08) που ήρθε, ήταν η πρώτη γεμάτη στην καριέρα του αλλά και συνάμα η τελευταία του στην πατρίδα. Ο Βάργκας πρόλαβε να πετύχει 8 τέρματα σε 29 εμφανίσεις και μεταξύ αυτών, σκόραρε για πρώτη φορά σε Κόπα Λιμπερταδόρες και Κύπελλο.

Οι τρομερές του εμφανίσεις με την Καράκας, τράβηξαν τα βλέμματα πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων. Αυτή που τον έκανε δικό της, όμως, ήταν η Κλαμπ Μπρίζ που έδωσε 1,5 εκ. ευρώ στην ομάδα του και προσέφερε 4ετες συμβόλαιο στον ίδιο. Ωστόσο, ο βελγικός σύλλογος πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην απόκτησή του, μετά την εμφάνισή του κόντρα στην Εθνική Βραζιλίας, στην οποία πέτυχε ένα τέρμα και βοήθησε τα μέγιστα τη Βενεζουέλα να πάρει την πρώτη νίκης της ιστορίας της, τον Ιούνιου του 2008 κόντρα στη Σελεσάο.

Τον Ιούλιο του 2008, λοιπόν, ο Βάργκας πήρε τις βαλίτσες του και μετακόμισε στο Βέλγιο, κουβαλώντας σε αυτές μεγάλες προσδοκίες. Χαρακτηρίστηκε από πολύ κόσμο ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει βγάλει η Βενεζουέλα. Στην Μπριζ ξεκίνησε με εντυπωσιακές εμφανίσεις και ήταν εξ αρχής βασικός και αναντικατάστατος. Οι δύο πρώτες χρονιές κύλησαν ομαλότατα, όπως και το πρώτο μισό της τρίτης χρονιάς.

inner

Ο Βάργκας είχε αγωνιστεί στα 23 από τα 25 ματς του πρωταθλήματος, έχοντας σκοράρει 17 τέρματα και ήταν καθοδόν προς την κατάκτηση του βραβείου του πρώτου σκόρερ. Κτυπήθηκε, όμως, από την ατυχία τον Φεβρουάριο του 2011. Υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και αναγκάστηκε να μείνει εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν.

Ο Βενεζουελάνος είναι ένας εκκεντρικός τύπος. Καλός σαν χαρακτήρας μεν, ντόμπρος σαν άνθρωπος αλλά και ιδιαίτερα νευρικός. Μάλιστα, είχε τραβήξει πάνω του τα βλέμματα τόσο των Μέσων του Βελγίου, όσο και αυτών της πατρίδας του. Ο λόγος; Είχε αποκαλέσει ηλίθιο τον Μαραντόνα, διότι ο Αργεντινός ήταν πολύ καλός φίλος με τον Ούγκο Τσάβες και όπως ήταν λογικό και ιδιαίτερος υποστηρικτής του.

Παρά τον τραυματισμό του, ο Ρόναλντ είχε κάνει τον θόρυβό του στο Βέλγιο και τον Αύγουστο του 2011, η Άντερλεχτ πλήρωσε 2,5 εκ. ευρώ και τον έκανε δικό της. Ένα μήνα μετά δε, ήταν έτοιμος να αγωνιστεί ξανά. Κι όμως, η αποθεραπεία του δεν ήταν όπως φάνηκε η καλύτερη δυνατή και εμφανίστηκε νέο πρόβλημα στο ίδιο γόνατό του. Στα τρία χρόνια που έμεινε εκεί, αγωνίστηκε μόλις σε 30 ματς.

inner

«Δεν δουλεύουμε μόνο για να κάνουμε τον Βάργκας να παίξει ξανά, αλλά και για να βελτιστοποιήσουμε την κατάσταση που βρίσκεται το γόνατό του», δήλωσαν οι γιατροί της Άντερλεχτ, Λίβεν Μάεσχαλκ και Γκεερτ Ντεκλέρκ, μετά τον νέο τραυματισμό του Βάργκας, δείχνοντας την σοβαρότητα της κατάστασης. Μετά από λίγους μήνες, ακόμη ένα πρόβλημα, αυτή τη φορά στην επιγονατίδα τον ταλαιπώρησε και πάλι για ένα διάστημα, σαφώς μικρότερο.

Κι όμως δεν το έβαλε κάτω. Είναι η αγάπη του τέτοια για το ποδόσφαιρο που δεν τον λύγισε. Έκανε καλή αποθεραπεία, γυμναζόταν συνεχώς μόνος του, είτε στο σπίτι του είτε στο γυμναστήριο της ομάδας, έκανε κολυμβητήριο και άρχισε να επανέρχεται σε καλή κατάσταση. Όμως ο ίδιος κατάλαβε πως δεν ήταν όπως παλιά. Το πρόβλημά του, τον είχε αφήσει πίσω και ποτέ δεν κατάφερε να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν.

Εκτός από μαχητής, πάντως, ο Βάργκας δικαιούται να δηλώνει και… επαναστάτης. Μπορεί όνειρό του να ήταν η συμμετοχή στην Εθνική της πατρίδας του, όμως ο ίδιος επέλεξε να σταματήσει από αυτή. Μαζί με άλλους δεκατρείς συμπατριώτες του, αλλά όχι τον Μπαρόχα που δεν συμφώνησε με αυτούς, υπέγραψαν μια έγγραφη δήλωση, με την οποία αποχώρησαν από την Εθνική Βενεζουέλας, γιατί δεν συμβιβάζονταν με τα «θέλω» της Ομοσπονδίας και τα όσα ήθελε να περάσει μέσα στην ομάδα.

inner

Πλέον, μετά από πολλά χρόνια αλλά και μια πολύ μέτρια σεζόν (2014/15) στην Τουρκία και την Μπαλικεσίρσπορ, πραγματοποιεί μια εξαιρετική χρονιά στην ΑΕΚ. Δεν έχει βγάλει ούτε… μισό πρόβλημα, είναι το σήμα κατατεθέν της ομάδας και την έχει πάρει από το χεράκι, οδηγώντας την από νίκη σε νίκη στα ντέρμπι αλλά και στα υπόλοιπα ματς. Εκεί που άρχιζε η αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του, εμφάνισε την ποιότητά του και εξαφάνισε κάθε κακό λόγο που πήγε να ακουστεί γι’ αυτόν. Πρώτα με το γκολ του κόντρα στον ΠΑΟΚ, μετά με αυτό απέναντι στον Ολυμπιακό και τώρα με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Ο Ρόναλντ Βάργκας πατάει και πάλι γερά στα πόδια του και υπενθυμίζει σε όλους ποιος είναι!
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: