Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Τώρα κλαίνε όλα τα αλάνια…

ο τελευταίο ματς των πλέι οφ είχε άδοξο τέλος για τον ΠΑΟΚ, αλλά ένδοξο τέλος για τον Ζλάταν Μουσλίμοβιτς.
Τώρα κλαίνε όλα τα αλάνια…
Διαβάστε το άρθρο του Σάκη Γκίνα στο contra.gr:
Το αλάνι, όπως τον αποκαλούσαν οι οπαδοί της ομάδας της Θεσσαλονίκης, αποθεώθηκε στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του στη Τούμπα και μπήκε στο πάνθεον της ιστορίας του ΠΑΟΚ, ως ένας από τους παίκτες που αγαπήθηκαν σφόδρα από την κερκίδα.
Ο γύρος του θριάμβου που έκανε μετά το γκολ που πέτυχε στη θύρα 4, αδιαφορώντας για την κίτρινη κάρτα που θα δεχτεί, ήταν προσχεδιασμένος στο μυαλό του, αφού είχε τυπώσει και φανέλα με ειδική στάμπα αιώνιας προσήλωσης στον ΠΑΟΚ για την περίπτωση. Βέβαια, πέτυχε λάθος γκολ, καθώς θα ήταν προτιμότερο να έβρισκε δίχτυα στο προηγούμενο ματς στο ΟΑΚΑ, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, που θα το καταγράψει ο ιστορικός του μέλλοντος. Η δική του αποχώρηση είναι σημαντική, καθώς σηματοδοτεί και το τέλος εποχής για αρκετούς παίκτες μιας ομάδας που πρόσφερε πολλές χαρές και δυνατές συγκινήσεις κατά την τελευταία τριετία στους φιλάθλους και οπαδούς του ΠΑΟΚ.
Ο Μουσλίμοβιτς αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2008 από την Αταλάντα, ως προσωπική επιλογή του Ζήση Βρύζα, έναντι τιμήματος αγοράς 600.000 ευρώ. Πέτυχε 20 γκολ συνολικά σε τρία χρόνια. Δηλαδή κατά μέσο όρο ούτε 7 γκολ την σεζόν. Απολογισμός πολύ φτωχός για σέντερ φορ και ειδικά για έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες της ομάδας. Όμως, παρά τις πενιχρές επιδόσεις του στο σκοράρισμα, «έκλεψε» τις καρδιές των ΠΑΟΚτσήδων με το παθιασμένο και γεμάτο δυναμισμό παιχνίδι του. Το μάτι του γυάλιζε εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, στοιχείο που γοήτευσε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και τον μετέτρεψε σε δικό τους άνθρωπο.
Όταν ήρθε στο αεροδρόμιο πριν από τρία χρόνια αποθεώθηκε από χιλιάδες οπαδούς της ομάδας, αλλά αγωνιστικά δεν δικαίωσε επ’ ουδενί τις προσδοκίες. Η παραγωγικότερη χρονιά του ήταν η περσινή, κατά την οποία πέτυχε οχτώ γκολ στο πρωτάθλημα. Φέτος ήταν απογοητευτικός με πολλούς τραυματισμούς και σύνολο μόνο τέσσερα γκολ στο ενεργητικό του σ’ όλες τις διοργανώσεις, αλλά το ένα από τα τέσσερα, άξιζε… με χίλια για το θυμικό των οπαδών του ΠΑΟΚ. Ήταν το γκολ της πρόκρισης που πέτυχε στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στην Φενέρμπαχτσε, σε ένα ματς με πολλαπλές ιστορικές ιδιαιτερότητες και αναφορές, ειδικά για μια προσφυγική ομάδα, όπως είναι ο ΠΑΟΚ.
Και δεν ήταν μόνο το γκολ στην Πόλη. Ο πρωτότυπος τρόπος που το πανηγύρισε, τοποθετώντας την φανέλα με τον δικέφαλο πάνω στο σημαιάκι του κόρνερ και ανεμίζοντας την μέσα στο «Σουκρού Σαράτσογλου» ήταν μια εικόνα που πέρασε, αλλά έμεινε στην ιστορία. Ο Μουσλίμοβιτς, άλλωστε, πάντα είχε την ικανότητα να μαγεύει και να ξεσηκώνει τα πλήθη. Τόσο πολύ, που συγκίνησε αναφανδόν τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στο τελευταίο του «αντίο» στη Τούμπα. Και όπως λέει και το λαϊκό άσμα με την υπογραφή του μεγάλου Βασίλη Τσιτσάνη… «τώρα κλαίνε όλα τα αλάνια».
Εκτός, όμως, από τον Μουσλίμοβιτς το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Βόλου ήταν, όπως όλα δείχνουν, το τελευταίο στον ΠΑΟΚ και για τον Μάκη Χάβο. Είναι αυτονόητο πως αξίζει και αυτός τουλάχιστον ένα «ευχαριστώ» από τους φίλους της ομάδας. Αδίκως έγινε… ο σάκος του μποξ για τα πολλά στραβά της φετινής χρονιάς, που ξεκίνησαν από την προετοιμασία. Μην ξεχνάμε, ότι παρέλαβε την ομάδα στα πρόθυρα της διάλυσης στις 18 Οκτωβρίου, την συμμάζεψε, την νοικοκύρεψε, έβαλε μια τάξη στα αποδυτήρια και την οδήγησε σε μια αξιοπρεπέστατη πορεία. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη την κουλτούρα στήριξης γηγενών προπονητών, που βγαίνουν από τα σπλάχνα της ομάδας, όπως σε άλλες χώρες και αυτό «πλήρωσε» ο Χάβος.
Αλλά εκτός από το παρελθόν υπάρχει και μέλλον… Ο Ντιέγκο Αρίας πραγματοποίησε μια ολοκληρωμένη εμφάνιση στα αμυντικά χαφ, η οποία επισφραγίστηκε με ένα εξαιρετικό γκολ. Ο 26χρονος Κολομβιανός έδειξε ότι θα αποτελέσει ουσιαστικά μια νέα μεταγραφή για την νέα χρονιά. Διαθέτει τα φόντα, παρότι έχει μπροστά του τροποντινά «ιερά τέρατα», όπως ο Πάμπλο Γκαρσία και ο Βίκτορ Βιτόλο.
Άμεση αθλητική ενημέρωση όπου και αν βρίσκεστε μέσω του επίσημου twitter και του επίσημου facebook του contra.gr.
Από κει και πέρα, τα δυο γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη ήταν μια μορφή προσωπικής του εξιλέωσης για την μέτρια χρονιά που έκανε με την επιστροφή του στον ΠΑΟΚ. Το πανό που ανήρτησαν οπαδοί του ΠΑΟΚ εναντίον του θα πρέπει να τον πεισμώσει για την νέα σεζόν. Αποτελεί αναμφίβολα ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον ΠΑΟΚ προς αξιοποίηση, αφού είναι σαφώς ο καλύτερος Έλληνας επιθετικός αυτή την στιγμή και κάθε ομάδα θα τον ήθελε στην σύνθεσή της. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μια μέτρια χρόνια του αναδείχτηκε ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα με εννιά γκολ.
Το πέμπτο πρόσωπο άξιο αναφοράς είναι ο Αντελίνο Βιερίνια. Ο Πορτογάλος πέτυχε άλλο ένα υπέροχο γκολ, αποδυκνείοντας ότι είναι μακράν ο καλύτερος επιθετικός στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Μακάρι να μην πουληθεί το καλοκαίρι, αλλά πολλές φορές στην ζωή οι επιθυμίες δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα και τον – οικονομικό – ρεαλισμό εν προκειμένου.
Συμπερασματικά και όσον αφορά γενικότερα την φετινή σεζόν, από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ δεν πήρε ούτε ένα βαθμό στα δυο ντέρμπι των πλέι οφ στο ΟΑΚΑ, ήρθε ως λογικό επακόλουθο η αποτυχία εξόδου του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (σ’ αυτό έπαιξε φυσικά πρωτεύοντα ρόλο και το γκολ οφσάιντ του Ζιλμπέρτο Σίλβα). Ο δικέφαλος του βορρά, πάντως, έχει μπροστά του την πρόκληση πρόκρισής του στους αναβαθμισμένους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, οι οποίοι τόσες πολλές χρήσιμες εμπειρίες του προσέφεραν πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: