Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Το factbox του Νόβακ Τζόκοβιτς!!

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς συνεχίζει να γράφει με χρυσά γράμματα το ονομά του στην ιστορία του τένις με τον Σέρβο να στέφθεται πρωταθλητής σε ένα ακόμη Grand Slam φέτος. Πώς όμως έφτασε έως εδω;
Το factbox του Νόβακ Τζόκοβιτς
*Γενήθηκε στο Βελιγράδι στις 22 Μαϊου του 1987
*Ξεκίνησε το τένις σε ηλικία 4 ετών
*Ο πατέρας του ήταν επαγγελματίας σκιέρ και ήθελε ο γιός του να γίνει αθλητής του σκι ή επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, όμως άλλαξε γνώμη μόλις είδε τα αποτελέσματα του Νόβακ σε μικρή ηλικία στο τένις
*Η πρώτη του φουλ σεζόν στο tour ήταν το 2005, όταν έκανε το ντεμπούτο του σε Grand Slam στη Μελβούρνη σαν qualifier, χάνοντας απ'τον Μάρατ Σάφιν στον 1ο γύρο. Εκείνη τη σεζόν τελείωσε ως ο νεότερος τενίστας (18 ετών) μέσα στο top100.
*Το 2006 κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο ATP στο Amersfoort και ακολούθησε το indoor στη Μετς
*Έτος σταθμός το 2007 όπου πανηγύρισε 5 τίτλους (Adelaide, Miami, Estoril, Montreal, Vienna) και είχε τρεις πορείες τουλάχιστον έως τα ημιτελικά στα τρία από τα τέσσερα Majors (Roland Garros, Wimbledon, US Open).
*Προπονείται απ'τον πρώην ATP τενίστα, τον Σλοβάκο Μάριαν Βάιντα από το 2006.
*Γνωστός και για τις μιμήσεις άλλων τενιστών μέσα στο court.
Big and bad moments
*Εγκατέλειψε τον προημιτελικό του Γαλλικού Όπεν το 2006 κόντρα στον Ναδάλ και έναν χρόνο αργότερα αποσύρθηκε απ'τον ημιτελικό του Wimbledon και πάλι απέναντι στον Ναδάλ
*Το 2007 αγωνίστηκε στον πρώτο του τελικό Grand Slam, χάνοντας 7-6, 7-6, 6-4 απ'τον Ρότζερ Φέντερερ στο US Open.
*Έσπασε την κυριαρχία των Φέντερερ-Ναδάλ στα Majors, νικώντας στον τελικό του Australian Open 2008 τον Τζο Βιλφρίντ Τσονγκά, πανηγυρίζοντας τον παρθενικό Grand Slam τίτλο του.
*Απέτυχε να υπερασπιστεί τον τίτλο του στη Μελβούρνη την επόμενη χρονιά, εγκαταλείποντας τον προημιτελικό του απέναντι στον Ρόντικ λόγω υπερβολικής ζέστης.
*Έχασε στους "8" του Australian Open πέρυσι, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα με το στομάχι του.
*Πέτυχε μεγάλη νίκη κόντρα στον Φέντερερ στα ημιτελικά του US Open 2010, σώζοντας math points του Ελβετού, πριν ηττηθεί απ'τον Ναδάλ στα 4 sets.
*Οδήγησε τη Σερβία στην κατάκτηση του Davis Cup τον Δεκέμβριο του 2010
*Ξεκίνησε το 2011 κατακτώντας και πάλι τον τίτλο στο Australian Open, διαλύοντας τον Φέντερερ στα ημιτελικά, πριν επικρατήσει επίσης με 3-0 του Μάρει στον τελικό.
*Συνέχισε κατακτώντας έξι σερί τουρνουά σε Dubai, Indian Wells, Miami, Belgrade, Madrid και Rome. Δεν ηττήθηκε μέχρι τις 3 Ιουνίου όταν ο Ρότζερ Φέντερερ έβαλε τέλος στο εκπληκτικό σερί των 41 συνεχόμενων νικών του Τζόκοβιτς από το ξεκίνημα του 2011.
*Εξασφάλισε την ανοδό του στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης νικώντας τον Τσονγκά στα ημιτελικά του Wimbledon και δύο ημέρες αργότερα νίκησε τον υπερασπιστή του τίτλου Ναδάλ, πανηγυρίζοντας τον 3ο Grand Slam τίτλο της καριέρας του, δεύτερο στη σεζόν και πρώτο εκτός Μελβούρνης!
*Το Wimbledon ήταν και ο πρώτος του τίτλος στο γρασίδι!
*H μαγική σεζόν του, συνεχίστηκε και το Καλοκαίρι στην Αμερική όπου μετά τον τίτλο στο Rogers Cup και τον τελικό στο Σινσινάτι, κατέκτησε τον πρώτο του τίτλου στο US Open, πανηγυρίζοντας τoν 3ο του Grand Slam τίτλο μέσα στη χρονιά και 4ο συνολικά στην καριέρα του.
*Έγινε μόλις ο 6ος τενίστας στην ιστορία της Open Era όπου κατακτά τρεις Major τίτλους μέσα στην ίδια σεζόν, ακολουθώντας τα 'χναρια των ανταγωνιστών του Φέντερερ και Ναδάλ που το έχουν κάνει τρεις και μια φορά αντίστοιχα.
*Ο Τζόκοβιτς τον Οκτώβρη σκοπεύει να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του, Γέλενα Ρίστιτς με κουμπάρο τον Άντι Μάρει.
Πηγή: tennis24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: