Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Σε ραδιενεργά μολυσμένο νερό το τρίαθλο;

Δύο Ολυμπιονίκες του τριάθλου ο Γιαν Φροντένο και η Εμα Σνόουσιλ εναντιώνονται στην απόφαση της Διεθνούς Ενωσης του αθλήματος (ΙΤU) να προχωρήσει στην διεξαγωγή του Παγκοσμίου πρωταθλήματος σε ένα μήνα στην Ιαπωνία, φοβούμενοι τις επιπτώσεις στη υγεία τους. 

Ο αγώνας αποτελεί προκριματικό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και αυτό που τρομοκρατεί τους αθλητές είναι ότι θα κληθούν να κολυμπήσουν 1,5 χλμ στο λιμάνι της Γιοκοχάμα, μόλις 300χλμ νότια της πυρηνικής εγκατάστασης της Φουκουσίμα. 

«Δεν αξίζει να ρισκάρεις την ζωή σου για μια ολυμπιακή πρόκριση» λένε οι αθλητές.

«Δεν νομίζω πως είναι στο χέρι της ΙΤU να πάρει την απόφαση για λογαριασμό των αθλητών» τονίζει ο Φροντένο στην εμμονή της ΙΤU να προχωρήσει κανονικά στην διεξαγωγή του προλυμπιακού χωρίς αλλαγή έδρας. «Οσο κι αν μας αρέσει να αγωνιζόμαστε στην Ιαπωνία δεν νομίζω πως είναι σωστό να πάμε εκεί τον επόμενο μήνα, όταν τουριστικοί πράκτορες σε όλο τον κόσμο συμβουλεύουν τους τουρίστες να μην επισκέπτονται την χώρα».

Πρόσθεσε δε πως η ανησυχία του ενισχύθηκε από την είδηση ότι έχουν διαφύγει στην θάλασσα 11,5 εκατομμύρια λίτρα νερού μολυσμένου από ραδιενέργεια: «Αυτό δεν μου ακούστηκε και πολύ ασφαλές». 

Η Ιαπωνία αποτελεί αγαπημένο προορισμό για όλες σχεδόν τις εθνικές ομάδες κωπηλασίας, αλλά και για τη δική μας που έχει κανει εκεί μεγάλο μέρος της προετοιμασίας της για τα σημαντικά ραντεβού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: