Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Λίγο πριν η Τούμπα γίνει κάστρο!!

Διαβάστε για ποιο λόγο η εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ, στις 21 Σεπτεμβρίου 1969, μνημονευόταν για χρόνια από τα ΜΜΕ και τον κόσμο.
Λίγο πριν η Τούμπα γίνει κάστρο
Στα ρεπορτάζ των εφημερίδων, την επομένη της νίκης του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 2-1, σαν σήμερα το 1969, γινόταν λόγος για την «τρομερή» παράδοση που είχαν σπάσει οι «ερυθρόλευκοι». Μη νομίζετε ότι είχαν περάσει δεκαετίες από την τελευταία νίκη τους στην έδρα του «Δικεφάλου». Μόλις… τέσσερα χρόνια είχε καταφέρει η ομάδα της Θεσσαλονίκης να επιβάλουν την κυριαρχία τους, σημειώνοντας τέσσερις διαδοχικές νίκες ύστερα από το ντροπιαστικό 0-4 του 1964-65.
Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί τότε ότι ο Ολυμπιακός θα έμενε μακριά από τις νίκες στην έδρα του ΠΑΟΚ μέχρι το… 1992! Ναι, η νίκη της 21ης Σεπτεμβρίου 1969 με 2-1, αναφερόταν για χρόνια ως η τελευταία για τους «ερυθρόλευκους» στο… κολαστήριο της Τούμπας, ένα γήπεδο από το οποίο έφευγαν σχεδόν πάντα με σκυμμένο κεφάλι για πάνω από δύο δεκαετίες!
Οι βάσεις για τη δημιουργία της μεγάλης ομάδας του ΠΑΟΚ, που κατέκτησε τίτλους και έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, μόλις είχαν μπει. Και το νερό θα έμπαινε οριστικά στο αυλάκι από το καλοκαίρι του ’70, όταν προσελήφθη στη θέση του προπονητή ο Άγγλος, Λες Σάνον. Αλλά δεν ήταν εσαεί έτσι ο ΠΑΟΚ. Ο Σάνον έφυγε, όπως και τα «αστέρια» που τον οδήγησαν ψηλά. Αλλά ακόμα και στις μέτριες χρονιές των ‘80s, η παράδοση κρατούσε γερά και η ατάκα… «Στάση Τούμπα» είχε γίνει θεσμός!
Από τις 21 αναμετρήσεις ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός που ακολούθησαν αυτήν της 21ης Σεπτεμβρίου 1969, οι 19 έληξαν με νικητή τον «Δικέφαλο» και μόλις δύο με ισοπαλία! Κατά τη διάρκεια αυτού του ασύλληπτου σερί σημειώθηκαν και κάποια εντυπωσιακά σκορ, όπως το 6-1 το 1987-88 και το 4-0 το 1983-84(και τα δύο στις Σέρρες, λόγω τιμωρίας του ΠΑΟΚ!). Επίσης, η μεγάλη ομάδα του Ολυμπιακού που δημιούργησε ο Νίκος Γουλανδρής γνώρισε όλη κι όλη μία ήττα σε κάθε ένα από τα τρία πρωταθλήματα που κατέκτησε, το 1972-73, το 1973-74 και το 1974-75. Καταλάβετε, ελπίζουμε, σε ποιο παιχνίδι…
Για τους ακραιφνείς «ερυθρόλευκους», πάντως, ο αγώνας που διεξήχθη πριν από ακριβώς 42 χρόνια είναι σημαντικός για άλλο λόγο. Για το επίσημο ντεμπούτο με τη φανέλα του Ολυμπιακού του Γιώργου Δεληκάρη, ο οποίος όμως είχε σταθεί άτυχος και είχε αποχωρήσει μόλις στο 20’ λόγω τραυματισμού.
ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 1-2
(90' πέν. Aφεντουλίδης - 48' Kουμαριάς, 88' Γ. Σιδέρης)
ΠΑΟΚ: Πίρτσος, Παπαχρηστούδης, Φουντουκίδης, Μακρής, Μουρατίδης, Γιακουμής, Ασλανίδης (52’ Στεργιάδης), Σαράφης, Κούδας, Τερζανίδης, Αφεντουλίδης.
Ολυμπιακός: Λιαδέλης, Πλέσσας, Ζαντέρογλου (71’ Ν. Σιδέρης), Σιώκος, Παυλίδης, Γκαϊτατζής, Γιούτσος, Μύλλερ, Βασιλείου, Γ. Σιδέρης, Δεληκάρης (20’ Κουμαριάς).
Πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: