Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Η Εθνική Μπάσκετ του 2012!!

Ποιοι παίκτες επιστρέφουν και ποιοι… περισσεύουν στην ομάδα του Ηλία Ζούρου. Γράφει ο Κώστας Σωτηρίου.
Η Εθνική Μπάσκετ του 2012
Η πρόκριση της Εθνικής Μπάσκετ στο προολυμπιακό τουρνουά που θα κρίνει τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 συνιστά ισχυρό δέλεαρ για όλους τους διεθνείς, όχι μόνο για τους δώδεκα που «πολέμησαν» στα γήπεδα της Λιθουανίας για την κατάληψη της έκτης θέσης, αλλά και για αρκετούς, οι οποίοι ζήτησαν (ή πήραν μόνοι τους) τάιμ άουτ απέχοντας για διάφορους λόγους αυτό το καλοκαίρι…
Τις προηγούμενες ημέρες, μιλώντας σε ελληνικά ΜΜΕ, ο ομοσπονδιακός τεχνικός κ. Ηλίας Ζούρος, ο οποίος _ και μόνο για την προσπάθεια, τη σοβαρότητα και την οργάνωση στην προετοιμασία και στους αγώνες της Εθνικής _ δικαιούται σημαντικό μερίδιο της επιτυχίας, αναφέρθηκε «ανοιχτά» και με ονόματα κατατάσσοντας τους απόντες σε κατηγορίες. Οπως είπε χαρακτηριστικά… «άλλοι δικαιούνται να είναι στην Εθνική, άλλοι δεν δικαιούνται».
Δικαιολόγησε, λοιπόν, τους Βασίλη Σπανούλη (επέμβαση στους κοιλιακούς – προσαγωγούς), Κώστα Τσαρτσαρή (σοβαρό προσωπικό πρόβλημα) και Στράτο Περπέρογλου (κινδύνεψε η ζωή του εξαιτίας της θρόμβωσης), αλλά… έβγαλε στη σέντρα τους Σοφοκλή Σχορτσανίτη και Λουκά Μαυροκεφαλίδη εξηγώντας ότι όχι μόνο δεν συμπεριφέρθηκαν σωστά, αλλά δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου κατά τη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ. Αμφότεροι, πάντως, για να τα λέμε όλα, αντιμετώπισαν σοβαρά ζητήματα, ο μεν με την αρραβωνιαστικιά του, ο δε με τη μητέρα του, με αποτέλεσμα να μην ταξιδέψουν στη Λιθουανία.
Ο ομοσπονδιακός προπονητής δεν μίλησε καθόλου για τον άσο της Μακάμπι Τελ Αβίβ Θοδωρή Παπαλουκά, ο οποίος (δεν το έχει κάνει επισήμως, αλλά) έχει θέσει εαυτόν εκτός Εθνικής και σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήμα online» δεν θα βρίσκεται στα πλάνα του κ. Ζούρου ούτε το επόμενο καλοκαίρι, ενώ μετά τη δίωρη συνάντηση με τον Δημήτρη Διαμαντίδη εν μέσω των περυσινών τελικών της Α1 και το «όχι» που εισέπραξε από τον αρχηγό του Παναθηναϊκού, αποφεύγει να αναμοχλεύει το θέμα ελπίζοντας απλώς στην έκπληξη…
Με ποιους «πρέπει», όμως, η Εθνική να διεκδικήσει ένα από τα τρία εισιτήρια που εξασφαλίζουν συμμετοχή στο ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου; «Είναι νωρίς για μια τέτοια συζήτηση από τη στιγμή που μεσολαβεί ολόκληρη χρονιά, στην οποία ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί και ποιοι παίκτες είναι διαθέσιμοι», μας είπε ο κ. Ζούρος μετά την ολοκλήρωση του Ευρωμπάσκετ και ενώ ετοιμαζόταν να… φορέσει τη φόρμα της Ζαλγκίρις Κάουνας, την οποία συμφώνησε να κοουτσάρει και την επόμενη χρονιά.
Είναι όντως νωρίς για προβλέψεις. Το βέβαιον είναι ότι ο ανταγωνισμός για μια θέση στο ρόστερ της Εθνικής θα είναι πολύ σκληρός. Υπάρχουν οι ηγετικές προσωπικότητες (Φώτσης, Ζήσης, Μπουρούσης), που παρέσυραν και τους νεότερους στην έκτη θέση και είναι σίγουροι στην Εθνική του 2012. Ακολουθούν οι δύο ομογενείς Νικ Καλάθης και Κώστας Κουφός, οι οποίοι χρόνο με τον χρόνο είναι βελτιωμένοι. Ο Κώστας Καϊμακόγλου μπορεί να κάνει πολλές δουλειές στο παρκέ, ενώ ο Κώστας Παπανικολάου είναι ο καλύτερος παίκτης στην ηλικία του (21 ετών) σημειώνοντας μεγάλη πρόοδο στο Ευρωμπάσκετ 2011.
Επτά μέχρι στιγμής και με τη λογική ότι θα είναι όλοι υγιείς το επόμενο καλοκαίρι. Και συνεχίζουμε: Ο Σπανούλης έχει σίγουρη θέση στην ομάδα (θεωρητικά στη θέση του Βασίλη Ξανθόπουλου), ο Περπέρογλου θα «πολεμήσει» για μια θέση με τον Κώστα Βασιλειάδη, ο Μάικ Μπράμος θα έχει σίγουρα ανταγωνιστές, ο Δημήτρης Μαυροειδής θα μονομαχήσει ξανά με τον Ιαν Βουγιούκα, ειδικά αν Τσαρτσαρής απουσιάσει και πάλι, ενώ το ιδανικό σενάριο θα ήταν να επιστρέψει ο Διαμαντίδης στη θέση του Κώστα Σλούκα καθιστώντας την ομάδα πανίσχυρη.
Οσο για την πιθανότητα να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα για τον _ ενίοτε προβληματικό, αλλά σπουδαίων δυνατοτήτων _ Σχορτσανίτη; Δέκα μήνες ως το τζάμπολ του προολυμπιακού τουρνουά (2-8 Ιουλίου 2012) είναι μεγάλο χρονικό διάστημα…
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: