Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Frederic… Nimani-a!!!

Έχει σώμα μπασκετμπολίστα, ομοιότητα με τον Γιάγια Τουρέ και μια καριέρα που κάποτε δεν είχε όρια.
Frederic… Nimani-a!!!
1. Το πλήρες του όνομα είναι Φρεντερίκ Νιμανί Ν’ Γκάλου κι έχει γεννηθεί στις 8 Οκτωβρίου του 1988 στη Μασσαλία. Η καταγωγή του είναι από το Τσαντ, χώρα στην κεντρική Αφρική, που συνορεύει με Καμερούν, Νιγηρία, Σουδάν, Λιβύη και την Κεντροαφρικανική δημοκρατία. Ο πανήψυλος επιθετικός (σ.σ. 1μ.91) δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τη χώρα καταγωγής του και έχει περάσει όλη του τη ζωή ως Γάλλος.

2. Η καριέρα του ξεκίνησε από έναν μικρό σύλλογο στη Μασσαλία, όπου τον ανακάλυψε η Μονακό και τον πήρε στις ακαδημίες της σε ηλικία 13 ετών! Το πέρασμά του στην επαγγελματική ομάδα έγινε το 2006, με προπονητή της γαλλικής ομάδας τον Λάζλο Μπόλονι. Το πρώτο διάστημα δεν κατόρθωσε να προσφέρει, αφού ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό, ωστόσο έκανε το ντεμπούτο του στις 9 Σεπτεμβρίου του 2006 κόντρα στην Οσέρ και, μάλιστα, σκόραρε κιόλας. Δεν ήταν καν 18 ετών, όταν άρχισε η Γαλλία να ασχολείται με τον θηριώδη φορ της Μονακό.
3. Για τη Μονακό του Μοχάμεντ Καλόν, του Γιαν Κόλερ, του Χουάν Πάμπλο Πινό και του Γκονζάλο Βάργκας ήταν πολυτέλεια και υπερβολή να κρατάει τον Νιμανί στο ρόστερ της. Αποφάσισε να τον παραχωρήσει δανεικό στη Λοριάν, όπου θα ερχόταν σε επαφή και σύγκρουση με τον Κριστιάν Γκουρκίφ, πατέρα του διάσημου και ταλαντούχου ποδοσφαιριστή. Οι προσωπικές τους σχέσεις σε συνδυασμό με κάποια προβλήματα που άρχισε να βγάζει το βαρύ κορμί του 18χρονου (σ.σ. τραυματισμός στη μέση και κάταγμα κοπώσεως) είχαν ως αποτέλεσμα στον έναν χρόνο που θα έμενε στην ομάδα να παίξει μόλις τρία παιχνίδια. «Οι έξι μήνες που πέρασα με τον Κριστιάν Γκουρκίφ μ' έκαναν να αλλάξω τη νοοτροπία μου. Μπορεί να μην έπαιξα πολύ, όμως κέρδισα πάρα πολλά στην τακτική», είχε πει ο ίδιος.

4. Πριν φύγει από τη Μονακό για Λοριάν και τη Σεντάν, όπου πέρασε σχεδόν δύο χρόνια δανεικός, οι περιγραφές έκαναν λόγο για ένα κακομαθημένο παιδί, που νόμιζε ότι είχε τον κόσμο στα πόδια του. Το καλοκαίρι του 2008 δούλεψε σκληρά σε ατομικό επίπεδο, ώστε να μάθει τη τέχνη του επιθετικού και ξεκινώντας η νέα σεζόν, έκανε το μεγάλο μπαμ. Ξεκίνησε με γκολ απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν, κλήθηκε στην Εθνική ομάδα ελπίδων της Γαλλίας, με την οποία σκόραρε και στο γαλλικό πρωτάθλημα είχε τρία γκολ σε πέντε παιχνίδια. Τότε, ήταν που προέκυψε το «Nimania», τότε προέκυψε και το ενδιαφέρον από δύο μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες.

5. Το όνομα του Φρεντερίκ Νιμανί είχε σημειωθεί. Και αν φαντάζει λογικό να ενδιαφέρεται ο Αρσέ Βενγκέρ, που γνωρίζει τη γαλλική αγορά και αρέσκεται στο παιδομάζωμα, εκείνο που ήταν μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η Ρεάλ. Το φθινόπωρο του 2008 άρχισαν τα σενάρια για μετακόμιση του ποδοσφαιριστή από το Πριγκιπάτο στη Μαδρίτη ή στο Λονδίνο, ενώ στο βάθος υπήρχε και φημολογία για το Τορίνο και τη Γιουβέντους.

«Με ικανοποιεί το γεγονός, όμως δεν πρόκειται να χάσω το κεφάλι μου. Το μόνο που σκέφτομαι είναι πως πρόκειται για ένα καλό σημάδι, αποδεικνύει ότι είμαι στο σωστό δρόμο. Όμως, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Είμαι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι μου κι έχω πολλή δουλειά να κάνω ακόμα. Ο χρόνος θα δείξει».  

6. Πολλές φορές αποδεικνύεται πως το κατάλληλο timing μπορεί να εκτοξεύσει ή να χαντακώσει μια καριέρα. Ο Φρεντερίκ Νιμανί δεν έφυγε για το Λονδίνο, δεν ταξίδεψε για τη Μαδρίτη κι έμεινε στο Πριγκιπάτο. Ανανέωσε το συμβόλαιό του με την Μονακό ως το 2013, σκόραρε ακόμα μια φορά τον Οκτώβριο, ωστόσο μετά ο χρόνος συμμετοχής του μειώθηκε και η δημοτικότητα του ονόματός του έπεσε. Έκλεισε την καλύτερή του σεζόν με 34 συμμετοχές και έξι γκολ και παρότι ξεκίνησε με γκολ και στο 2009, σύντομα θα άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση. Τη σεζόν 2009-10 έπαιξε μόλις οκτώ φορές με τη φανέλα της Μονακό, πριν φύγει για την Αγγλία. Όχι, όμως, με τον τρόπο που ονειρευόταν.

7. Περίπου 16 μήνες μετά το αποκορύφωμα της καριέρας του, δεν ήταν η Άρσεναλ που τον καλούσε στο νησί. Η Μπάνρλεϊ τον απέκτησε δανεικό για έξι μήνες και με οψιόν αγοράς έναντι 4 εκ. ευρώ. Στην Αγγλία δεν κατάφερε να προσαρμοστεί, έπαιξε μόλις σε δύο παιχνίδια χωρίς να σκοράρει και η ομάδα του υποβιβάστηκε. «Δε μετανιώνω για την απόφασή μου να πάω στην Αγγλία. Πρόκειται για ένα πρωτάθλημα πολύ πιο δύσκολο από το γαλλικό, πιο γρήγορο και πιο δυνατό και ήταν μια εμπειρία που μου δίδαξε πολλά, έστω κι αν δεν έπαιξα».

8. Τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμα... Δυστυχώς. Τον Αύγουστο του 2010 θα πάθει σοβαρή ζημιά στο γόνατό του κι ενώ έχει δοθεί δανεικός από τη Μονακό στη Ναντ, δε θα κατορθώσει να επιστρέψει ποτέ. Δεν έπαιξε ούτε ένα παιχνίδι με τη γαλλική ομάδα, παρότι ήταν πολλές οι φορές που έμοιαζε να φτάνει ένα βήμα πριν την επιστροφή. «Δεν είναι μια εύκολη κατάσταση να ζεις. Ευτυχώς, η οικογένειά μου και η ομάδα μου με βοήθησαν πολύ ψυχολογικά να μην τα παρατήσω και θέλω να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό».

9. Στη Μονακό, η οποία εν τω μεταξύ υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, θα επέστρεφε το καλοκαίρι του 2011. Όταν σε μια πρόσφατη συνέντευξη τον ρώτησαν που βρίσκεται ο αληθινός Νιμανί, εκείνος για τον οποίο μιλούσαν όλοι το 2008, απάντησε: «Συνεχίζω να έχω εμπιστοσύνη σε μένα και να πιστεύω στις δυνατότητές μου. Είναι καιρός να βάλω τον κώλο μου κάτω και να φτάσω στο ίδιο επίπεδο ή και να γίνω ακόμα καλύτερος». Στο πρώτο παιχνίδι της χρονιάς σκόραρε απέναντι στην Τρουά, ωστόσο χρησιμοποιήθηκε μόλις σε δύο ακόμα ματς μέχρι να ληφθεί η απόφαση να δοθεί εκ νέου δανεικός στον ΠΑΟΚ.

10. Το δυνατό του σημείο είναι τα τελειώματα μπροστά στην εστία του αντιπάλου και η ταχύτητά του όταν έχει ανοικτό γήπεδο. Μπορεί να παίξει με επιτυχία στο 4-4-2, αλλά και στα άκρα στο 4-3-3, ενώ παρά το ύψος του δεν θεωρείται καλός στο ψηλό παιχνίδι. Όταν, μάλιστα, είχε σκοράρει με κεφαλιά απέναντι στη Παρί Σεν Ζερμέν, είχε εκπλαγεί ακόμα και ο ίδιος! «Μένω έκπληκτος από την επιτυχια μου. Κατάφερα να σκοράρω με κεφαλιά. Είμαι ψηλός κι έχω όγκο, αλλά το παιχνίδι στον αέρα δεν είναι το καλύτερό μου. 13 χρόνια δεν ήξερα πώς να το κάνω κι ακόμα έχω πολλά να μάθω».
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: