Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Όταν το χέρι μπαίνει βαθιά στην τσέπη...

Του Δημήτρη Γρηγοράκη

Είναι… κοινό μυστικό πως το ποδόσφαιρο από το «άθλημα του λαού» έχει εξελιχθεί την τελευταία εικοσαετία σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες. Στις 11 Ιουνίου 2009 η Ρεάλ Μαδρίτης άλλαξε δια παντός τον χάρτη των οικονομικών δεδομένων καθώς απέκτησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο έναντι 94 εκατομμυρίων ευρώ. Το Theplayer.gr σας παρουσιάζει τις ακριβότερες μεταγραφές όλων των εποχών αλλά και τις αλλαγές δεδομένων στον οικονομικό χάρτη…

Μπορεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι μεγάλοι σύλλογοι να άρχισαν να αποκόπτονται οριστικά από τις μικρότερους και να «ανοίγουν την ψαλίδα» τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά, όμως στην πραγματικότητα ο ποδοσφαιρικός χάρτης αναφορικά με τα «φορτηγά» χρημάτων που δαπανώνται από τα «μεγαθήρια» άρχισε να αλλάζει μόλις την τελευταία 12ετια.

Οι ανοιχτοχέρηδες πρόεδροι που δεν φείδονται χρημάτων άρχισαν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να προσεγγίζουν τους «διακαείς πόθους» τους με τριπλά οφέλη: Ικανοποίηση του κοινού, αγωνιστική προσφορά στην ομάδα και φυσικά, πολλά χρήματα από νέους χορηγούς και επιπλέον διαφημίσεις του εκάστοτε παίκτη.

Τα «παραθυράκια» και η δύναμη του χρυσού

Μιλώντας πριν για αθέμιτα μέσα, τα παραδείγματα είναι πολλά και μάλιστα πρόσφατα. Τον Σεπτέμβρη του 2004 η Ρόμα απέκτησε τον Φιλίπ Μεξές από την Οσέρ, χωρίς να έχει πάρει άδεια από τον γαλλικό σύλλογο, καθώς ο παίκτης είχε ακόμα συμβόλαιο! Η Οσέρ πήγε στο CAS και η FIFA τιμώρησε τους «τζιαλορόσι» με ένα χρόνο απαγόρευσης μεταγραφών που θα ίσχυε από την 1η Ιουλίου 2005. Φυσικά, ο διεθνής στόπερ παρέμεινε στο δυναμικό της ιταλικής ομάδας, καθώς κατατέθηκε ένα αρκετά μεγάλο ποσό…

Με ένα χρόνο απαγόρευσης μεταγραφών τιμωρήθηκε και η Σιόν καθώς προσέγγισε και συμφώνησε με τον Αιγύπτιο Εσάμ Ελ Χαντάρι παρότι είχε συμβόλαιο με την Αλ-Αχλί, ενώ ακόμα πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του Γκαέλ Κακουτά, ο οποίος αποκτήθηκε παράνομα από την Τσέλσι, όντας ακόμα παίκτης της Λανς. Η παγκόσμια ομοσπονδία τιμώρησε τους «μπλε» με απαγόρευση μεταγραφών, αλλά με το κατάλληλο αντίτιμο, άρθηκε.

Εκτός από τα αθέμιτα, αλλά πληρωτέα μέσα, υπάρχουν και «παραθυράκια» που στην πορεία αποδεικνύονται δαιδαλώδη. Ένα απ’ αυτά είναι τα προσύμφωνα. Κλασικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Τζον Όμπι Μίκελ, ο οποίος ανήκε στη νορβηγική Λιν. Μόλις έγινε 18 ετών (καλοκαίρι ‘05), η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε πως συμφώνησε με τον παίκτη, ο οποίος θα γινόταν δικός της τον Ιανουάριο του 2006. Παρότι στάλθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα και μάλιστα έγινε γνωστό το ποσό μεταγραφής (4εκ. λίρες) η Τσέλσι μπήκε «σφήνα» και έκανε δικό της τον παίκτη υποστηρίζοντας πως είχε συμφωνήσει μαζί του προφορικά νωρίτερα καθώς όταν ήταν ακόμα ανήλικος είχε δοκιμαστεί στο Λονδίνο. Άξιο αναφοράς είναι πως ο Νιγηριανός είχε παρουσιαστεί από τους «κόκκινους διαβόλους» έχοντας τη φανέλα με το Νο21. Τα δικαστήρια και τα χρήματα, όμως, έστειλαν τον παίκτη στην Τσέλσι…

Αν έχεις χρήμα διάβαινε…

Επιστρέφοντας στο αρχικό μας θέμα, οι ισχυροί παράγοντες βλέποντας πως με τα χρήματα μπορούσαν να κάνουν δικό τους όποιον παίκτη επιθυμούσαν, άρχισαν να ξοδεύουν αλόγιστα, να ανεβάζουν τον πήχη πολύ ψηλά και να αλλάζουν τον οικονομικό ποδοσφαιρικό χάρτη.

Τα 48,3 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν από την Ίντερ για να κάνει δικό της τον Κριστιάν Βιέρι το 1999 δεν πρόδιδαν σε τίποτα αυτό που θα ακολουθήσει. Η Ρεάλ Μαδρίτης το 2001 απέκτησε με ποσό ρεκόρ τον Ζινεντίν Ζιντάν από τη Γιουβέντους έναντι 75 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ με αυτά τα χρήματα η «γηραιά κυρία» το ίδιο καλοκαίρι απέκτησε τους Μπουφόν και Νέντβεντ έναντι 32,6 και 30,7 εκατομμύρια ευρώ από Πάρμα και Λάτσιο αντίστοιχα.

Έπρεπε να περάσουν οκτώ χρόνια για να σπάσει το ρεκόρ μετακίνηση του «Ζιζού». Ο Φλορεντίνο Πέρεθ μόλις είχε επανεκλεγεί στον προεδρικό θώκο της «βασίλισσας» και ήθελε να δείξει τις διαθέσεις του… Έτσι, σαν σήμερα το 2009 κατέθεσε 94 εκατομμύρια ευρώ και απέκτησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Μάντσεστερ, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα έκανε δικό του και τον Κακά από τη Μίλαν έναντι 65εκ. ευρώ.

Τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει οικονομικές υπερβάσεις που έχουν μείνει στην ιστορία, ενώ και μετά τον CR ακολούθησαν κι άλλες ομάδες με τεράστια ποσά, αλλά κανένα δεν ξεπέρασε αυτό του Πορτογάλου. Άξιο αναφοράς είναι πως οι 15 ακριβότερες μεταγραφές που θα δείτε παρακάτω προέρχονται μόνο από τρεις χώρες (Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία) και οκτώ μόλις ομάδες, ενώ οι εννέα εξ αυτών έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία τριετία!

Οι 15 ακριβότερες μεταγραφές

  Κατάταξη            Παίκτης                 Από                         Σε              Κόστος (εκ. ευρώ)        Χρονιά 
       1    Κρ. Ρονάλντο      Μαν. Γιουνάιτεντ     Ρεάλ Μαδρίτης                94      2009
       2  Ζλ. Ιμπραΐμοβιτς            Ίντερ  Μπαρτσελόνα                66    2009
       3         Κακά            Μίλαν    Ρεάλ Μαδρίτης                65    2009
       4  Φερνάντο Τόρες         Λίβερπουλ       Τσέλσι                58    2011
       5    Ζινεντίν Ζιντάν       Γιουβέντους     Ρεάλ Μαδρίτης                75    2001
       6     Λουίς Φίγκο     Μπαρτσελόνα      Ρεάλ Μαδρίτης               58,5    2000
       7   Ερνάν Κρέσπο          Πάρμα        Λάτσιο                55    2000
       8       Άντι Κάρολ        Νιουκάστλ      Λίβερπουλ                40    2011
       9      Νταβίντ Βίγια        Βαλένθια  Μπαρτσελόνα                40    2010
      10  Τζίτζι Μπουφόν         Πάρμα    Γιουβέντους              49,2    2001
      11      Ρομπίνιο       Ρεάλ Μαδρίτης     Μάν. Σίτι                42    2008
      12   Κριστιάν Βιέρι          Λάτσιο        Ίντερ              48,3    1999
      13 Αντρέι Σεβτσένκο           Μίλαν        Τσέλσι              46,4    2006
      14  Ντ.Μπερμπάτοφ          Τότεναμ    Μαν. Γιουνάιτεντ              46,4    2008
      15  Πάβελ Νέντβεντ          Λάτσιο    Γιουβέντους               46,3    2001
-The Player

Δεν υπάρχουν σχόλια: