Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Βόκολος: «50-50 ο τελικός» – «Η πιο σταθερή ομάδα ο ΠΑΟΚ…»

Βόκολος: «50-50 ο τελικός» – «Η πιο σταθερή ομάδα ο ΠΑΟΚ…»

Στην εκπομπή Revolution του «Αθλητικού Metropolis» και στον Κυριάκο Κύρτσο μίλησε ο ένας εκ των ομοσπονδιακών τεχνικών της εθνικής παίδων, Λεωνίδας Βόκολος. Αναφερόμενος αρχικά στο χθεσινό φιλικό με την ομάδα του Άρη, Κ-17, ο κ. Βόκολος είπε: «Πρόκειται για μία προεπιλογή ουσιαστικά ποδοσφαιριστών που είναι γεννημένοι το 1994 ώστε να είναι έτοιμοι για τα προκριματικά του Σεπτεμβρίου. Προσπαθούμε να φτιάξουμε ουσιαστικά την ομάδα της επόμενης χρονιάς. Τώρα βέβαια υπάρχει μπροστά η τελική φάση στο Λίχτενσταιν όπου θα αγωνιστούν παιδιά γεννημένα το 1993». Όσο για το τι μπορεί να περιμένει το ελληνικό ποδόσφαιρο από αυτή τη γενιά των ποδοσφαιριστών υπογράμμισε: «Όχι μόνο από αυτή τη γενιά αλλά και από παιδιά λίγο μεγαλύτερα ή λίγο μικρότερα μπορεί να περιμένει πολλά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αρκεί βέβαια να το κατανοήσουν και οι ομάδες όπως και οι παράγοντες. Να καταλάβουν δηλαδή ότι αυτά τα παιδιά πρέπει να βρούνε θέση στις ομάδες. Δεν είμαι κατά των ξένων ποδοσφαιριστών σε καμία περίπτωση, όμως υπέρ των ποιοτικών ξένων παικτών. Εδώ στην Ελλάδα έρχονται πολλοί ξένοι αμφιβόλου αξίας και σίγουρα όχι καλύτεροι από έλληνες παίκτες. Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα να μην προωθούνται κάποια νεαρά παιδιά που στην πορεία όπως είναι λογικό αισθάνονται άβολα, βλέποντας ότι έχουν μπροστά τους ένα ρόστερ με πλειοψηφία από ξένους ποδοσφαιριστές και ξέρουν ότι δύσκολα θα βρούνε θέση σε αυτό».

Για την δυσκολία του ρόλου του ως προπονητής στην εθνική παίδων τόνισε: «Εμείς έχουμε να κάνουμε με παιδικές ψυχές και αναμφίβολα είναι πολύ δύσκολη αυτή η διαδικασία. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τους δημιουργούμε πρόβλημα. Έχουμε δημιουργήσει πιστεύω ένα εξαιρετικό κλιμάκιο ώστε να αναζητούνται και να εντοπίζονται οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές σε αυτές τις ηλικίες. Προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο. Να περάσουμε τη φιλοσοφία πως το σχολείο είναι πάνω απ΄ όλα και φυσικά αποτελεί προτεραιότητα. Συζητάμε με όλα τα παιδιά και τα τηλέφωνα μας είναι πάντοτε ανοιχτά γι΄ αυτούς. Υπάρχουν φυσικά αυστηρά κριτήρια για την επιλογή σε ότι αφορά τις εθνικές ομάδες όμως νομίζω ότι αυτό είναι και το καλύτερο για να γίνεται σωστή δουλειά. Φυσικά εμείς προσπαθούμε να παίρνουμε τους πιο έτοιμους ποδοσφαιριστές. Αυτούς δηλαδή που όσο είναι δυνατό, είναι ήδη δουλεμένοι και «φτιαγμένοι». Γιατί εμείς έχουμε ένα πολύ μικρό διάστημα για ναμπορέσουμε να δουλέψουμε με τα παιδιά αυτά και να βελτιωθούν. Προσπαθούμε απλώς να τους εμφυσήσουμε τη φιλοσοφία του νικητή και του πάθους που οφείλουν να δείχνουν στα παιχνίδια. Υπάρχει πάντως μία εξαιρετική συνεργασία με όλα τα παιδιά που είναι προπονητές στις εθνικές ομάδες. Όπως για παράδειγμα με το Γιώργο Γεωργιάδη που είναι στην εθνική ελπίδων και κάνει επίσης μία εξαιρετική δουλειά».

Για το κατά πόσο είναι σημαντικό για τους νέους έλληνες προπονητές, το γεγονός ότι ο Νίκος Νιόπλιας στέφθηκε πρωταθλητής με τον Παναθηναϊκό, υπογράμμισε: «Είναι ασφαλώς πολύ σημαντικό αυτό που πέτυχε ο Νίκος Νιόπλιας. Είναι σημαντικό και για τον Παναθηναϊκό που τον εμπιστεύτηκε. Ο Νίκος δουλεύει πολύ και τον γνωρίζω προσωπικά οπότε μπορώ να ξέρω πόσο πολύ αγαπάει αυτό που κάνει και δουλεύει πάνω σε αυτό. Είναι πολύ καλό ότι εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να αποδειχθεί πως αξίζει να δίνονται ευκαιρίες, δε θα πω μόνο σε νέους έλληνες προπονητές αλλά και γενικότερα σε έλληνες προπονητές. Προσωπικά πιστεύω πολύ στον έλληνα προπονητή και το λέω αυτό με αφορμή και την ιδιότητα που είχα ως ποδοσφαιριστής, έχοντας συνεργαστεί και με ξένους και με έλληνες προπονητές. Πρέπει να υπάρχει υπομονή απλώς. Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Εμπιστοσύνη, στήριξη και υπομονή χρειάζεται. Υπάρχουν παραδείγματα όπως του Καραγεωργίου ή του Δώνη».

Για τον τελικό του κυπέλλου ανάμεσα σε Άρη και Παναθηναϊκό είπε: «Είναι ένας τελικός και αυτό τα λέει όλα. Στους τελικούς πάντοτε είναι μοιρασμένες οι πιθανότητες. Είναι 50-50. Είναι δύο ομάδες που βρίσκονται σε καλό αγωνιστικό επίπεδο και θεωρώ ότι θα γίνει ένα πολύ καλό παιχνίδι. Το εύχομαι κιόλας γιατί θα είναι σε ένα ωραίο μεγάλο γήπεδο και πρέπει να το ευχαριστηθεί ο κόσμος. Δεν μπορώ να κάνω προγνωστικά γιατί δε νομίζω ότι χωράνε κιόλας σε έναν τελικό».

Για την φετινή πορεία του ΠΑΟΚ, τη φανέλα του οποίο φόρεσε για ενάμιση χρόνο, ο κ. Βόκολος τόνισε: «Επειδή είχα δουλέψει ως ποδοσφαιριστής με τον κ. Σάντος, γνώριζα ότι είναι ένας πολύ αξιόλογος και ιδιαίτερα μεθοδικός προπονητής. Οπότε από την στιγμή που του έδειξαν εμπιστοσύνη οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ ήταν λογικό νομίζω να βγει η φετινή πορεία. Γενικά πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ είναι η πιο σταθερή ομάδα τα τελευταία δύο χρόνια και παρουσιάζουμε μία φυσιολογικά προς το καλύτερο εξέλιξη. Απέκτησε μία αγωνιστική ταυτότητα και φυσικά αυτό οφείλεται στη διοίκηση του Θοδωρή Ζαγοράκη αλλά και στον προπονητή. Έφθασε ένα βήμα πριν το πρωτάθλημα και προσωπικά πιστεύω ότι καθοριστικό ήταν το ματς με τον Άρη. Αν ο ΠΑΟΚ κέρδιζε εκείνο το παιχνίδι θεωρώ ότι θα έπαιρνε το πρωτάθλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: