Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

«Δαγκώνει» και πάει... Βαρκελώνη!

Ένας Παναθηναϊκός οπλισμένος με πάθος 20.000 ανδρών, όσοι και οι οπαδοί του στις κερκίδες του ΟΑΚΑ, επιβλήθηκε της Μπαρτσελόνα 76-74 στον τρίτο αγώνα της προημιτελικής σειράς της Ευρωλίγκας κι απέχει ένα βήμα από το Final 4 της Βαρκελώνης. Διαμαντίδης και Μπατίστ οι πρώτοι μεταξύ... ίσων στρατιώτες του Ομπράντοβιτς. Πρώτο match-ball την Πέμπτη.

Με φόρα από… Βαρκελώνη και κόσμο

Ο Παναθηναϊκός άρχισε με πεντάδα τους Διαμαντίδη, Καλάθη, Σάτο, Βουγιούκα και Τσαρτσαρή, με τον τελευταίο να είναι το μοναδικό νέο πρόσωπο (αντί του Φώτση) σε σχέση με τον τρόπο που ξεκινούσαν οι «πράσινοι» στη Βαρκελώνη. Οι Καταλανοί παρέταξαν τους Ρούμπιο, Ναβάρο, Άντερσον, Βάσκεθ και Λόρμπεκ. Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς με την ώθηση 20.000 φίλων τους μπήκαν ιδανικά στο ματς. Τα δύο γρήγορα φάουλ του Βουγιούκα έριξαν στη μάχη τον Μπατίστ, ο οποίος με δύο εντυπωσιακά καρφώματα, αλλά και τη συνδρομή ενός τριπόντου του Τσαρτσαρή απέφεραν ένα 7-0, που οδήγησε στο 11-4 στα μέσα της περιόδου. Το τάιμ άουτ του Τσάβι Πασκουάλ βοήθησε την «Μπάρτσα» να βελτιώσει την άμυνά της και κρατώντας τον Παναθηναϊκό χωρίς σκορ για τεσσεράμισι λεπτά να μειώσει στον πόντο (11-10) με οδηγό τον Άντερσον. Οι «πράσινοι» αντέδρασαν φτάνοντας στο +6 με τρίποντο του Φώτση και σουτ του Καλάθη (16-10), αλλά ένα απίθανο τρίποντο του Λάκοβιτς πάνω σε άμυνα στην εκπνοή έγραψε τον επίλογο του δεκαλέπτου (16-13).

Συνήλθε, αλλά δεν ξέφυγε

Η απουσία του Διαμαντίδη από το παρκέ για τις απαραίτητες ανάσες αποσυντόνισε τον Παναθηναϊκό στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου και οι φιλοξενούμενοι με πρωταγωνιστή τον Μόρις πέρασαν μπροστά με τρεις (16-19) ολοκληρώνοντας ένα σερί 9-0. Με την επιστροφή του αρχηγού στην πεντάδα και έπειτα από ένα «άγονο» τρίλεπτο οι πρωταθλητές ανασυντάχθηκαν και απάντησαν… δεόντως με ένα 7-0 από 4 πόντους του Νίκολας κι ένα τρίποντο του Φώτση. Με αφετηρία τον έλεγχο των ριμπάουντ, την παθιασμένη του άμυνα και παρά τον περιορισμό της δράσης του Διαμαντίδη, ο Παναθηναϊκός συνέχισε να έχει τον έλεγχο φτάνοντας ξανά στο +6 (28-22). Κι όταν η Μπαρτσελόνα πλησίασε στο καλάθι (28-26) ο Καστοριανός γκαρντ «μίλησε» και με πέντε προσωπικούς πόντους έγραψε το 33-26. Η διαφορά θα μπορούσε να φτάσει σε διψήφια επίπεδα, αλλά δύο κακές επιλογές στην επίθεση κι ένα ακόμη τρίποντο του Λάκοβιτς υπό πίεση έστειλαν τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια με σκορ 33-29.

Μπροστά… σταθερά

Με 3/3 τρίποντα, δύο από τον Ρούμπιο κι ένα από τον Άντερσον, η Μπαρτσελόνα μπήκε δυναμικά στην επανάληψη και προηγήθηκε (37-38). Όμως και πάλι ο Παναθηναϊκός αντέδρασε σωστά στην πίεση των Καταλανών και με τρίποντο του Νίκολας πέρασε μπροστά με έξι, 49-43, στο έκτο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου. Οι «πράσινοι» δεν αξιοποίησαν την τεχνική ποινή που χρεώθηκε ο Ναβάρο για προσπάθεια να εκμαιεύσει επιθετικό φάουλ κι έφτασε και πάλι στο +7 (52-45) με τρίποντο του Σάτο. Oι γηπεδούχοι έφτασαν στο τέταρτο δεκάλεπτο με προβάδισμα έξι πόντων, 55-49, καθώς ο Λάκοβιτς είχε και πάλι τον τελευταίο λόγο, όχι όμως με τρίποντο αλλά με μία βολή από το τρίτο φάουλ του Μπατίστ.

Για γερά νεύρα

Η Μπαρτσελόνα μιμούμενη την εκκίνησή της στο τρίτο δεκάλεπτο μπήκε στο τέταρτο βομβαρδίζοντας από τα 6,75μ. Δύο τρίποντα του Μόρις και ένα από Λάκοβιτς και Ρούμπιο επέτρεψαν στους Καταλανούς να ισοφαρίσουν και να περάσουν μπροστά έξι λεπτά πριν το φινάλε με λέι απ του Ινγκλς στον αιφνιδιασμό (61-63). Η πίεση είχε πλέον περάσει στην πλευρά του Παναθηναϊκού, αλλά οι παίκτες του Ομπράντοβιτς δεν πανικοβλήθηκαν, κέρδισαν πολλά φάουλ (μεταξύ αυτών και το τέταρτο του Ρούμπιο στα μισά του δεκαλέπτου), αλλά δεν ήταν εύστοχοι στις βολές. Παρ’ όλα αυτά με δύο βολές του Διαμαντίδη κι ένα τρίποντο του Σάτο προηγήθηκαν δυόμισι λεπτά πριν το τέλος με 70-65. Ένα χαμένο αμυντικό ριμπάουντ κι ένα λάθος του Διαμαντίδη επέτρεψαν στον... ξεχασμένο Ναβάρο με τέσσερις πόντους να ξαναβάλει την ομάδα του στο ματς (70-69). Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού πέτυχε ένα δύσκολο καλάθι (72-69) και ο Μπατίστ με μία τάπα κι ένα κλέψιμο έδωσε τη λύση στην άμυνα. Ο Βάσκεθ έκανε τη χάρη στους «πράσινους» να χάσει ένα εύκολο καλάθι , αλλά τα βήματα του Σάτο έδωσαν μία τελευταία ευκαιρία στην «Μπάρτσα».

Ακολούθησε η ρουλέτα των βολών με τον Άντερσον με μειώνει στον πόντο (72-71, 14’’ πριν το τέλος) και τον Διαμαντίδη να απαντά αμέσως μετά (74-71). Ο Παναθηναϊκός δεν έκανε φάουλ, όμως οι Καταλανοί δεν επιχείρησαν τρίποντο και μείωσαν με λέι απ του Άντερσον σε 74-73, 4’’ πριν τη λήξη. Το πέμπτο φάουλ του Ρούμπιο έστειλε τον Διαμαντίδη ξανά στη γραμμή κι εκείνος με μαθηματική ακρίβεια την μπάλα δύο φορές στο... πλεκτό (76-73). Αμέσως και υπό το φόβο τρίποντης ισοφάρισης έγινε φάουλ στον Λάκοβιτς, που πέτυχε την πρώτη βολή κι αστόχησε εκούσια στη δεύτερη, αλλά ο Μπατίστ «σκαμπίλισε» την μπάλα και η νίκη ήρθε με 76-74.

Πλέον ο Παναθηναϊκός απέχει ένα βήμα από τη Βαρκελώνη. Όχι για το... πέμπτο παιχνίδι της σειράς, αλλά για το Final 4 του Μαΐου. Η πρώτη του ευκαιρία να κάνει έξωση στην Μπαρτσελόνα από το σπίτι της είναι την Πέμπτη και πάλι στο ΟΑΚΑ.

Δεκάλεπτα: 16-13, 33-29, 55-49, 76-74.

Παναθηναϊκός (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς, Περπέρογλου 3, Μπατίστ 12 (6 ριμπ.), Φώτσης 10 (6 ριμπ.), Σάτο 6, Νίκολας 13, Τσαρτσαρής 6 (7 ριμπ.), Διαμαντίδης 18 (7 ασίστ), Βουγιούκας 2, Καλάθης 6, Καϊμακόγλου.

Μπαρτσελόνα (Τσάβι Πασκουάλ): Σάδα, Ρούμπιο 16, Λάκοβιτς 13, Ναβάρο 9, Πέροβιτς, Βάσκεθ 6 (11 ριμπ.), Ινγκλς 2, Εντόνγκ 3, Μόρις 10, Λόρμπεκ 1, Άντερσον 12, Γκριμάου 2.

Διαιτητές: Γκρεγκόρζ Ζιεμπλίτσκι (Πολωνία), Σάσα Πουκλ (Σλοβενία), Φερνάντο Ρότσα (Πορτογαλία).

Δεν υπάρχουν σχόλια: