Ο Χάρης Ξύδης γράφει στο blog του για τον υφυπουργό Αθλητισμού και Τουρισμού, κ. Νικητιάδη, ο οποίος φαινόταν από μακριά ότι ο άνθρωπος δεν κάνει, δεν μπορεί, γιατί απλά δεν ξέρει από αθλητισμό.
«Καλύτερα να σε πουν κερατά παρά κακομοίρη», λένε στα χωριά της ορεινής Κορινθίας, όπου βάζουν την περηφάνια τους πάνω και από την προσβολή της συζυγικής απιστίας.
Κάπως έτσι αισθάνεται σχεδόν σύσσωμη η κοινή -και όχι μόνο η αθλητική- γνώμη για την κυβέρνησή μας και αυτούς που την εκπροσωπούν (;) στον χώρο των σπορ.
Έβλεπα σήμερα το πρωί τον συμπαθέστατο κ. Νικητιάδη, αρμόδιο υφυπουργό Αθλητισμού και Τουρισμού στο παράθυρο του ΣΚΑΪ και πραγματικά τον λυπήθηκα.
Ο Δωδεκανήσιος πολιτικός σχεδόν τραύλιζε όταν προσπαθούσε να απαντήσει στους κατά κανόνα ευγενείς συναδέλφους Λυριτζή και Οικονόμου. Φαινόταν από μακριά ότι ο άνθρωπος δεν κάνει, δεν μπορεί, γιατί απλά δεν ξέρει από αθλητισμό.
Προς το τέλος της συνέντευξής του ο κ. Νικητιάδης, όταν χρειάστηκε να απαντήσει για τον τουρισμό ξαφνικά μεταμορφώθηκε, η γλώσσα του πήγαινε… ροδάνι και ως άλλη Κίρκη εμφανίστηκε πειστικός και γνώστης του αντικειμένου.
Χρόνια ολόκληρα οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν τον αθλητισμό ως μέσο προβολής τους, ως εφαλτήριο προς άγραν ψηφοφόρων, ως ασφαλές όχημα «ανάδειξης» έργου, ως αποπροσανατολιστικό εφόδιο για την καθοδήγηση της μάζας από τα επώδυνα, τα σκληρά, τα εξοντωτικά των πολιτικών αποφάσεων.
Κανένα κόμμα δεν τόλμησε να δημιουργήσει υπουργείο Αθλητισμού, γιατί κανένα δεν έδωσε ποτέ την προσήκουσα αξία σ’ αυτόν τον χώρο και κανένα δεν είχε συγκεκριμένο πρόγραμμα, εφικτό και εφαρμόσιμο, ούτε πολιτική και βούληση για ρήξεις, τομές και συγκρούσεις.
Με όπλο στα χέρια τους τις –αυθαίρετες– χρηματοδοτήσεις της ΓΓΑ, του ΟΠΑΠ κ.λπ, ερχόταν, - η κυβέρνηση- ως Πόντιος Πιλάτος να «επιλύει» τα προβλήματα για να έχει και κομματικά οφέλη.
Έτσι δεν προξενεί εντύπωση ότι και η παρούσα κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στον αθλητισμό.
Με πρώτο υπεύθυνο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος το πολύ-πολύ που θα μπορούσε να πετύχει στα σπορ, θα ήταν η… προεδρία στις Ομοσπονδίες Ποδηλασίας ή Κανόε Καγιάκ, λόγω της προσωπικής του αγάπης για αυτά τα αθλήματα!
«Κρεμμυδάκι» τον κάνουν τον κ. Παπανδρέου οι άνθρωποι ειδικά του ποδοσφαίρου, που πεταλώνουν ψύλλο στον αέρα, όποια ώρα τον βρουν… εύκαιρο!
Έτσι δεν παραξενεύουν κανέναν οι επιλογές του πρωθυπουργού μας στον αθλητισμό: Υπουργός Πολιτισμού ο φίλος του κ. Γερουλάνος, υφυπουργός Αθλητισμού ο κ. Νικητιάδης, γενικός γραμματέας Αθλητισμού ο κ. Μπιτσαξής, άπαντες άσχετοι με τον χώρο και αποδεδειγμένα αποτυχημένοι και ανίκανοι.
Ποτέ στην ιστορία του αθλητισμού σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν έγιναν τόσα πολλά και τρισάθλια.
Αν λοιπόν σ’ αυτή την «τρόικα κορυφής», προσθέσουμε και τις χρόνιες ασθένειες των αθλητικών πραγμάτων της χώρας, συν τις βαρύτατα ασθενείς αρχές (ΕΠΟ, Σουπερ Λίγκα, Διαιτησία, Αθλητική Δικαιοσύνη) τότε έχουμε το καλύτερο μίγμα για να το εκπυρσοκροτήσουν τα καλόπαιδα των οργανωμένων οπαδών και οι μπουρλοτιέρηδες -«μπίζνεσμεν»- επαγγελματίες παράγοντες που είδαν… φως και μπήκαν!
Οι λύσεις είναι μπροστά μας. Πολιτική και πολιτικοί δεν υπάρχουν για να τις δουν, να τις σχεδιάσουν και να τις εφαρμόσουν. Έως όταν φτάσει αυτή η στιγμή θα περιοριστούμε στην ελληνικότατη πρακτική «όσα πάνε και όσα έρθουν», είναι η… επιστημονική πολιτική της κυβέρνησης στον αθλητισμό! Να τη χαιρόμαστε και… καλημέρα σας!
Πηγή: gazzeta.gr