Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Σε ποια φάση βρίσκεται το σχέδιο Ντέμη…!

Σε ποια φάση βρίσκεται το σχέδιο Ντέμη…
Το σχέδιο του Ντέμη Νικολαΐδη, όπως το έδωσε ο ίδιος στη δημοσιότητα, είναι απολύτως απλό και κατανοητό.

Η ΑΕΚ (με βάση και τα έσοδα που προσδοκά ως το τέλος της φετινής σεζόν) έχει ένα έλλειμμα της τάξης των 7 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, για να μπορέσει να πάρει την άδεια από την UEFA θα πρέπει να βγάλει από επάνω της και τον βραχνά του δανείου της Morgan Stanley το οποίο βαραίνει λογιστικά τα ταμεία της ΑΕΚ με περισσότερα από 7 εκατ. ευρώ.

Του Μιχάλη Τσόχου

Οι μέτοχοι λοιπόν, ως όφειλαν, θα έπρεπε να καθαρίσουν τις ζημιές που οι ίδιοι προκάλεσαν βάζοντας στην ΠΑΕ 7 εκατ. ευρώ και παίρνοντας στις πλάτες του το περίφημο δάνειο. Ο Νικολαΐδης κατάλαβε από την πρώτη στιγμή ότι τέτοια πρόθεση από τους μετόχους δεν υπήρχε. Δεν υπήρχε, δηλαδή, περίπτωση να έβαζαν 7 εκατ. ευρώ σε ρευστό και να κάλυπταν και το δάνειο της Morgan Stanley.

Κατέληξε λοιπόν σε ένα δεύτερο εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο και έδωσε στην δημοσιότητα. Με αυτό το δεύτερο οι μέτοχοι πρέπει να βάλουν 4 εκατ. σε ρευστό και τα άλλα 3 εκατ. ευρώ θα τα βάλουν κάποιοι «δανειστές» και όχι επενδυτές στην ΠΑΕ. Για να βάλουν όμως οι δύο δανειστές αυτά τα 3 εκατ. ευρώ, θέτουν βασικούς όρους. Ο πρώτος είναι να βάλουν οι μέτοχοι τα 4 εκατ. ευρώ και να πάρουν επάνω τους το δάνειο. Γιατί τον βάζουν αυτόν τον όρο; Μα γιατί μόνο έτσι η ΑΕΚ θα πάρει άδεια από την UEFA και συνεπώς θα είναι βιώσιμη ως ΠΑΕ. Διότι διαφορετικά, γιατί να δανείσουν μία ΠΑΕ που δεν θα είναι βιώσιμη;

Ο δεύτερος όρος που θέτουν ως δανειστές είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Ο ένας από τους δύο δανειστές που θα βάλει το 1 εκατ. ευρώ δέχεται να το πάρει πίσω όταν η ΠΑΕ ΑΕΚ θα πάρει χρήματα από τον Μάκη Ψωμιάδη. Ο δεύτερος που θα βάλει 2 εκατ. ευρώ ζητά να τα εισπράξει από μελλοντικά έσοδα της ΑΕΚ. Για την ακρίβεια, ζητά είτε να πάρει τα 2 εκατ. ευρώ πίσω είτε από το τηλεοπτικό συμβόλαιο της επόμενης χρονιάς, είτε από κάποιον χορηγό της επόμενης χρονιάς, είτε ενδεχομένως και από τις εισπράξεις από τις πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας της επόμενης χρονιάς.

Που βρισκόμαστε με βάση αυτό το σχέδιο; Πολύ κοντά στο να ολοκληρωθεί, αλλά και πολύ μακριά από το να ολοκληρωθεί. Από τις πρώτες συζητήσεις, δεν προέκυπτε ότι οι μέτοχοι είναι διατεθειμένοι να βάλουν περισσότερα από 2,5 εκατ. ευρώ. Ο Ντέμης εξηγούσε ότι με αυτά τα χρήματα δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα, πολύ απλά τους είπε ότι αυτά τα λεφτά δεν φτάνουν.

Όταν εξηγούσε ότι σε ρευστό χρειάζονται απαραιτήτως 7 εκατ. ευρώ, διαπίστωσε ότι όσο και αν οι μέτοχοι το καταλάβαιναν, αποκλείεται να έφταναν στο σημείο να βάλουν αυτά τα χρήματα. Γι’ αυτό ακριβώς πρότεινε αυτή τη μέση λύση. «Επτά δεν βάζετε, βάλτε τουλάχιστον τέσσερα και θα βρεθούν και κάποιοι που θα δανείσουν τρία» είναι η τελική πρόταση του Νικολαΐδη.

Τα όσα είπε χθες ο Ντέμης τα ξέρουν οι μέτοχοι από πρώτο χέρι και βέβαια ήταν ενήμεροι ότι ο Νικολαΐδης θα τα μεταφέρει μέσου του Τύπου και στον κόσμο της ΑΕΚ. Το μπαλάκι είναι πλέον στα χέρια τους. Αυτό που σίγουρα ζήτησαν οι μέτοχοι είναι ότι αν τελικά μαζέψουν αυτά τα 4 εκατ. ευρώ και βγάλουν από τις πλάτες της ΑΕΚ και το βάρος της Morgan Stanley, μην τους είδατε μην τους απαντήσατε! Αλλά αυτό νομίζω ότι δεν ενοχλεί κανέναν εφόσον πρώτα έχουν βάλει αυτά τα χρήματα.

Αν και εφόσον αυτό το τελευταίο σχέδιο του Νικολαΐδη προχωρήσει, η ΑΕΚ διασφαλίζει τα απαραίτητα μέχρι το καλοκαίρι και παίρνει την άδεια. Πώς θα λειτουργήσει από το καλοκαίρι και έπειτα είναι θέμα που αφορά αυτούς που θα έρθουν: Είτε το «Θεμέλιο 21», είτε κάποιον επενδυτή, είτε οποιονδήποτε τελοσπάντων αναλάβει να τρέξει την ΑΕΚ. Πάντως είναι και αυτό ένα εξίσου σοβαρό θέμα που παραμένει τελείως θολό ως τώρα.

Υ.Γ. Τα όσα έγιναν γνωστά για το άνοιγμα της ΠΑΕ ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια είναι σοκαριστικά. Το θέμα δεν είναι μόνο ιστορικής σημασίας, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν κάποιοι. Αν η ΠΑΕ ΑΕΚ από την ημέρα που έφυγε ο Νικολαΐδης ως σήμερα έχει άνοιγμα που αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ, δεν μιλάμε για κακοδιαχείριση, αλλά για έγκλημα!

πηγή: sportfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: