Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

«Ο ιδανικός δεύτερος επιθετικός»

Ο Ντέκο, ο οποίος δεν υπήρξε μόνο συμπαίκτης του Γκούντγιονσεν, αλλά και... κολλητός εκτός γηπέδου κατά τη διετία που αγωνίστηκαν μαζί στη Μπαρτσελόνα, προσφέρει μέσω του “gazzetta.gr” συμβουλές για την καλύτερη αξιοποίηση του
Το τηλεφώνημα συνοδευόταν από αρκετές δόσεις δισταγμού. Είχα μιλήσει ξανά μαζί του, αλλά κάμποσα χρόνια πριν. Που θα τον πετύχαινα; Θα το σήκωνε; Και εάν ναι, θα απαντούσε έστω και σε μία ερώτηση; Δεν είναι όποιος κι όποιος, κοτζάμ Ντέκο. Τελικά ο Ερμής μου δεν ήταν ανάδρομος και το “Αλό” με βαριά... ουγκ βραζιλιάνικη προφορά που ακούστηκε από την άλλη μεριά του – πάλαι ποτέ- σύρματος, έφερε μία νότα αισιοδοξίας. Αυτή αυξήθηκε όταν πρόλαβα να αναφέρω πως θέλω να ρωτήσω για τον Εϊντουρ Γκούντγιονσεν.

Η επιλογή του Ντέκο δεν ήταν τυχαία. Ούτε έγινε για λόγους εντυπωσιασμού που συνοδεύουν το βαρύ ποδοσφαιρικά όνομα του. Η πληροφορία πως οι δύο τους μαζί με τους υπόλοιπους Βραζιλιάνους εκείνης της Μπάρτσελόνα (2006-'08) περνούσαν ατελείωτες ώρες μαζί και και εκτός ομάδας, κατέστησε τον μέσο της Φλουμινένσε (πλέον) κατάλληλο, για να μας περιγράψει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο το αγωνιστικό προφίλ του Ισλανδού επιθετικού.

Αγωνιστήκατε μαζί για δύο σεζόν. Ποιο είναι το σημαντικότερο προσόν του;
«Το μυαλό του. Είναι από τα πλέον ποδοσφαιρικά που έχω γνωρίσει. Σκέφτεται πολύ πιο γρήγορα από τον μέσο όρο και γι αυτό ξέρει τι θα κάνει πριν πάρει τη μπάλα. Επίσης είναι η τεχνική του που είναι πολύ υψηλού επιπέδου».

Και ποια θεωρείς πως είναι η ιδανική θέση γι αυτόν;
«Εχει παίξει με επιτυχία σε πολλές θέσεις. Από σέντερ φορ, εξτρέμ και από τις δύο πλευρές, 10άρι ή και εσωτερικός μέσος σε αυτό το 4-3-3 που εφάρμοζε η Μπάρτσα. Προσωπικά πιστεύω πως τα χαρακτηριστικά του ταιριάζουν περισσότερο σε αυτά του δεύτερου επιθετικού, κάτι που λόγω συστήματος δεν έπαιξε ποτέ στα δύο χρόνια που ήμασταν μαζί».

Ως φορ περιοχής μπορεί να ανταποκριθεί τώρα που έχει μεγαλώσει;
«Η ποιότητα και η παιδεία του είναι τέτοια που του το επιτρέπει. Απλά πιστεύω πως δεν θα προσφέρει εκεί το καλύτερο του. Είτε περιφερειακά της περιοχής είτε ως επιτελικός να μοιράζει ασίστ μάλλον θα δώσει πολλά περισσότερα. Αλλωστε είναι λογικό στα 33 του να έχει χάσει λίγη από την εκρηκτικότητα που απαιτείται για τον σέντερ φορ. Επίσης κινούμενος από πίσω, θα έχει τους χώρους που χρειάζεται για να... φτιάξει τους συμπαίκτες του και να σουτάρει, κάτι που κάνει με εξαιρετικό τρόπο».

Οσο για το εάν μπορεί ο Ισλανδός να κάνει τη διαφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Ντέκο απάντησε με ένα ειρωνικό γέλιο και μία απορία: «Στην Ελλάδα; Εννοείται! Και στην Αγγλία θα μπορούσε να εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί. Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να καταλάβω τους λόγους της επιλογής του... »
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: