Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ένας ΠΑΟΚ που σε σκάει

Όταν άνθρωποι του ποδοσφαίρου τονίζουν πως το διπλό πρόσωπο που παρουσιάζει ο ΠΑΟΚ δεν έχει εξήγηση, τότε, μάλλον, τα αίτια των μεταπτώσεων στην απόδοση του "Δικεφάλου" έχουν βαθύτερη αιτία.

Ένας ΠΑΟΚ που σε σκάει
Γράφε ο Χρύσανθος Δοβλέτογλου.
Για ακόμη μια φορά την φετινή σεζόν ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πικράνει τον κόσμο του. Φυσικά και το αποτέλεσμα παίζει τον ρόλο του και ίσως τον βασικότερο στην διαμόρφωση του αρνητικού κλίματος, αλλά οι φίλαθλοι και όσοι κινούνται γύρω από τον "Δικέφαλο" προβληματίζονται -εκτός από τους χαμένους βαθμούς- και για κάποιες παθογένειες που παρουσιάζει η ομάδα (όπως η ευκολία με την οποία δέχεται γκολ), χωρίς να φαίνεται ακόμη, τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου, πως έχει βρεθεί το γιατρικό.
Ελαφρυντικό (;) οι απουσίες
Ίσως, τελικά, από τον Γενάρη και μετά που το ρόστερ του ΠΑΟΚ μίκρυνε απότομα, χωρίς να περάσει κάποιο μεταβατικό στάδιο, και οι επιλογές λιγόστευσαν, οι απουσίες να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός αγώνα. Και το λέμε αυτό γιατί ο Λάσλο Μπόλονι αναγκάζεται να ξεκινήσει βασικό, για παράδειγμα την Κυριακή (1/4) τον Τσουκαλά, ένα παίκτη, που με ευθύνη του Ρουμάνου προπονητή, έως τώρα, δεν έχει επίσημα παιχνίδια στα πόδια του, ώστε να καλύψει τα κενά των υπερπολύτιμων Γκαρσία, Φωτάκη.
Το αν ο Τσουκαλάς είναι καλός ποδοσφαιριστής είναι μια άλλη κουβέντα και ίσως ο καθένας έχει την άποψή του, αλλά από ποιον παίκτη μπορείς ξαφνικά να ζητάς να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός αγώνα, όταν κατά την διάρκεια της σεζόν δεν το κράτησες ζεστό; Επαναλαμβάνουμε πως το εάν ο Τσουκαλάς και ο κάθε Τσουκαλάς που δεν έχει χρόνο συμμετοχής είναι ικανός παίκτης είναι άλλη συζήτηση, πάντως, από την στιγμή που άνηκε στον ΠΑΟΚ θεωρούμε ότι έπρεπε να είναι περισσότερο "μάχιμος". Ειδικά μετά τον περασμένο Ιανουάριο που αποχώρησαν κάποιοι βασικοί παίκτες και ήταν θέμα χρόνου να χρειαστεί η συμβολή του.
"Γεμάτα με αναντικατάστατους τα νεκροταφεία"
Αυτή η δήλωση ανήκει στον Λάσλο Μπόλονι, ο οποίος κάτι παραπάνω θα ξέρει μετά από τόσες εμπειρίες που έχει αποκομίσει σε αρκετά ευρωπαϊκά γήπεδα. Ωστόσο, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στον ΠΑΟΚ, μάλλον στο δυναμικό του "Δικεφάλου" υπάρχουν ποδοσφαιριστές που είναι αναντικατάστατοι και δύσκολακάποιος -ειδικά νεαρός- που δεν έχει τις απαραίτητες εμπειρίες να μπορέσει κατευθείαν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να καλύψει το κενό που δημιουργείται. Το ιδανικό για μια ομάδα είναι να μην βασίζεται σε έναν, δύο ή τρεις παίκτες, που στην περίπτωση του ΠΑΟΚ είναι π.χ. οι Γκαρσία, Μαλεζάς, Λάζαρ και Λίνο, αλλά να γνωρίζει ο τεχνικός της ότι και να λείψουν υπάρχει βάθος στον πάγκο και οι ποδοσφαιριστές που θα έρθουν από πίσω θα προσφέρουν αν όχι όπως οι απόντες, τουλάχιστον κοντά στα στάνταρ τους.
Ο δύσκολος διπλός ρόλος του Μπόλονι
Γιατί τότε ο προπονητής σχεδιάζει καλύτερα τον αγώνα και μπορεί πολύ πιο εύκολα να βρει λύσεις στα προβλήματα που έρχονται μπροστά του κατά την διάρκεια της σεζόν. Αυτή η πολυτέλεια, όμως, στον "Δικέφαλο" δεν υπάρχει και ο Μπόλονι καλείται σε κάποια ματς να βγάλει λαγό από το καπέλο του. Και για να το προχωρήσουμε λίγο ακόμη, η αλήθεια είναι πως δεν είναι και τόσο εύκολο ένας τεχνικός σε μια αγωνιστική περίοδο να έχει διπλό ρόλο, δηλαδή, ταυτόχρονα, να πρέπει να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει η ομάδα αλλά και να "ψήσει" ποδοσφαιριστές για το μέλλον.
Πολύ πιθανό τα αποτελέσματα της δουλειάς του Μπόλονι να φανούν μακροπρόθεσμα και αν ο ίδιος συνεχίσει στο τιμόνι του ΠΑΟΚ. Γιατί δεν έχουν όλοι οι προπονητές την ικανότητα να διαχειρίζονται νεαρούς ποδοσφαιριστές και να τους βάζουν στο κλίμα της πρώτης ομάδας σε μικρό χρονικό διάστημα. Για αυτό στην περίπτωση που ο Ρουμάνος τεχνικός αποτελέσει παρελθόν από τον ΠΑΟΚ, τότε ο διάδοχος του, μάλλον, θα πρέπει να "μιλάει", όπως ο Μπόλονι, την ίδια γλώσσα με τους μικρότερους ηλικιακά παίκτες, ώστε να μην πάει στράφι η δουλειά που γίνεται φέτος προς αυτή την κατεύθυνση.
Πηγή: olapaok.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: