Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Superleague: Αποτίμηση α' γύρου

του Βασίλη Μαυρόπουλου


Βρισκόμαστε, πλέον, εν τω μέσω των Χριστουγεννιάτικων διακοπών και ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Superleague έχει ολοκλήρωθει. Η εντύπωση που μάς αφήνει; Ο Ολυμπιακός οδεύει φέτος ώστε να μετατρέψει την κατάσταση σε έναν υγειινό περίπατο σ' ό,τι αφορά την υπόθεση κατάητησης του πρωταθλήματος. Στην ουρά της βαθμολογίας η Λάρισα εμφανίζεται ως το πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό.

Ήταν φανερό απ' την αρχή και το έβλεπε κανείς εύκολα, ήδη, από τις πρώτες αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος ότι από τη δεύτερη θέση και κάτω τα πράγματα θα ήταν εντελώς αμφίρροπα. Αν, λοιπόν, η πρώτη θέση φαίνεται, προς το παρόν, καπαρωμένη από τον Ολυμπιακό, οι υπόλοιπες θέσης μοιάζουν πολύ ρευστές. Έτσι, η τελευταία θέση που οδηγεί στα play-off απέχει μόλις έξι βαθμούς από τη δέκατη τέταρτη (14η) που σημαίνει υποβιβασμός. Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα με τη σειρά.



Ολυμπιακός: Πρώτος χωρίς να ιδρώσει. Αυτό θα είχα ως τίτλο, αν μου ζητούσαν να αναφερθώ μόνο στον Ολυμπιακό. Χωρίς να εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις τους οι Ερυθρόλευκοι είναι στο +5 από τον Παναθηναϊκό και μπορούν να απολαύσουν τις ημέρες των εορτών χαλαροί και χωρίς πολλές έννοιες. Το μότο που λέει πως τα πρωταθλήματα κερδίζονται στα θεωρητικά εύκολα παιχνίδια επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση του Ολυμπιακού αν σκεφτεί κανείς ότι από τα ντέρμπι που έδωσε στον πρώτο γύρο κέρδισε μόνο τον Π.Α.Ο.Κ. και τον Άρη και αυτούς εντός έδρας, ενώ ηττήθηκε από τον Ηρακλή, τον Παναθηναϊκό και την Α.Ε.Κ. (ήττες που είναι και οι μοναδικές του μέχρι στιγμής στο φετινό πρωτάθλημα).

Παναθηναϊκός: Αν δεν είχε το Σισέ, έχω την εντύπωση πως θα ήταν κάτω από την πέμπτη θέση. Ο Γάλλος στράικερ διαψεύδει όσους πιστεύουν πως "ένα κούκος δε φέρνει την άνοιξη". Με τα γκολ του έχει ξελασπώσει ουκ ολίγες φορές την ομάδα από την Παιανία και δικαιολογημένα είναι ο μόνος που ξέφυγε από τη γενική κατακραυγή που ξέσπασε μετά το κάζο του αγώνα με τον Βόλο (0-1) και είχε ως αποδέκτες την (πρώην πλέον) διοίκηση, τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές του Τριφυλλιού. Ομάδα χωρίς φαντασία και συνοχή, ελλειπέστατη (παρά τις πολλές πολλές και βαρύγδουπες μεταγραφές που κάνει σε κάθε μεταγραφική περίοδο), θα πρέπει να βρει επιτέλους σωστούς οικονομικούς διαχειριστές και για παράγοντες ανθρώπους που να γνωρίζουν από ποδόσφαιρο. Τυχερός που βρίσκεται στη δεύτερη (2η) θέση.

Π.Α.Ο.Κ.: Ή του ύψους ή του βάθους. Ομάδα ασταθής. Κερδίζει - προκρίνεται στο Ζάγκρεμπ και ηττάται τρεις μόλις μέρες μετά από την Κέρκυρα. Ξεκίνησε με νίκη κόντρα στον Πανσερραϊκό και μετά ήρθαν μια σειρά από ατυχή αποτελέσματα, τα οποία απομάκρυναν τον κ. Δερμιτζάκη από την τεχνική ηγεσία. Με τον κ. Χάβο ως επικεφαλής στον πάγκο, ο Π.Α.Ο.Κ. έδειχνε να βρίσκει τη χαμένη του σταθερότητα. Όμως η ήττα από τον Ατρόμητο στην Τούμπα και από την Κέρκυρα στο νησί των Φαιάκων έδειξαν πως ο Π.Α.Ο.Κ. εξακολουθεί με το κλείσιμο του α' γύρου να είναι ασταθής. Ισως να φταίνε και οι συχνοί, φέτος, μεσοβδόμαδοι αγώνες λόγω Europa League. Το αποτέλεσμα, όμως λέει -13 από τον πρώτο.

Α.Ε.Κ.: Ομάδα χωρίς πλάνο, χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Είχε, όμως κάτι που τη βοήθησε να κρατηθεί στην τρίτη (3η) θέση μαζί με τον Π.Α.Ο.Κ. Στα μεγάλα ματς ήταν Α.Ε.Κ. Έπαιξε παθιασμένα και κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε. Σε όλα πλην τα ντέρμπι με Π.Α.Ο.Κ. και Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη, στα οποία ηττήθηκε. Εκεί ήταν το "ΑΕΚάκι" που κερδίσε ακόμη και ο ουραγός Πανιώνιος. Σε μπερδεύει αυτή η ομάδα. Ο κ. Χιμένεθ πρόσφατα ξεμπρόστιασε τους παίκτες του. Το θέμα είναι οτί οι ίδιοι παίκτες κέρδισαν Παναθηναϊκό και Ολυμπικακό και έριξαν τέσσερα στο εκτός έδρας ντέρμπι με τον Άρη. Το αποτέλεσμα είναι πως και η Α.Ε.Κ. βρίσκεται μακριά από τον τιτλό, μόλις στα μισά του δρόμου.

Άρης: Αν έγραφα βλ. Π.Α.Ο.Κ., θα μπορούσα να ξεμπερδέψω πολύ εύκολα. Και αυτό γιατί οι δύο συμπολίτισσες ομάδες έχουν βίους παράλληλους. Ο Άρης είναι, βέβαια λίγο περισσότερο ασταθής όμως και αυτός παρουσιάζεται συχνά ή του ύψους ή του βάθους. Ίσως να φταίνε και εδώ τα μεσοβδόμαδα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Το αποτέλεσμα, όμως, μετράει και αυτό λέει: Άρης έβδομος (7ος) με είκοσι (20) βαθμούς. Στην Ευρώπη το πράγμα είναι πολύ καλύτερο. Ο Άρης στους "32" του Europa League, περνώντας από όμιλο "φωτιά".

Ηρακλής: Η ομάδα αυτή ξεκίνησε με πάρα πολλά προβλήματα τη φετινή. Θυμόμαστε όλοι την ιστορία του καλοκαιριού και το γεγονός ότι κινδύνευσε να πέσει κατηγορία στα χαρτιά. Η ομάδα στήθηκε σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα και ήταν φανερό πως έγιναν μπαλώματα. Την πρώτη αγωνιστική, όμως, ήρθε η μεγάλη νίκη επί του Ολυμπιακού με 2-1 στο Καυτατζόγλειο και εκεί όλοι πίστεψαν σε κάτι καλό. Τα αποτελέσματα στην αρχλη τους δικαίωσαν. Στη συνέχεια, όμως, ο Ηρακλής παρουσιάζοντας ανάλογης ποιότητας θέαμα, δεν έπαιρνε τα αποτελέσματα που ήθελε. Το κλίμα στην ομάδα στράβωσε και μοιραία ο Ηρακλής βρέθηκε στη δέκατη (10η) θέση. Ο φετινός Γηραιός, όμως έχει κάτι ιδιαίτερο. Στα εντός έδρας ντέρμπι βγάζει ένα απίστευτο πάθος (εξ' ου και οι νίκες με Ολυμπιακό, Άρη και Α.Ε.Κ.)  που αν έβγαζε και σε άλλα ματς αναμφίβολα θα ήταν πιο ψηλά στη βαθμολογία.

Συνοψίζοντας πάντως, αυτό το κάτι που μας δίνει το φετινό πρωτάθλημα είναι ενδιαφέρον. Πέρα από τον πρωταθλητή (που προσωπική μου άποψη είναι πως θα είναι άνετα ο Ολυμπιακός) και τη μία ομάδα που θα πέσει (εγώ λέω Α.Ε.Λ.) η κατάταξη σ' ότι αφορά τις θέσεις 5-15 θα αλλάζει συνεχώς και το πρωτάθλημα θα έχει ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: