Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ο Νικοπολίδης στο κλαμπ των 40ρηδων γκολκίπερ

Ο Αντώνης Νικοπολίδης από την Παρασκευή μπήκε στο κλαμπ των σαραντάρηδων. Ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού στις 14 Ιανουαρίου γιόρτασε τα 40ά γενέθλιά του κάνοντας προπόνηση εν όψει του αγώνα της ομάδας του με τον Πανσερραϊκό (Σάββατο 15/1 στο «Γ. Καραϊσκάκης»). Γεννήθηκε το 1971 στην Αρτα και ξεκίνησε την καριέρα του από την τοπική Αναγέννηση το 1987 με τα χρώματα της οποίας αγωνίστηκε σε 33 παιχνίδια. Το ταλέντο του πρώτος διέγνωσε από τις μεγάλες ομάδες ο Παναθηναϊκός ο οποίος το 1989 τον έντυσε στα πράσινα. Ντεμπούτο στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής έκανε την αγωνιστική περίοδο 1989-1999 αντικαθιστώντας τον Πολωνό Γιόζεφ Βάντσικ (αποσύρθηκε σε ηλικία 38 ετών) και μάλιστα σε ντέρμπι εναντίον της σημερινής του ομάδας του Ολυμπιακού!
Στον Παναθηναϊκό ο Νικοπολίδης έμεινε ως το 2004 κατακτώντας 5 Πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα και 2 Σούπερ Καπ. Το καλοκαίρι του 2004 ως ελεύθερος μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό. Με τους Ερυθρόλευκους κατέκτησε μέχρι τώρα άλλα 5 Πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα και 1 Σούπερ Καπ. Αγωνίστηκε συνολικά σε 369 αγώνες Πρωταθλήματος, φορώντας 189 φορές στο στήθος το τριφύλλι και 180 φορές τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο.
Κορυφαία στιγμή της καριέρας του Νικοπολίδη ήταν ασφαλώς η 4η Ιουλίου 2004, ημέρα κατά την οποία αναδείχτηκε με την εθνική ομάδα στη Λισσαβόνα πρωταθλητής Ευρώπης. Ντεμπούτο στην Εθνική Ελλάδος έκανε στις 18 Αυγούστου 1999 εναντίον του Ελ Σαλβαδόρ. Εκτοτε φόρεσε 90 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο, ενώ συμμετείχε επίσης στην τελική φάση του Euro 2008 και στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών της FIFA το 2006.
Ο Νικοπολίδης είναι ο τρίτος έλληνας τερματοφύλακας που έπιασε παίζοντας μπάλα τα 40 του χρόνια. Είχαν προηγηθεί ο Νίκος Χρηστίδης ο οποίος σταμάτησε την καριέρα του το 1985 παίζοντας στον Αρη και την ΑΕΚ και ο Λευτέρης Πουπάκης ο οποίος σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 1985 και αφού φόρεσε τη φανέλα του Αιγάλεω, του Ολυμπιακού, του ΟΦΗ, του Παναθηναϊκού και του Απόλλωνα Αθηνών.
Σε διεθνές επίπεδο τη μεγαλύτερη καριέρα σε χρονική διάρκεια μεταξύ των τερματοφυλάκων είχε ο Αγγλος Πίτερ Σίλτον ο οποίος κρέμασε τα γάντια του σε ηλικία 48 ετών. Σαραντάρηδες και εν ενεργεία τερματοφύλακες όπως ο Νικοπολίδης, είναι επίσης ο Ολλανδός Εντβιν Φαν ντερ Σαρ που αγωνίζεται στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Αμερικανός Μπραντ Φρίντελ ο οποίος υπερασπίζεται την εστία της Αστον Βίλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: