Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Οι ζηµιές αγγίζουν τα 350 εκατ. ευρώ

Με βάση τους ισολογισµούς, οι ΠΑΕ της Superleague έχουν ζηµιές που «αγγίζουν» τα 350 εκάτ. ευρώ. Δείτε τι συμβαίνει κατά ομάδα.

Από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»:
Δεν υπάρχει τοµέας στο επαγγελµατικό ποδόσφαιρο που να µην παρουσιάζει σηµάδια σήψης και παρακµής.

Βία, στηµένα παιχνίδια, διακίνηση µαύρου χρήµατος και ατιµωρησία είναι στοιχεία τα οποία έρχονται πρώτα στο πρόβληµα που λέγεται επαγγελµατικό ποδόσφαιρο. Οµως, αν και είναι τα πιο εµφανή, εν τούτοις δεν είναι τα µόνα. Αφού µε βάση τους ισολογισµούς, οι ΠΑΕ της Superleague έχουν ζηµιές που «αγγίζουν» τα 350 εκάτ. ευρώ.

Από µια πρόχειρη ανάγνωση των οικονοµικών στοιχείων των ΠΑΕ , η έκπληξη αφορά τον «Νέο Πανιώνιο» (αυτή είναι η ονοµασία του). Η οµάδα της Νέας Σµύρνης αν και έκανε χρήση ευεργετικού νόµου το 2002 και πέτυχε τη διαγραφή χρεών ύψους 13.000.000 ευρώ, σήµερα, 9 χρόνια µετά, εµφανίζεται και πάλι να είναι καταχρεωµένη, αφού οι συσσωρευµένες ζηµιές της εταιρείας φθάνουν τα 11.000.000 ευρώ και υπάρχουν επίσης χρέη ύψους 9 εκάτ.
ευρώ προς το ∆ηµόσιο.


Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση της ΠΑΕ ΑΕΚ. Ο Ντέµης Νικολαΐδης µε την ιδιότητα του προέδρου της ΠΑΕ κατάφερε να την εντάξει στο άρθρο 44. Τα χρέη της ΑΕΚ ήταν τότε 164 εκάτ. ευρώ. Μειώθηκαν στα 16 εκάτ. ευρώ (µε δικαίωµα αποπληρωµής σε διάστηµα 10 χρόνων), όµως, µέχρι και τον Ιούνιο του 2010 οι ζηµιές της εταιρείας έφθασαν και πάλι τα 42 εκάτ. ευρώ.


Ο πρωταθλητής Ολυµπιακός είναι… πρωταθλητής και στις συσσωρευµένες ζηµιές, οι οποίες έφθαναν τα 97.000.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2010. Την ίδια εποχή οι ζηµιές για τον Παναθηναϊκό ανέρχονταν σε 81.399.000 ευρώ, για τον ΠΑΟΚ τα 23.415.000 ευρώ. Στο ίδιο διάστηµα οι πιο «νοικοκυρεµένες» ΠΑΕ της Superleague ήταν η Λάρισα µε ζηµιές 336.000 ευρώ και ο Αστέρας Τρίπολης µε 620.000 ευρώ. Πρόκειται για δύο ποδοσφαιρικές εταιρείες οι οποίες υποβιβάστηκαν µε βάση τα αγωνιστικά τους αποτελέσµατα, µε τον Αστέρα να κερδίζει εκ των υστέρων της παραµονή του στην κορυφαία κατηγορία ελέω Ηρακλή.


Το ζητούµενο βεβαίως δεν είναι τα χρέη και οι ζηµιές αυτές καθεαυτές των ΠΑΕ. Αλλά το γεγονός πως οι αρµόδιες αρχές (υπουργείο Οικονοµικών) δεν προχωρούν σε κινήσεις στις οποίες θα είχαν καταφύγει για οποιαδήποτε άλλη Ανώνυµη Εταιρεία.


Για χρόνια ολόκληρα το επαγγελµατικό ποδόσφαιρο αναπτύσσεται σε ένα σαθρό περιβάλλον εκµεταλλευόµενο το ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις αντιµετώπιζαν το πρόβληµα µε γνώµονα το πολιτικό κόστος που θα προέκυπτε από τυχόν ρηξικέλευθες αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: