Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Έχουμε ελπίδες αν μας αφήσει ο "Ζότς"!!

Ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι είπε με αρκετή δόση χιούμορ πως η Σιένα έχει ελπίδες αύριο, αν την αφήσει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Αλλά ο «Ζοτς» δεν κάνει πλάκα ποτέ!
Αρκετά εντυπωσιακή ήταν η αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου. Το Δημαρχείο της πόλης, γνωστό κι ως «Συμβούλιο των Εκατό», θυμίζει σε πολλά μεσαιωνικό ναό. Οι εκπρόσωποι του Τύπου πήραν θέση στα... στασίδια(!), ενώ δώδεκα πολυέλαιοι κρέμονται από την οροφή.
 
To τρόπαιο της Ευρωλίγκας δέσποζε μπροστά από το πάνελ και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να βγάλουν μία φωτογραφία μαζί του. Τέσσερις οθόνες στην αίθουσα θύμιζαν στιγμές από τη φετινή διοργάνωση.
 
Το πρωί κάποιοι παίκτες των τεσσάρων ομάδων του Final Four, ανάμεσά τους κι οι Φώτσης και Σάτο, επισκέφτηκαν μία γειτονιά της πόλης για την ανακαίνιση ενός ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ.
 
Ο «Σόφο» σπάει τη μονοτονία στα κοστούμια, αφού μέσα από το σακάκι του φορά μία μαύρη μπλούζα. Συλλεκτική η φωτογραφία του Δημήτρη Διαμαντίδη με κοστούμι, που... του πάει!
 
Πρώτος μίλησε ο Δήμαρχος της Βαρκελώνης, Τζόρντι Ερέου: «Θέλω να σας ευχαριστήσω που ήρθατε στο Δημαρχείο, σ' αυτό το σημαντικό κτίριο. Καλώς ήρθατε σ' αυτή τη συνέντευξη Τύπου. Το γεγονός να χρησιμοποιήσουμε τόσες γλώσσες ομιλίες φανερώνει τη σημασία του Final Four. Το κτίριο αυτό υπάρχει από τον 14ο αιώνα κι αποτελεί πάντα το Δημαρχείο της πόλης. Μετά από 600 χρόνια σας καλωσορίζω ξανά. Γιατί η Βαρκελώνη "μιλάει" στον κόσμο με τα πλοία και το μπάσκετ της. Θέλω να καλωσορίσω τους προπονητές και τους παίκτες όλων των ομάδων. Είναι σε μία πόλη που αγαπά το μπάσκετ. Γι' αυτό κι είναι η έδρα της Ευρωλίγκας. Οι πολίτες της πόλης αγαπούν το μπάσκετ κι αρκετές γειτονιές θα πάρουν ενεργά μέρος στο γεγονός αυτό. Δεν είναι η πρώτη φορά που διορνανώμουμε Final Four, αλλά οι φιλοδοξίες μας είναι υψηλές».
 
 
 
Το λόγο πήρε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου: «Αρχίζουμε το Final Four, που είναι το τελευταίο και πιο ανταγωνιστικό σημείο της σεζόν, μίας σεζόν με 18 χώρες. Όλες οι ομάδες έκαναν μεγάλη προσπάθεια να βρεθούν εδώ και μόνο οι καλύτερες το κατάφεραν. Αξίζουν "μπράβο". Τις σεβόμαστε και τις ευχαριστούμε. Θέλω να υπογραμμίσω πως οι ομάδες κατάφεραν να αυξήσουν κατά 11% την προσέλευση. Επίσης θέλω να υπογραμμίσω το "Παιχνίδι της Εβδομάδος", που υπήρχε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Καταφέραμε να στείλουμε εικόνα σε 110 χώρες. Αυτά τα επιτεύγματα μάς δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την πόλη μας, γιατί είμαστε στο "σπίτι" μας και μπορούμε να έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε. Πρέπει να ευχαριστήσουμε και τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, τους προπονητές και τους παίκτες».
 
Ομπράντοβιτς: «Να το ευχαριστηθούμε»
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, είπε: «Θα προσπαθήσουμε να το ευχαριστηθούμε για ακόμη μία φορά. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε καλά παιχνίδια. Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες γιατί αξίζουν να είναι εδώ».
 
Πιανιτζιάνι: «Ο Ζέλικο να μας δώσει την ευκαιρία»
Ο προπονητής της Σιένα, Σιμόνε Πιανιτζιάνι, αφού τόνισε πως η ομάδα του θα κάνει τα πάντα στο παρκέ, δήλωσε με χιούμορ: «Ελπίζω ο Ζέλικο να μας δώσει την ευκαιρία».
 
Μπλατ: «Είναι τιμή μας»
Ο προπονητής της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ντέιβιντ Μπλατ, είπε: «Από την πλευρά της Μακάμπι είμαστε πολύ υπερήφανοι που βρισκόμαστε σ' αυτή τη γιορτή του μπάσκετ. Είναι τιμή να είμαι δίπλα σε τόσο σπουδαίους προπονητές του παγκοσμίου μπάσκετ. Ελπίζω να είναι ένα από τα καλύτερα Final Fours της ιστορίας».
 
Μολίν: «Έχουμε όνειρα»
Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Εμανουθέλε Μολίν, είπε: «Μία ομάδα με τόση ιστορία βρίσκεται ξανά σε Final Four. Ευχαριστούμε όλους όσοι δούλεψαν για να φτάσουμε εδώ. Η επιθυμία μας είναι να δείξουμε το νέο και νεανικό πρόσωπο που έχουμε. Έχουμε όνειρα. Φτάσαμε μέχρι εδώ βάζοντας όλα όσα είχαμε στα χέρια μας, στη δύναμή μας. Ελπίζω να παίξουμε καλό μπάσκετ».
 
Διαμαντίδης: «Εμείς αξίζουμε να κερδίσουμε την Ευρωλίγκα»
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ως κάτοχος του τροπαίου στο παρελθόν είπε: «Δε νομίζω πως έχω να δώσω κάποια συμβουλή. Ο καθένας ξέρει τι πρέπει να κάνει. Θα πω κι εγώ ό,τι είπε ο κόουτς, ότι είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ. Εύχομαι ο κόσμος να δει ωραίο μπάσκετ. Εμείς αξίζουμε να κερδίσουμε την Ευρωλίγκα».
 
Καουκένας: «Αυτή είναι η χαρά του μπάσκετ»
Ο Ριμάντας Καουκένας της Σιένα είπε: «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ με τη Σιένα. Δεν ήταν εύκολο. Είχαμε σκαμπανεβάσματα, πισωγυρίσματα. Αλλά αυτός είναι ο δρόμος. Αυτή είναι η χαρά του μπάσκετ. Και το Final Four είναι δύο σημαντικά παιχνίδια. Κάποιοι πρέπει να προσπαθήσουν λίγο παραπάνω. Το καλύτερο είναι να παίξεις κι όχι να είσαι στον πάγκο. Ελπίζω αυτή τη φορά να βοηθήσω λίγο παραπάνω».
 
Σχορτσιανίτης: « Δεν πρέπει να κατεβάσουμε τα χέρια»
Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης της Μακάμπι Τελ Αβίβ είπε: «Όλος ο κόσμος πρέπει να χαρεί το Final Four. Εμείς πρέπει να έχουμε σωματική και πνευματική δύναμη. Δεν πρέπει να κατεβάσουμε τα χέρια. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι για κάνουμε πράξη τα σχέδια που ετοίμασε ο προπονητής μας».
 
Ρέγες: «Ενωμένοι εντός κι εκτός παρκέ»
Ο Φελίπε Ρέγες της Ρεάλ Μαδρίτης είπε: «Φτάσαμε με δυσκολία εδώ. Έχουμε νέους παίκτες. Μόνο δύο παίκτες μας έχουν εμπειρία από Final Four. Είναι ημέρες με δυνατά παιχνίδια, όλοι θέλουν να νικήσουν. Πρέπει να παίξουμε όπως ξέρουμε, όπως κάναμε σε μεγάλο διάστημα της χρονιάς. Ενωμένοι εντός κι εκτός παρκέ μπορούμε να κάνουμε πολλά. Οι αντίπαλοι είναι υψηλού επιπέδου. Αλλά αν λειτουργήσουμε ως μεγάλη ομάδα μπορούμε να τα καταφέρουμε».
 
Σειρά πήραν οι ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου...
 
Σε ερώτηση προς τον Σιμόνε Πιανιτζιάνι για την ευκαιρία που ζήτησε από τον «Ζοτς» ο Ιταλός προπονητής είπε: «Για καλή τύχη μας είναι η δεύτερη φορά μας σε Final Four. Έχουμε απέναντί μας μία ομάδα που έχει κερδίσει τα πάντα στη σύγχρονη εποχή, ενώ ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι σπουδαίος προπονητής. Ο Ζέλικο μας σέβεται, πριν από τρία χρόνια εμείς τον σταματήσαμε στο ΤΟΡ 16, πέρυσι αυτοί. Νομίζω θα είναι μεγάλο παιχνίδι, όπως όλες τις φορές που συναντηθήκαμε τα τελευταία χρόνια».
 
Σε ερώτηση προς τον Φελίπε Ρέγες για τη σημασία τού να αγωνίζεται στη Βαρκελώνη είπε: «Πιο σημαντικό αν κερδίσουμε τον τίτλο. Το σημαντικό, όμως, είναι να κερδίσεις τον τίτλο και θα ήταν το ίδιο να βρισκόμασταν σε άλλη πόλη».
 
Ο Ντέιβιντ Μπλατ απάντησε σχετικά με τον «Σόφο»: «Από την αρχή ήμουν αισιόδοξος για την πορεία του. Είχαμε μιλήσει από το καλοκαίρι. Πριν ο "Σόφο" έρθει στη Μακάμπι ήταν ήδη γνωστός. Είμαστε τυχεροί που τον έχουμε κοντά μας».
 
 
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης σχετικά με το αν η Σιένα βάσει του στυλ παιχνιδιού της είναι μικρογραφία του Παναθηναϊκού απάντησε: «Κάθε ομάδα έχει τη δική της φιλοσοφία και στρατηγική. Έχουμε δει τη Σιένα σε video. ¨Εχουμε σεβασμό. Ελπίζω να βγάλουμε στο παρκέ. Δε νομίζω πως είναι μικρογραφία του Παναθηναϊκού. Πρέπει να δώσουμε το 100% για να αντεπεξέλθουμε σε κάθε δυσκολία που θα βγάλει το παιχνίδι».
 
Ο Ριμάντας Καουκένας πρόσθεσε: «Συμφωνώ με τον Δημήτρη. Θα μπορούσαμε να βρούμε ομοιότητες, αλλά υπάρχουν και πολλές διαφορές. Η ομάδα είναι έτοιμη από πλευράς τακτικής. Έχουμε την ταυτότητά μας, ο Παναθηναϊκός τη δική του».
 
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς σχετικά με το αν το μπάσκετ είναι παιχνίδι προπονητών ή παικτών απάντησε: «Βεβαίως και το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι των παικτών. Είμαι περήφανος που έχω αυτούς τους παίκτες δίπλα μου. Ο Διαμαντίδης γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να φτάσει στο Final Four. Όλοι ξέρετε πώς παίζει».
 
Ο Εμανουέλε Μολίν για την εμπειρία του ως πρώτος προπονητής αντί του αποχωρήσαντα Έτορε Μεσίνα απάντησε: «Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά. Είμαι λίγους μήνες πρώτος προπονητής της Ρεάλ. Σαν βοηθός προπονητής δούλεψα μαζί με έναν σπουδαίο προπονητή όπως ο Έτορε Μεσίνα. Είναι διαφορετικό να παίρνεις αποφάσεις. Μπορείς να ανταλλάξεις απόψεις, αλλά πρώτος προπονητής παίρνει τις αποφάσεις».
 
Ο Ντέιβιντ Μπλατ σε ερώτηση σχετικά με τη Ρεάλ απάντησε: «Η Ρεάλ είναι μία ομάδα με ριμπάουντ, γρήγορη... Καμία ομάδα δεν έχει φτάσει εδώ γιατί είναι δυνατή μόνο σε έναν τομέα. Ποτέ δε μπορείς να είσαι σίγουρος πιο στοιχείο του παιχνιδιού θα είναι το αποφασιστικό. Ο Σοφοκλής βοήθησε να φτάσουμε μέχρι εδώ, αλλά το ριμπάουντ δεν είναι μόνο δική του δουλειά, είναι όλων. Ελπίζω όλοι να κάνουμε καλή δουλειά και να νικήσουμε μία ομάδα όπως η Ρεάλ».
 
Ο «Σόφο» πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια πως η Ρεάλ έχει πολλά επιθετικά ριμπάουντ. Όλες οι ομάδες έχουν τομείς στους οποίος είναι καλοί. Πρέπει όλοι μαζί να αντιδράσουμε. Έτσι φτάσαμε μέχρι εδώ. Έτσι πρέπει να παίξουμε κι αύριο».
 
Ο «Ζοτς» για τη σχέση του με τη Βαρκελώνη απάντησε: «Το καλό είναι ότι εδώ έχω πολλούς φίλους. Την αγαπάω την πόλη. Είναι μία πόλη του μπάσκετ. Πραγματικά υποφέραμε στη διάρκεια της χρονιάς, όπως στη σειρά με τη Μπαρτσελόνα, που ήταν το φαβορί και για το τρόπαιο. Όπου κι αν γίνει το Final Four, αν είναι η ομάδα μου θα είμαι πολύ ευχαριστημένος».
 
Ο «Σόφο» ολοκλήρωσε τη συνέντευξη Τύπου λέγοντας πως «ο κόουτς μου εξήγησε ποιος ο στόχος για τη φετινή χρονιά. Ο τρόπος που μου μίλησε με σημάδευσε. Έχουμε καλή σχέση. Καμία φορά μου φωνάζει κι εγώ κατεβάζω το κεφάλι. Είναι σημαντικό ότι ζητάει πολλά από μένα. Μου έδωσε αυτοπεποίθηση κάθε φορά που πατάω παρκέ να ξέρω πως μπορώ να κάνω ό,τι μου ζήτησε. Θα προσπαθήσω να παίξω όσο καλύτερα γίνεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: