Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Συνέντευξη Τσίλντρες που ανάβει φωτιές

Φωτιές αναμένεται να ανάψει η συνέντευξη που παραχώρησε ο Τζος Τσίλντρες στην εφημερίδα Goal. Ο αμερικανός άσος του Ολυμπιακού χαρακτήρισε ως αλαζόνες ορισμένους παίκτες του Παναθηναϊκού και υπογράμμισε με νόημα ότι έχει φέτος μια αποστολή να ολοκληρώσει καθώς πέρυσι, λόγω τραυματισμού, δεν συμμετείχε στον τελικό του Κυπέλλου.

Αναλυτικά η χειμαρρώδης συνέντευξη του Τζος Τσίλντρες:

- Ποια είναι η βασική διαφορά με πέρυσι;

"Είναι όπως όταν είσαι σε ένα παιχνίδι εκτός έδρας και βρίσκεσαι στο ξενοδοχείο και μετά επιστρέφεις σπίτι σου και είσαι άνετος. Νιώθεις ότι είσαι σπίτι σου κι έτσι νιώθω φέτος στον Ολυμπιακό. Δεν νιώθω ότι είμαι ξένος, αν και είμαι. Νιώθω ότι είμαι μέρος αυτής της ομάδας και απλά το απολαμβάνω".

- Η διαφορά της ομάδας;

"Πιστεύω ότι έχουμε περισσότερο ταλέντο. Δεν κάναμε έναν τόνο αλλαγές. Παίζουμε πολύ καλύτερα και ένας βασικός λόγος πιστεύω είναι πως πάντοτε έχουμε επιθετική διάθεση. Πάντα προσπαθούμε να επιτεθούμε και να νικήσουμε δυναμικά τον αντίπαλο. Πέρυσι αφήναμε το παιχνίδι να έρθει σε εμάς, ενώ φέτος είμαστε πιο επιθετικοί (aggressive)".

- Και εσύ προσωπικά νιώθεις πιο επιθετικός;

"Ναι. Αν και μερικές φορές νιώθω ότι πρέπει να είμαι ακόμα πιο επιθετικός. Αυτό βέβαιο είναι και θέμα ρυθμού, αλλά πιστεύω ότι όσο εξελίσσεται η σεζόν θα γίνομαι καλύτερος. Το ίδιο και οι συμπαίκτες μου".

- Πέρυσι υπήρξες θυμωμένος με τον εαυτό σου;

"Βέβαια. Το ίδιο έχω νιώσει και φέτος. Ως ανταγωνιστής θέλεις πάντα να είσαι ο καλύτερος. Και όταν δεν ανταποκρίνεσαι στις δικές σου απαιτήσεις, θυμώνεις. Για μένα το πιο σημαντικό είναι να δουλεύω γύρω από αυτόν το θυμό και να τον χρησιμοποιώ σαν ενέργεια για να γίνομαι καλύτερος παίκτης".

"Κάποιοι είναι αλαζόνες και δεν μου αρέσει αυτό"

Ο Τζος Τσίλντρες παθιάζεται από την μονομαχία των αιωνίων. Ο ίδιος θεωρεί ως αγώνα κλειδί τον διαφαινόμενο τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στις 20 Φεβρουαρίου.

"Είναι σίγουρα καθοριστικό ματς. Οσο κι αν δεν θέλεις να το σκέφτεσαι, αν το κερδίσεις, τότε φεύγει ένα πολύ μεγάλο βάρος από τους ώμους σου. Είναι σαν να φοράς τα δικά τους παπούτσια, σαν να μπαίνεις στη θέση τους. Είναι στη θέση του οδηγού για πολύ καιρό κι έτσι όπως τους βλέπω, όταν παίζουν απέναντί μας, είναι άνετοι. Γι’ αυτούς είναι ακόμα ένα παιχνίδι, έχουν κερδίσει στο παρελθόν κι έχουν φτάσει στην κορυφή. Εμείς από την πλευρά μας πάντα προσπαθούμε να φτάσουμε στην κορυφή. Αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, αν κερδίσουμε τον τελικό, πιστεύω ότι πραγματικά θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να μας νικήσει κάποιος άλλος. Γιατί σε ό,τι αφορά την αυτοπεποίθηση, αλλά και την άνεση που θα έχουμε, όλοι μας θα ανέβουμε σε άλλο επίπεδο".

- Και ο κόσμος; Θα σταματήσει δηλαδή να γκρινιάζει;

"Σίγουρα. Ως άνθρωποι ποτέ δεν είμαστε ευχαριστημένοι και οι φίλαθλοι δεν διαφέρουν. Αν κερδίσουμε ένα πρωτάθλημα, θα θέλουν δύο, αν πάρουμε το δεύτερο, θα θέλουν τρίτο και πάει λέγοντας".

- Οι ακραίες αντιδράσεις είναι το καλύτερο και το χειρότερο σημείο των Ελλήνων;

"Οντως είναι καλό και άσχημο. Οταν είσαι στα πάνω σου, σε αγαπάνε, σε αγαπάνε και σε αγαπάνε! Οταν χάνεις, δεν θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται λιγότερο. Αλλά αυτό έχει να κάνει με τη θέση που βρισκόμαστε ως Ολυμπιακός. Είτε μου αρέσει είτε όχι, αυτή είναι η κατάσταση".

- Μπορείς να τη χειριστείς;

"Τα καταφέρνω έως τώρα. Κοίτα, φέτος έχω κλειστεί αρκετά στον εαυτό μου. Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει, αλλά δεν κάνω πολλές συνεντεύξεις, δεν βγαίνω πολύ έξω κι έχω μείνει στον εαυτό μου. Προσπαθώ να είμαι συγκεντρωμένος, να μην ασχολούμαι με το τι λένε οι φίλαθλοι, με το τι γράφουν οι εφημερίδες ή οτιδήποτε άλλο. Απλά δεν βοηθάει. Διότι ενώ έχεις ήδη αρκετή ανησυχία γι’ αυτά που πρέπει να κάνεις, θα προσθέσεις περισσότερη γι’ αυτά που θέλουν οι άλλοι".

- Κάποια στιγμή μπούχτισες με το γεγονός πως όλοι σε θεωρούσαν καλό παιδί; Στους περσινούς τελικούς φάνηκες να το έχεις πάρει προσωπικά, όπως δείχνεις γενικά φέτος.

"Τότε απλά ένιωσα πιο επιθετικός (aggressive). Ηταν τόσο απλό. Ηξερα πώς ήταν οι τελικοί. Γιατί να κρατηθώ πίσω, γιατί να χαλαρώσω, έπρεπε να παίξω σκληρά. Ηταν ''do or die'', φίλε. Ηξερα ότι ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να έρθει και να ελέγξει το παιχνίδι και τους έδειξα μια πλευρά που δεν είχαν δει. Δυστυχώς δεν νικήσαμε, αλλά νιώθω ότι πλέον ξέρουν τι παίκτης είμαι. Δεν είμαι ο μίστερ nice guy".

- Αυτή η αντιπαλότητα επηρεάζει ακόμα κι έναν επαγγελματία σαν κι εσένα;

"Δεν με επηρεάζει όπως τους Ελληνες παίκτες. Δεν έχω γεννηθεί με αυτή και δεν την έχω ζήσει. Παρ’ όλα αυτά".

- Μπαίνει στο μυαλό σου.

"Ναι, μπαίνει. Κυρίως λόγω των δικών τους παικτών. Εχουν κάποιους παίκτες που νιώθω ότι είναι πολύ αλαζόνες και δεν μου αρέσει αυτό. Είμαι επαγγελματίας, είσαι κι εσύ, έλα να παίξουμε ως επαγγελματίες. Let’s play! Από δω και πέρα αυτό το παιχνίδι σημαίνει για μένα πάρα πολλά, γιατί σιχαίνομαι τους αλαζόνες, σιχαίνομαι αυτήν τη συμπεριφορά. Γι’ αυτό θα έχω πάντα επιθετική διάθεση".

"Ενιωθα ότι έπρεπε να σηκώσω όλη την Ελλάδα"

- Πιστεύεις ότι πέρυσι κάπου παρασύρθηκες από την "έκρηξη" δημοσιότητας που υπήρξε γύρω από το πρόσωπό σου;

"Οχι. Είναι απλό. Πέρυσι ένιωθα πολύ μεγαλύτερη πίεση ως παίκτης. Ερχόμουν από το ΝΒΑ στα 25 μου, υπογράφοντας αυτό το πολύ μεγάλο συμβόλαιο, και ένιωθα μεγάλη πίεση. Ενιωθα ότι έπρεπε να σηκώσω όλη την Ελλάδα στους ώμους μου. Ηταν σκληρό, φίλε".

- Σκεφτόσουν ότι ίσως να είχες πάρει λάθος απόφαση;

"Οχι, αλλά ένιωθα (διστάζει), ένιωθα παγιδευμένος. Αν έπαιζα καλά, ''ΌΚ, γι' αυτό παίρνει τόσα λεφτά''. Αν έπαιζα άσχημα, ''δεν αξίζει αυτά τα λεφτά που του έδωσαν για να τον φέρουν εδώ''. Ηταν σκληρή χρονιά για μένα. Συν τοις άλλοις είχα καινούργιους συμπαίκτες (ξανά διστάζει) και απλά ήταν δύσκολο, φίλε. Αλλά αυτό με βοήθησε να ωριμάσω ως παίκτης και ως άνθρωπος. Κι είμαι ευγνώμων γι’ αυτό".

"Ποτέ δεν θα πήγαινα σε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα"

- Πόσο Ελληνας και πόσο Ολυμπιακός νιώθεις;

"Ακόμα δεν νιώθω πολύ Ελληνας γιατί δεν ξέρω τη γλώσσα. Ωστόσο νιώθω άνετα στην πόλη και με τον κόσμο. Αλλά είμαι αρκετά αληθινός με τον Ολυμπιακό. Ετσι κι αλλιώς το αγαπημένο μου χρώμα ήταν το κόκκινο. Ποτέ δεν θα έβλεπα τον εαυτό μου σε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα".

- Με τον Γιαννάκη ποτέ δεν είχες πρόβλημα. Φέτος η σχέση σας εντός του παρκέ είναι καλύτερη;

"Ναι, είναι πολύ καλύτερη. Ηταν λίγο περιπετειώδης (rocky) στο ξεκίνημα της σεζόν. Ηρθα με το σκεπτικό να δείξω ότι είμαι εδώ και ότι είμαι επιθετικός. Καθίσαμε και μιλήσαμε και μου είπε ότι δεν χρειάζεται να είμαι έτσι. Από κει και πέρα ένιωσα ότι η σχέση μας έγινε πολύ καλύτερη. Μου έδωσε περισσότερη ελευθερία στο παρκέ και προσπάθησα να γίνω μεγαλύτερος ηγέτης γι’ αυτόν. Μου μιλάει στις προπονήσεις κι εγώ προσπαθώ να μιλάω στους παίκτες, για να τον βοηθάω να κάνει πιο εύκολα τη δουλειά του. Η βοήθεια είναι αμφίδρομη. Είμαι χαρούμενος που η σχέση μας είναι καλύτερη".

"Το πλάνο μου δεν είναι να φύγω"

- Εφερες μαζί σου στην Αθήνα τον προπονητή που είχες στο γυμνάσιο. Πόσο σε έχει βοηθήσει;

"Πολύ και θέλω να πω κάτι για μια φήμη που άκουσα. Λένε ότι έφερα τον προπονητή μου για να επιστρέψω την επόμενη σεζόν στο ΝΒΑ. Κάτι που είναι ηλίθιο. Τον έφερα εδώ για να είμαι καλύτερος για την ομάδα μου. Βλέπει κάθε παιχνίδι και στις προπονήσεις με βάζει σε καταστάσεις αγώνων για να είμαι καλύτερος. Με έχει βοηθήσει αρκετά και θα συνεχίσει".

- Αν κερδίσεις φέτος έναν τίτλο, θα επιστρέψεις στο ΝΒΑ;

"Θα πρέπει να περιμένεις για να δεις (γέλια). Το πλάνο μου δεν είναι να κάνω κάτι τέτοιο. Είχα μια πρώτη χρονιά που ήταν περιπετειώδης, η δεύτερη είναι καλύτερη, ποιος ξέρει; Μπορεί να θελήσω να επιστρέψω για τρίτη χρονιά, για να είμαι πολύ καλύτερος. Δεν ξέρω. Αλλά ακόμα δεν μπορώ να κοιτάξω τόσο μακριά, έχω κάποιες δουλειές που πρέπει να τελειώσω. Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα είναι πιο ευτυχισμένοι αν φύγω με πρωταθλήματα από το αν φύγω χωρίς τίποτα (γέλια). Οπότε σκοπεύω να νικήσω. Κι ό,τι είναι να συμβεί έπειτα από αυτό, ας συμβεί".

Περί επίθεσης κι άμυνας...

- Τερματίσατε πρώτοι στην Ευρωλίγκα, είστε στην κορυφή της Α1 και έχετε την καλύτερη επίθεση. Επειτα από ενάμιση χρόνο πιστεύεις ότι είστε στο σωστό δρόμο;

"Ναι και το πιο τρελό πράγμα της υπόθεσης είναι πως, αν και έχουμε την καλύτερη επίθεση, ακόμα δεν έχουμε κάνει ''κλικ''. Φαντάσου τι θα γίνει όταν αυτό συμβεί. Οταν επιστρέψει ο Παπαλουκάς και τους έχουμε όλους. Επίσης οι βολές μου είναι κακές και γενικά ως ομάδα έχουμε χαμηλό ποσοστό. Οταν όλα βελτιωθούν, ο ουρανός είναι το όριο".

- Μπορείτε να αλλάξετε το μότο και να φέρετε τίτλους με την επίθεση;

"Μπορούμε να πετύχουμε περισσότερους πόντους από κάθε άλλη ομάδα. Αλλά αν παρατηρήσεις την τρίτη περίοδο του αγώνα με την Παρτιζάν, τους κλείσαμε ολοκληρωτικά στην άμυνα. Μπορούμε να το κάνουμε. Είναι απλά θέμα να το βάλουμε στο μυαλό μας. Μπορούμε να παίξουμε άμυνα, έχουμε καλούς στην προσωπική, έχουμε αθλητικά παιδιά και απλά είναι πνευματικό ζήτημα»".

"Επαιξα γιατί θα το ήθελε ο πατέρας μου"

- Η παρουσία σου στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ενώ είχε πεθάνει ο πατέρας σου, ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας σου;

"Ναι, ήταν ό,τι πιο δύσκολο. Αλλά ξέρω ότι ο πατέρας μου θα ήθελε να το κάνω και αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος που έπαιξα. Ολοι στην ομάδα μού έλεγαν να γυρίσω στην Αμερική για να είμαι με την οικογένειά μου, αλλά ξέρω ότι θα ήθελε να παίξω. Ερχόταν και με έβλεπε σε πολλά παιχνίδια και χαίρομαι που το έκανα γι’ αυτόν".

- Κράτησες κρυφό το ατύχημα που είχε ο πατέρας σου για περίπου δύο μήνες, αλλά στο παρκέ ήσουν ανεπηρέαστος. Πώς τα κατάφερες;

"Ουφ Φίλε, έχει να κάνει με την καλή δομή της οικογένειάς μου. Μίλησα αρκετά με την οικογένειά μου και τους φίλους μου και με στήριξαν. Με κράτησαν δυνατό, πνευματικά συγκεντρωμένο και τους το χρωστάω. Με βοήθησαν απίστευτα".

- Βλέπουμε ότι φέτος έγινες καλός σουτέρ. Τι άλλαξε;

"Είναι θέμα ψυχολογίας, αλλά ακόμα νιώθω ότι μπορώ να γίνω πιο επιθετικός και να σουτάρω περισσότερα τρίποντα. Αυτό θα έρθει με τον καιρό. Ακόμα νιώθω ότι δεν είχα ένα ξέσπασμα (blowout game). Το έχω μέσα μου. Ας ελπίσουμε ότι θα κάνω ένα ξέσπασμα στα σημαντικά παιχνίδια. Μια από αυτές τις μέρες θα βάλω πέντε έξι τρίποντα. Από τη μια είναι θέμα αυτοπεποίθησης και από την άλλη οι συμπαίκτες μου μού λένε να σουτάρω".

- Πέρυσι μετά το ματς με τη Μακάμπι επέστρεψες στο παρκέ και έκανες σουτ κλαίγοντας.

"Ναι, ήμουν τόσο θυμωμένος με τον εαυτό μου. Ηξερα ότι ήμουν καλύτερος παίκτης από αυτό που έδειχνα. Και ο μόνος τρόπος που ήξερα για να βγω από αυτήν την κατάσταση ήταν να δουλέψω σκληρότερα. Δεν το έκανα για να κερδίσω τη συμπάθεια του κόσμου που με έβλεπε. Στην καρδιά μου ήξερα ότι δεν έπαιζα σαν τον Τζος. Δεν ήμουν εγώ. Φέτος δουλεύω πιο σκληρά".

Δεν υπάρχουν σχόλια: