Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

"Τούμπα για να τα φέρουμε... τούμπα!"

Με ένα θετικό αποτέλεσμα εναντίον της Τότεναμ πρέπει να ξεκινήσει ο ΠΑΟΚ στους ομίλους του Γιουρόπα, προκειμένου να έχει μέλλον στη διοργάνωση.
"Τούμπα για να τα φέρουμε... τούμπα!"
Αυτό σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο Κλάους Αθανασιάδης στο "Goal", ενόψει της ευρωπαϊκής αναμέτρησης της ομάδας του.
Διαβάστε αναλυτικά τι είπε:
- Ξεκίνησε μια σεζόν με πολλά όνειρα για τον ΠΑΟΚ αλλά και για εσένα προσωπικά. Το πρώτο στοίχημα το κερδίσατε καθώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο ΠΑΟΚ είναι στους ομίλους του Europa League. Ένα σχόλιο για τα τέσσερα παιχνίδια μέσω των οποίων φτάσατε στους ομίλους…

«Οταν για πρώτη φορά μπήκαμε στο γήπεδο στα τέλη του Ιούνη, βάλαμε ως στόχο να είμαι όσο το δυνατόν πιο έτοιμο γα τα παιχνίδια που οδηγούν στους ομίλους του Europa League. Οι όμιλοι θα αποφέρουν έσοδα για το σωματείο και εμπειρίες σ’ εμάς τους ποδοσφαιριστές και αποτελεί και μια διάκριση και για όλους. Θεωρώ ότι θα βγούμε κερδισμένοι από τα έξι παιχνίδια που θα δώσουμε στο πλαίσιο των ομίλων».

- Πως εισπράττεις ως ποδοσφαιριστής τα παιχνίδια του Europa League. Αυτό όλο το τελετουργικό - στα πρότυπα Champions League - που γίνεται, επιδρά καθόλου;

«Δεν είναι τόσο το τελετουργικό όσο η ψυχολογία πριν από αυτά τα παιχνίδια. Τα θέλει ένας παίκτης αυτά, ξέρει ότι είναι το κάτι παραπάνω, είναι αυτό για το οποίο προσπάθησε περισσότερο. Το τελετουργικό για μας τους παίκτες απλά σε βάζει στο κλίμα. Άλλωστε όταν μπαίνεις στο γήπεδο σκέφτεσαι μόνο το παιχνίδι».

- Θα ήθελα να μου μιλήσεις για τις τρεις αντιπάλους του ΠΑΟΚ στο πρώτο όμιλο του Europa League, και ξεκινάω από τη Τότεναμ.

«Την Τότεναμ τη γνωρίζει όλος ο κόσμος. Είναι από τις ομάδες που ο μέσος φίλαθλος ξέρει κάποιους από τους παίκτες της. Και μόνο ότι διακρίνεται τα τελευταία χρόνια στη Πρέμιερ Λιγκ, που είναι παραδοσιακά ένα από τα δυσκολότερα πρωταθλήματα στο κόσμο, σημαίνει ότι μιλάμε για ένα σύλλογο που είναι σε τοπ επίπεδο. Θεωρώ ότι θα γίνουν πολύ καλά παιχνίδια».

- Είναι η Ρούμπιν Καζάν ο μεγάλος αντίπαλος του ΠΑΟΚ;

«Έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα, καθώς έχει φτάσει να αγωνίζεται στους ομίλους του Champions League, που αποτελεί ένα μεγάλο σχολείο για κάθε σύλλογο που φτάνει εκεί».

- Η Σάμροκ Ρόβερς ακόμα πανηγυρίζει για τη παρουσία της στους ομίλους. Για τους Ιρλανδούς όλα τα παιχνίδια θα είναι γιορτή. Για τον ΠΑΟΚ, είναι τα παιχνίδια που πρέπει να κερδίσει και τα δυο για να είναι στο κόλπο της πρόκρισης…

«Προσωπικά δε τη γνωρίζω την ομάδα και σίγουρα δε μπορώ να πω με ευκολία ότι θα πάρουμε δυο νίκες. Δεν την έβαλε χαριστικά κάποιος στους ομίλους, έγραψε μια διαδρομή και αυτό μόνο σημαίνει κάτι. Το να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς στα μεταξύ μας παιχνίδια σίγουρα θα είναι ένας στόχος».

- Θεωρώ ότι το πρόγραμμα για τον ΠΑΟΚ είναι το καλύτερο δυνατό, με την Τότεναμ να έρχεται στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ μετά από δυο εβδομάδες να πηγαίνει στο Καζάν. Είναι άλλωστε οι δυο ομάδες με τις οποίες ο ΠΑΟΚ θα παλέψει για τη πρόκριση…

«Το καλό για μας είναι ότι ξεκινάμε τη προσπάθειά μας από τη Τούμπα. Αν ξεκινήσουμε θετικά, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για κάτι καλό. Ακολούθως, εφόσον σταθούμε όρθιοι στο Καζάν, θα έχουμε στα χέρια μας δυο αποτελέσματα που θα είναι οδηγός για τη πρόκριση. Θέλουμε να χαρούμε αυτά τα παιχνίδια αλλά και πετύχουμε κάτι καλό».

- Εχει συμβεί κάτι που στα δικά μου μάτια, είναι παράδοξο. Η χειρότερη και η καλύτερη στιγμή στη μέχρι τώρα καριέρα σου έχουν έναν κοινό παρανομαστή. Ο Φερνάντο Σάντος ήταν εκείνος που σου είπε ότι θα δοθείς δανεικός το καλοκαίρι του 2009, και εκείνος ο οποίος σχεδόν δυο χρόνια αργότερα σε κάλεσε στην εθνική…

«Μπορεί να φαίνεται έτσι, αλλά για μένα δεν είναι. Με τον Φερνάντο Σάντος είχαμε μιλήσει το καλοκαίρι του 2009 και η απόφαση να παραχωρηθώ ως δανεικός στον Πανσερραϊκό για να έχω παιχνίδια στα πόδια μου ήταν κοινή. Μου είχε πει ότι με αυτό τον τρόπο θα είμαι πιο έτοιμος για τον ΠΑΟΚ. Αυτός ο δανεισμός με βοήθησε. Οσο για τη κλήση στην εθνική, θεωρώ ότι είναι ένα όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή και χαίρομαι που το έχω καταφέρει. Είναι για μένα ένα έξτρα κίνητρο το να προσπαθήσω να διατηρηθώ σε τέτοιο επίπεδο ώστε να αξίζω μια κλήση στην εθνική ομάδα».

- Θεωρώ ότι είσαι ο παίκτης - πρότυπο για τον ΠΑΟΚ και θα σου εξηγήσω τι εννοώ. Ξεκίνησες από τα παιδικά σου χρόνια στην ομάδα, πέρασες όλες τις ομάδες μέχρι την επαγγελματική, έφυγες δανεικός, επέστρεψες και τώρα είναι στέλεχος του ΠΑΟΚ και την εθνικής. Τι χρειάζεται ένας παίκτης, σωματικά και ψυχικά, για να μπορέσει να διανύσει όλη αυτή τη διαδρομή;

«Το μεγαλύτερο όνειρό μου δεν ήταν άλλο από το να φτάσω να αγωνιστώ στη μεγάλη ομάδα, να παίζω στη Τούμπα. Μ’ αυτό μεγαλώνεις όταν είσαι στον ΠΑΟΚ, αυτό γυρνάει στο μυαλό σου. Χρειάζεται δουλειά. Χρειάζεται να δουλεύεις συνεχώς και να έχει ανθρώπους να σε στηρίζουν στη προσπάθεια που κάνεις. Εμένα με βοήθησε η οικογένειά μου να πραγματοποιήσω ένα από τα μεγάλα μου όνειρα. Ενα παιδί έχει μεγάλη ανάγκη την οικογένειά του. Οταν οι γονείς σου είναι κοντά σου και σου δείχνουν το σωστό δρόμο, σε εμψυχώνουν, τότε όλα μπορούν να γίνουν».

- Τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ διεκδίκησε τίτλους, χωρίς να τα καταφέρει. Το γιατί απέτυχε είναι άλλο θέμα, και δε θα το θίξω. Αυτός θα πρέπει να είναι ο ΠΑΟΚ στον χάρτη του Ελληνικού ποδοσφαίρου;

«Αυτός πρέπει, αυτός οφείλει ο ΠΑΟΚ να είναι…»

- Ο Φερνάντο Σάντος έλεγε ότι στα αποδυτήρια, έγραφε πάντα στο πίνακα τρεις λέξεις. Νίκη, νίκη, νίκη…

«Αλήθεια είναι και αυτός είναι ο στόχος του ΠΑΟΚ. Η νίκη. Ετσι «μεγαλώνεις» ως νοοτροπία. Ο μεγάλος στόχος του ΠΑΟΚ ήταν να ξαναμάθει να κάνει πρωταθλητισμό. Και αυτό θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε. Τώρα όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε την ομάδα στο επόμενο επίπεδο, στο να φτάσει να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα».

- Πόσο άδικο είναι για έναν παίκτη που έχει κάνει εξαιρετικό παιχνίδι, να τον «σταυρώνουν» όλοι για μια ευκαιρία και πόσο δίκαιο είναι να αποθεώνεται ένας παίκτης που ήταν μέτριος αλλά σκόραρε;

«Τι να σου πω τώρα… Ούτε δίκαιο είναι αλλά ούτε και άδικο. Οταν προσπαθείς, επιβραβεύεσαι και η επιβράβευση του επιθετικού είναι το γκολ…».

- Τι θα ήθελε να υποσχεθεί ο Στέφανος Αθανασιάδης στους δικούς του ανθρώπους και ακολούθως στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ; Και αναφέρομαι στην οικογένειά σου διότι έχεις τονίσει ότι σε βοήθησε σε όλη σου τη πορεία.

«Στο κόσμο θέλω να τους ζητήσω να είναι κοντά στην ομάδα και στους ποδοσφαιριστές, να πιστεύουν στους ποδοσφαιριστές και να ξέρουν ότι όλοι εμείς παλεύουμε για να τους δώσουμε κάποια στιγμή μια μεγάλη χαρά, και όταν λέω μεγάλη χαρά, εννοώ το πρωτάθλημα. Για την οικογένειά μου δεν έχω να πω πολλά. Ενα μεγάλο ευχαριστώ για όλα και τους υπόσχομαι ότι πάντα θα προσπαθώ για το καλύτερο σε όλα τα επίπεδα».

- Μήπως το Europa League είναι λίγο βάσει της προσπάθειας που έχει κάνει ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια;

«Εμείς κάθε χρόνο επιζητούμε το καλύτερο. Είμαστε για δεύτερη χρονιά στους ομίλους του Europa League, αλλά ας μη γελιόμαστε. Μακάρι του χρόνου να είμαστε στους ομίλους του Champions League. Μακάρι… Θα είναι πολύ καλό, κάτι το ξεχωριστό για όλους μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: