Τρίτη 3 Απριλίου 2012

«Κοντρέρας, Βιεϊρίνια»

Ο Γιώργος Κούδας εξηγεί στην «SportDay» γιατί ο ΠΑΟΚ δεν κερδίζει στην Τούμπα και μιλάει για τον μονόδρομο των ακαδημιών.
Ο ΠΑΟΚ δεν κερδίζει (πλέον) στην Τούμπα, ούτε με… αίτηση. Οι παίκτες του Λάζλο Μπόλονι έχουν να γευτούν τη χαρά της νίκης από τις 21 Ιανουαρίου και το 1-0 επί του Πανιωνίου.
Από τότε «τρέχει» ένα δυσμενέστατο σερί χαμένων βαθμών. Σε έξι παιχνίδια (σε όλες τις διοργανώσεις) έχουν χάσει τα πέντε και σε ένα αναδείχθηκαν ισόπαλοι. Το άσχημο σερί στο πρωτάθλημα (σε αυτό μετράει τέσσερα ματς χωρίς νίκη) έχει να επαναληφθεί από την περίοδο 1964-65. Η «SportDay» ζήτησε την άποψη τεσσάρων βετεράνων του ΠΑΟΚ για το πώς μπορεί να βρεθεί λύση και για το τι φταίει και η ομάδα παρουσιάζει τέτοιο αγωνιστικό πρόσωπο. Την αρχή έκανε ο Γιώργος Κούδας…

Τι έφταιξε και ο ΠΑΟΚ έχασε ξανά στην Τούμπα, αυτή τη φορά από τον ΠΑΣ Γιάννινα;

«Σίγουρα στην άμυνα και ιδιαίτερα στα εντός έδρας παιχνίδια, που παίζεις πιο απελευθερωμένα, γίνονται αρκετά λάθη. Σε όλα τα παιχνίδια που χάσαμε βαθμούς στην Τούμπα διαπίστωσα πόσο σημαντική τελικά είναι η απώλεια του Κοντρέρας. Ιδιαίτερα την περασμένη Κυριακή σε μια λανθασμένη απόκρουση του τερματοφύλακα, ο αντίπαλος επιθετικός πήρε ριμπάουντ και πέτυχε γκολ. Αυτό δεν θα γινόταν με τον Κοντρέρας. Επίσης, στο επιθετικό κομμάτι σίγουρα λείπει και ο Βιεϊρίνια, που έδινε μεγαλύτερη ταχύτητα, σουτ και έξυπνες πάσες».Μέχρι πού μπορεί να φθάσει ο φετινός ΠΑΟΚ;

«Μπορεί να παλέψει με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ και να πάρει την πρωτιά στα πλέι οφ. Βέβαια αυτό θα συμβεί μόνο αν η ομάδα είναι πλήρης και εκμεταλλευτεί τις υπάρχουσες αδυναμίες των δύο της Αθήνας».

Πώς θα είναι ο ΠΑΟΚ του 2013;

«Το κυρίαρχο στοιχείο πρέπει να είναι οι υποδομές. Από τη στιγμή που συρρικνώνονται τα έσοδα, δεν μπορείς να πάρεις πρωτοκλασάτους κι ακριβούς παίκτες. Εδώ και χρόνια το λέω αυτό».


«Εχει τη σωστή φιλοσοφία ο Μπόλονι»

Ο Γιώργος Κούδας μίλησε ενδελεχώς για το πλάνο που θα πρέπει να ακολουθηθεί άμεσα, για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να έχει επιτυχίες, αλλά με τα δικά του παιδιά.

Ο «Μεγαλέξανδρος» του «Δικεφάλου του Βορρά» τόνισε ότι «από τη στιγμή που ο Μπόλονι ανέβασε όλους αυτούς τους νεαρούς παίκτες φέτος, πληροί όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Επίσης διαθέτει  και τις βάσεις των πρώην ανατολικών χωρών, οι οποίες δεν είχαν τα χρήματα και δούλευαν με τα δικά τους παιδιά. Διαθέτει τη φιλοσοφία της ανάπτυξης των υποδομών. Αρκεί να του δώσουμε τα αναγκαία εφόδια και τα εχέγγυα για να δουλέψει όσο το δυνατόν πιο σωστά. Αν του χρόνου βάλει τους νεαρούς να παίξουν περισσότερο, δεν θα πρέπει να ζητήσουμε -για παράδειγμα- ο Αποστολόπουλος να μετατραπεί στον καλύτερο δεξιό μπακ του κόσμου. Είναι απαραίτητες οι ξεκάθαρες κουβέντες και να πιστέψουν όλοι στο εγχείρημα που θα γίνει. Θα πρέπει να πουν "στηρίξτε μας όπως θα είμαστε". Επίσης είναι αναγκαίο, για να παίξουν οι μικροί πιο γρήγορα στην πρώτη ομάδα -από τα 12χρονα παιδιά της ακαδημίας μέχρι αυτά που βρίσκονται στη β' ομάδα να δουλεύουν πάνω σε μια κοινή γραμμή προπόνησης που θα χαράξει ο Μπόλονι. Ετσι δουλεύουν οι μεγάλες ακαδημίες ανά τον κόσμο, όπως ο Αγιαξ, η Μπαρτσελόνα κ.ά.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: