Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Η μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΟ να γυρίσει το χαρτί!!

O Βασίλης Σαμπράκος σχολιάζει τις προοπτικές που έχει ο Παναθηναϊκός για μια καλή και πλούσια σε έσοδα ευρωπαϊκή πορεία.
Η μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΟ να γυρίσει το χαρτί
Kαι τώρα ο Παναθηναϊκός έχει στα χέρια του μια μεγάλη ευκαιρία να γυρίσει το χαρτί και να ετοιμάσει μια καλύτερη ομάδα από αυτή που είχε την εντύπωση ότι είναι ικανός αυτή την εποχή να δημιουργήσει. Την ευκαιρία που του δίνει η προοπτική που γεννήθηκε από χθες μπροστά του για μια καλή και πλούσια σε έσοδα ευρωπαϊκή πορεία. Εγγυήσεις στο ποδόσφαιρο δεν κυκλοφορούν. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η θεωρία του ποδοσφαίρου τού δίνει το δικαίωμα να βάζει τον εαυτό του, υπό προϋποθέσεις, στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα, αν είναι τόσο τυχερός, από την προνομιακή θέση που δίνει στην κλήρωση το γκρουπ των ισχυρών.
Οχι, ο Παναθηναϊκός αυτή την εποχή δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένη την πρόκριση σε βάρος της Οντένσε. Στο χέρι του, όμως, είναι. Αφενός να κινηθεί με ταχύτητα για να παραδώσει στον Ζεσουάλντο Φερέιρα ακόμα δύο ποδοσφαιριστές από αυτούς που εκείνος κρίνει ότι του κάνουν στην προσπάθεια για τη δημιουργία της νέας έκδοσης του ΠΑΟ και αφετέρου να διαφοροποιήσει ελαφρώς την αντίληψή του για το «διοικείν» αυτή την εποχή. Λογιστικά πιθανόν να πρέπει να απαλλαγεί από τον Μπουμσόνγκ και ίσως από κάποιον ακόμη ποδοσφαιριστή ώστε να φέρει το μπάτζετ στο «βγαίνουμε» επίπεδο. Το έχουν, όμως, αναλύσει αυτό σε βάθος τις προηγούμενες ημέρες ο Τσόχος και ο Καρπετόπουλος: με ΔΝΤ αντίληψη, δεν ΠΑΟ μακριά.
Το ποδόσφαιρο δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ λογιστική. Και αυτή η κλήρωση του το υπενθυμίζει του Παναθηναϊκού αυτό το θεώρημα. Μια πρόκριση επί της Οντένσε θα φέρει πολύ περισσότερο κόσμο κοντά στην ομάδα στην εκκίνηση της σεζόν. Κι αν καταφέρει να «κλειδώσει» το σεντόνι, κάτι το οποίο σήμερα που συζητάμε δεν είναι απαγορευτική σκέψη, αλλάζει τις προδιαγραφές του, οικονομικά και αγωνιστικά.
Αυτό που θέλει σήμερα ο Παναθηναϊκός είναι, κυρίως, θάρρος. Οχι να βάλει τον εαυτό του σε μεγάλα έξοδα, αλλά να επιτρέψει στον προπονητή του να αισθανθεί μια ασφάλεια ότι έχει στη διάθεσή του επιλογές για να σχηματίσει στη διάρκεια των επόμενων 15 - 20 ημερών μια ομάδα που θα πλησιάζει, σε σχηματισμό και απόδοση, αυτό που έχει στο κεφάλι του. Αν η κλήρωση είχε φέρει χθες το μεσημέρι το «Ρούμπιν Καζάν» μαντάτο, η κουβέντα θα ήταν διαφορετική. Διότι ο Παναθηναϊκός θα άρχιζε να ζει με την ανησυχία της πιθανότητας να μη βρεθεί ούτε στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Σήμερα συμβαίνει το αντίθετο. Κάνουμε κουβέντα περί της πιθανότητας να βρεθεί στη φάση των ομίλων. Εχετε σκεφτεί πόσο θα του αλλάξει τη ζωή του Παναθηναϊκού, ψυχολογικά και οικονομικά, αυτή η τύχη;
Παρόμοια συζήτηση θα μπορούσε να ανοίξει από χθες και ο ΠΑΟΚ. Μόνο που εκεί δεν υπάρχει η ασφάλεια του μεγαλομετόχου με τη δύναμη να καλύψει ένα μικρό οικονομικό ρίσκο στην περίπτωση που η μπάλα δεν του κάνει το χατίρι. Ο Ζαγοράκης δεν μπορεί να απλωθεί. Διότι αν ανοιχτεί, θα πάθει την ίδια ζημιά που είχε πάθει πρόπερσι, με το άνοιγμα που δεν καλύφθηκε λόγω του αποκλεισμού από την Ευρώπη. Και, σε αντίθεση με τον Τζίγκερ, ο Ζαγοράκης δεν τα έχει, ούτε μπορεί να τα βρει για να πληρώσει μια τέτοια ζημιά.
Βλέπεις τον Παναθηναϊκό αυτές τις μέρες στα φιλικά και καταλαβαίνεις ότι ο προπονητής του βάζει ένα πατρόν στο παιχνίδι του. Δεν έχω ιδέα αν θα καταφέρει να παρουσιάσει την ομάδα αρκετά έτοιμη στα παιχνίδια με την Οντένσε. Με τον Βιτόλο κοντά του και τους άλλους δύο που έχει σημαδέψει ο Φερέιρα, οι πιθανότητες θα ήταν στο πλευρό του. Εδώ που βρίσκεται, ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από έναν κουμανταδόρο, που θα πάρει μια βαθιά ανάσα και θα επιχειρήσει να δείξει στον κόσμο και στον προπονητή ότι βάζει ψυχή στη λογιστική.
Δηλαδή εσύ έχεις εμπιστοσύνη στους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς και στις πειθαρχικές επιτροπές για να καθαρίσουν το ποδόσφαιρο;
Δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη. Ή, μάλλον, έχω: τους εμπιστεύομαι πλήρως αν μου υποσχεθούν ότι θα τα κάνουν χειρότερα και ότι όλη αυτή η υπόθεση θα εξελιχθεί σε παρωδία. Δεν περίμενα να διαβάσω τα κατηγορητήρια στις διώξεις των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων για να βγάλω συμπέρασμα. Το σημείωνα εδώ προ ημερών ότι στη θέση του Πιλάβιου, αν ήθελα να καθαρίσει το ποδόσφαιρο, θα έβαζα τα κλάματα στην ιδέα ότι αυτή τη δουλειά τη βάζω στην πλάτη αυτών των οργάνων.
Σε ένα γκάλοπ που έστησα στο blog μου το 75% περίπου απάντησε ότι στη θέση της πολιτείας δεν θα έδινε άδεια για νέο πρωτάθλημα αν δεν είχε δει προηγουμένως επιβολή ποινών σε πρόσωπα και ομάδες. Αυτή η συμπεριφορά των ποδοσφαιρόφιλων τεκμηριώνει τον ισχυρισμό μου: η κυβέρνηση έχει μια συγκλονιστικά μεγάλη ευκαιρία να καθαρίσει το ποδόσφαιρο. Μόνο αυτή μπορεί να επιβάλει την κάθαρση. Και θα την επιβάλει αν συνεχίσει να στέλνει το «δεν αρχίζουν τα πρωταθλήματα, αν δεν πείσει προηγουμένως ο κόσμος του ποδοσφαίρου ότι αποφάσισε να ξεβρομίσει» μήνυμα. Από την κυβέρνηση και μόνο από αυτήν εξαρτάται. Αν τους αφήσει μόνους, τη διοίκηση του ποδοσφαίρου και τους επιχειρηματίες αυτής της αγοράς, είναι βέβαιο ότι θα ζήσουμε μια παρωδία, η οποία όχι απλώς θα διώξει τους Ελληνες θεατές από το πρωτάθλημα, αλλά θα προκαλέσει και την εκδήλωση της οργής και της αγανάκτησής τους.
ΠΗΓΗ: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: