Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Ο Πολωνός που έγινε... Ελληνας

Σαν παλιό σινεμά... Μετά από 25 ολόκληρα χρόνια ο Γιάτσεκ Γκμοχ επιστρέφει στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Και αν το άκουσμα της είδησης έφερε πολλές απορίες στους νεότερους, για τους παλιούς αποτέλεσε το... ξύπνημα χιλιάδων αναμνήσεων. Ο Ελληνοπολωνός προπονητής, που στις 13 Ιανουαρίου θα συμπληρώσει το 72ο έτος της ηλικίας του, θα καθίσει ξανά στον "πράσινο" πάγκο, έστω και προσωρινά.

Για πρώτη φορά στον πάγκο του "τριφυλλιού" κάθισε στις 4 Σεπτεμβρίου 1983 (!). Είχε προηγηθεί μια πολύ άσχημη σεζόν με το "τριφύλλι" να τερματίζει στην 6η θέση και την πρώην ομάδα του Γιάτσεκ, τη Λάρισα στην 2η! Το ξεκίνημα του εντυπωσιακό Ο Παναθηναϊκός φιλοδωρεί με πέντε τέρματα τον Αρη και βάζει πλώρη για την κατάκτηση του νταμπλ, το οποίο ήρθε με πανηγυρικό τρόπο.

Στην δεύτερη του χρονιά, Ο Παναθηναϊκός κάνει μία πολύ μεγάλη πορεία στην Ευρώπη, φτάνοντας στους "4" του Πρωταθλητριών. Ο Παναθηναϊκός αποκλείει την Φέγενορντ, στη συνέχεια την Λίνφιλντ (με το ιστορικό 3-3) και στα προημιτελικά την Γκέτεμποργκ, φτάνοντας στα ημιτελικά, κόντρα στην Λίβερπουλ χωρίς να έχει χάσει. Η ομάδα του Ανφιλντ θα κερδίσει με 1-0 και 4-0 για να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό του Χέιζελ!

Η εκπληκτική ευρωπαϊκή πορεία έχει σαν αποτέλεσμα να παραμελήσει τα... εγχώρια με αφορμή ο τίτλος του πρωταθλήματος να χαθεί από τον ΠΑΟΚ!

Ο... Ελληνας Γιάτσεκ
Ο Γιάτσεκ Γκμοχ γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1939 στην πόλη Προυσκόφ της Πολωνίας. Σαν προπονητής ξεκίνησε στην Λέγκια Βαρσοβίας ενώ στη συνέχεια ήταν βοηθός του Καζιμίρτς Γκόρσκι στην εθνική Πολωνίας, οδηγώντας την ομάδα της πατρίδας του στην κατάκτηση της 3ης θέσης στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 1974. Πήγε στη Νορβηγία το 1979 προκειμένου να αναλάβει την Σκέιντ και το 1979 ήρθε στην Ελλάδα, με σκοπό, όπως φάνηκε να εγκατασταθεί!

Ο δικός μας πια Γιάτσεκ, πέρασε από πολλούς..πάρα πολλούς πάγκους ενώ έχει κοουτσάρει και τους τρεις μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου. ΠΑΣ Γιάννινα, Απόλλων Αθηνών, Λάρισα (δύο φορές), Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Ολυμπιακός,Αρης, Αθηναϊκό, Εθνικό, Ιωνικό, Καλαμάτα, Πανιώνιο και Ιωνικό, κατά σειρά οι ομάδες του.

Κατέκτησε το νταμπλ με τον Παναθηναϊκό το 1984 ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα οδήγησε την Λάρισα στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, γράφοντας ιστορία! Το 1992 βρέθηκε στην Κύπρο όπου πανηγύρισε το πρωτάθλημα με τον ΑΠΟΕΛ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: