Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

"Οι 39 Μικρομέγαλοι της Superleague"

Τις προηγούμενες δεκαετίες οι ποδοσφαιριστές χαρακτηρίζονταν ως νεαροί, ταλέντα ή πολλά υποσχόμενοι ακόμα και σε ηλικία 25 ετών. Τα τελευταία χρόνια, το παράπονο για τη μη χρησιμοποίηση νεαρών ποδοσφαιριστών από τους προπονητές έγινε ουρλιαχτό. Και εισακούστηκε! Κάθε χρόνο όλο και περισσότερο, οι τεχνικοί εμπιστεύονται τη "nouvelle vague" θέλοντας να δώσουν ζωντάνια στην ομάδα τους και να προσφέρουν... φρεσκα σάρκα στο απαιτητικό κοινό.
39 ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν μετά την 1/1/1990 και δε θυμούνται την πρώτη συμμετοχή της Εθνικής Ελλάδος σε Μουντιάλ το 1994, αλλά ευελπιστούν με την απόδοση τους να γίνουν μέλη της επίσημης αγαπημένης στην επόμενη συμμετοχής της.
Οι 15 από τις 16 ομάδες της superleague έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον έναν ποδοσφαιριστή γεννημένο μετά το '90. Μοναδική εξαίρεση η Κέρκυρα, η οποία όμως μπορεί να καυχιέται για το γεγονός ότι είναι η πιο ελληνική ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος. Ας δούμε αναλυτικά τα 39 αστεράκια που λάμπουν στη μεγάλη κατηγορία, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Αρκεί που έγινε η αρχή!
ΑΕΚ
Σε μια σεζόν που μέχρι τώρα δύσκολα βρίσκει κανείς παίκτη να κάνει τη διαφορά στην Ένωση, ο Κώστας Μανωλάς (14/6/91) με το πάθος του και την αγωνιστική του συμπεριφορά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους μεγαλύτερους του. Η ΑΕΚ καλείται να διαχειριστεί σωστά την περίπτωση του ώστε να κερδίσει τον νέο της ηγέτη. Ο Σάββας Γκέντσογλου (19/9/90) δεν παρουσιάστηκε φέτος στο ελληνικό κοινό, ωστόσο προσπαθεί να κερδίσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής, με αποτέλεσμα οι σειρήνες του εξωτερικού να ηχούν γλυκά στα αυτιά του. Τρίτος παίκτης που πήρε χρόνο συμμετοχής, ο επιθετικός Σέρτζιο Αμπντουραχμάνι (17/7/92), για τον οποίο το όνειρο μόλις ξεκίνησε.

ΑΡΗΣ

Ο Γιώργος Κατίδης (12/2/93) δεν έχει κλείσει ακόμα τα 18 του χρόνια, αλλά ο Έκτορ Κούπερ δείχνει τον τελευταίο καιρό να τον υπολογίζει όλο και περισσότερο. Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό αντικατέστησε τον Σάκη Πρίττα στο ημίχρονο και τα πήγε περίφημα. Τον Χαράλαμπο Οικονόμοπουλο (9/1/91) τον έχουμε δει μόλις ένα λεπτό και περιμένουμε τα επόμενα.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Ο Κώστας Φορτούνης (16/10/92) έχει αγωνιστεί σε 15 παιχνίδια και έχει πετύχει ένα πανέμορφο γκολ κόντρα στην ΑΕΚ. Έχει πολύ καλή επαφή με τη μπάλα και τεχνική κατάρτιση. Ήδη οι φήμες λένε πως τον βολιδοσκοπεί η Γιουβέντους. Το όνειρο του Βαγγέλη Βλάχου στην Τρίπολη, είναι να βγάλει νέους παίκτες. Έτσι έχει δώσει χρόνο συμμετοχής και στο αμυντικό Λεωνίδα Αργυρόπουλο (29/5/90), στον επιθετικό Αναστάσιο Μπακασέτα (28/6/93), στον μέσο Νίκο Σκόνδρα (16/11/92) και στον αμυντικό Βασίλη Λαμπρόπουλο (31/3/90). Αξίζει να σημειωθεί και η εξαιρετική δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες των Αρκάδων.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

Πέρσι πέτυχε το γκολ της χρονιάς κόντρα στον Ηρακλή. Φέτος ο Θανάσης Καραγκούνης (25/9/91) μετρά ήδη εννιά συμμετοχές και το όνομα του ήδη τριβελίζει στα αυτιά των... μεγάλων, καθώς δύσκολα βρίσκει κανείς τόσο εξελίξιμο και ταλαντούχο Έλληνα δεξιό χαφ. (σ.σ. Παίζει και αριστερά). Ο δεύτερος Σκόνδρας του αφιερώματος είναι ο νεαρός μπακ Γιάννης Σκόνδρας (21/2/90), ο οποίος φέτος έχει πάρει τέσσερις συμμετοχές από τον Γιώργο Δώνη.

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ

Ο Χρήστος Χρυσοφάκης (18/1/90) είναι ένας εξαιρετικός επιθετικός, δυνατός και με καλή τεχνική, που αν καταφέρει να βρει ρυθμό, μπορεί να αποτελέσει βασικό στέλεχος του Εργοτέλη και όχι μόνο. Φέτος ο Νίκος Καραγεωργίου τον έχει εμπιστευτεί έξι φορές. Πολύ καλά στοιχεία και από τον επιθετικό Νίκο Καρέλη (24/2/92) από τον οποίο περιμένουν πολλά οι Κρητικοί.

ΗΡΑΚΛΗΣ
Ο Γιώργος Κατσικάς (26/1/90) είναι ο ποδοσφαιριστής που τον τελευταίο καιρό έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση. Αμυντικός που δεν έχει κλείσει τα 21 και οι τοποθετήσεις του αρμόζουν σε στόπερ μεγάλης κλάσης και εμπειρίας. Βασικός στον Ηρακλή τον τελευταίο καιρό βοηθά στην εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία του συνόλου του Μοαρίνου Ουζουνίδη. Στην επίθεση του Ηρακλή βρίσκουμε τον Απόστολο Βέλλιο (8/1/92) ο οποίος προσφάτως απέρριψε τον Ολυμπιακό και πλέον στο παιχνίδι της απόκτησης του έχει μπει η ΑΕΚ. Ψηλός και δυνατός φορ περιοχής που στις μέρες μας εκλείπουν. Τρίτος της παρέας του Ηρακλή ο μέσος Πασχάλης Βουτσιάς (23/3/90) με έξι συμμετοχές φέτος.

ΚΑΒΑΛΑ

Από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ο Απόστολος Γιάννου (25/1/90) πήγε πέρσι στην Καβάλα και σε πέντε ματς σημείωσε ένα γκολ. Φέτος μετρά επτά συμμετοχές στη superleague και επιθυμεί να καθιερωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Για 48' λεπτά έχουμε δει τον μέσο Χρήστο Ελευθεριάδη (14/2/91).

ΛΑΡΙΣΑ
Θα έχει να το λέει ο Δημήτρης Κολοβέτσιος (16/10/91) πως στα 19 του έσβησε από το γήπεδο τον Τζιμπρίλ Σισέ. Στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό ο θρασύς νεαρός στόπερ πέρασε με άριστα τις εξετάσεις του και πλέον καθιερώνεται στους βυσσινί. Ο επιθετικός Αντώνης Βούζας (3/2/93) έχει τρεις συμμετοχές, ενώ ο επίσης επιθετικός Ματθαίος Φάλαγγας (24/1/92) δύο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Αποτελεί την ατραξιόν του φετινού Ολυμπιακού. Ο Γιάννης Φετφατζίδης (21/12/90), μέλος της εθνικής ανδρών, όποτε μπαίνει στο γήπεδο μαγεύει με τον τρόπο που ακουμπά τη μπάλα. Το μόνο που του λείπει είναι η αυτοπεποίθηση που θα έρθει με το ρυθμό και τη διάρκεια, γιατί το ταλέντο περισσεύει. ΄Το άλλο αστεράκι του Ολυμπιακού ακούει στο όνομα Γιάννης Ποτουρίδης (27/2/92) και ήδη πλαισιώνει άψογα τους Μέλμπεργκ και Παπαδόπουλο στη "γραμμή Μαζινό" που δημιουργεί ο Βαλβέρδε.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ
Ο μέσος Παύλος Μητρόπουλος (4/4/90) έχει περάσει από όλες τις κατηγορίες αλλά φέτος για πρώτη φορά αγωνίζεται στη superleague. Προσπαθεί να καθιερωθεί και στα θετικά για εκείνον το ότι δουλεύει με τον Σάκη Τσιώλη.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο παλιός της παρέας, ο Σωτήρης Νίνης (3/4/90) αγωνίζεται στη μεγάλη κατηγορία για πέμπτη σεζόν παρακαλώ, με τα χρώματα του Παναθηναϊκού. Από τα 16 του χρόνια στα βάσανα, πάει για τα 21 και είναι από τα βασικά στελέχη της ομάδας που πέρσι κατέκτησε το νταμπλ. Από αυτόν ξεκίνησαν όλα... Στην ίδια μοίρα, ο Χάρης Μαυρίας (21/2/94), ο νεότερος της παρέας. Στα 16 του έκανε ντεμπούτο με την πράσινη φανέλα στο παιχνίδι με την ΑΕΚ και πλέον είναι στο χέρι του να αποδείξει πως αξίζει να πάρει κι άλλες ευκαιρίες.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Ο Πανιώνιος φημίζεται για τις ακαδημίες του και για τη συνεχή παραγωγή επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Μαζί με τον Αστέρα Τρίπολης είναι οι δύο μόνες ομάδες που έχουν δώσει χρόνο συμμετοχής σε πέντε ποδοσφαιριστές γεννημένους μετά το 1990. Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος (11/4/90) αμυντικός μέσος με αρκετές συμμετοχές και την περσινή περίοδο αναζητά την καθιέρωση στο αρχικό σχήμα. Από εκεί και πέρα γεμάτοι ταλέντο και ο επιθετικός Βασίλης Σκούρτης (27/2/92), ο επιθετικός Δημήτρης Κολοβός (27/4/93), ο Νιγηριανός μέσος Σόλομον Οκπάκο (1/5/90) και ο μέσος Αμίρι Κούρντι (11/9/91).

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ

Ο Δημήτρης Ανάκογλου (6/9/91) είναι ένας εξαιρετικός μέσος που πρόπερσι στη superleague άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ πέρσι βοήθησε τα μέγιστα την ομάδα του να ανέβει και πάλι στη μεγάλη κατηγορία. Φέτος σε 11 συμμετοχές δεν έχει αγωνιστεί ακόμα πάνω από ένα ημίχρονο, αλλά αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό το μέλλον του θα είναι λαμπρό. Μία συμμετοχή για τον μέσο Κωνσταντίνο Τριανταφύλλου (2/2/91) και άλλη μία για τον επιθετικό Νίκο Ασλανίδη (1/6/93).

ΠΑΟΚ
Ο νεαρός Αλβανός μέσος Εργκίς Κάτσε (8/7/93) είναι ο πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ γεννημένος μετά το 1990 που πήρε χρόνο συμμετοχής. Έπαιξε στο παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό και πλέον περιμένει τις επόμενες ευκαιρίες.

ΞΑΝΘΗ

Τα 10' λεπτά που έχει αγωνιστεί ο μέσος Πέτρος Μάνταλος (31/8/91), τα 96' που έχει αγωνιστεί ο αμυντικός Νίκος Τσουμάνης (8/6/90) και τα 18' που έχει αγωνιστεί ο επιθετικός Μαριάν Αλτιπαρμακόβσκι (18/7/91) μοιάζουν λίγα για τη δεξαμενή ταλέντων που λέγεται Ξάνθη. Ωστόσο τώρα που η ομάδα ξεφεύγει από την ουρά θα δώσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής στα νέα της φιντάνια.  Πηγη Νovasport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: