Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Ανακοπή καρδιάς ή κάτι άλλο;

Με τη βοήθεια του καρδιοχειρούργου του Ωνασείου, Θανάση Δρίτσα προσπαθούμε να ρίξουμε φως στους αιφνίδιους θανάτους των αθλητών.
Ανακοπή καρδιάς ή κάτι άλλο;
Το τελευταίο διάστημα αρκετοί ικανοί και νέοι αθλητές διάφορων ομαδικών ή μη αθλημάτων οδηγούνται σε αιφνίδιο θάνατο παρόλο που είναι καλά γυμνασμένοι.
Τι φταίει όμως πραγματικά; Το 2012 τείνει να εξελιχθεί η χειρότερη χρόνια στον χώρο του αθλητισμού αφού τους δυο τελευταίους μήνες απεβίωσαν τέσσερις αθλητές.
Τελευταίο θύμα ο Νορβηγός κολυμβητής Αλεξάντερ Ντάλε Όλεν οποίος προστέθηκε στην μαύρη λίστα. Τα ερωτήματα με το τι κρύβεται πίσω από όλο αυτό καθημερινά πληθαίνουν και ουδείς γνωρίζει τι μας ξημερώνει ακόμη…
Το SentraGoal συναντήθηκε με τον καρδιοχειρούργο του Ωνασείου ιδρύματος Θανάση Δρίτσα στον οποίο τέθηκαν ερωτήματα που απασχολούν πολλούς από εμάς. Ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την περιβόητη "ανακοπή καρδιάς" και τη σχέση που μπορεί να έχουν τέτοια περιστατικά με το ντόπινγκ.
- Πώς τόσοι αθλητές υψηλού επιπέδου χάνουν την ζωή τους ξαφνικά;
"Στους νέους ανθρώπους που φεύγουν από τη ζωή, πρέπει οι καρδιές τους να `ψάχνονται' από έναν ιατροδικαστή, ο οποίος μάλιστα να είναι και εξειδικευμένος στα θέματα της καρδιάς για να πει και στον κόσμο τι συνέβη… Ηταν μια γνωστή πάθηση; Από τι πέθανε ο αθλητής; Ξέρουμε ότι είναι φυσιολογική η καρδιά; Για παράδειγμα, είχε στεφανιαία νόσος (σ.σ. είναι πιο σπάνιο στους νέους) ή υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια που είναι μια πάθηση που συχνά προκαλεί αιφνίδιο θάνατο. Υπάρχουν και άλλες παθήσεις, όπως η αρρυθμογόνος δυσπλασία της δεξιάς κοιλίας, κι άλλες πολλές. Αν μια ενδελεχής εξέταση μετά θάνατον είναι `καθαρή' τότε θα πρέπει να σκεφτούμε άλλα πράγματα, όπως η χρήση ουσιών. Ο ιατροδικαστής έχει τρόπους να κάνει και τοξικολογικούς ελέγχους, να δει δηλαδή, τι ουσίες μπορεί να έπαιρνε ο αθλητής".
- Πώς όλοι αυτοί οι αθλητές στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά πεθαίνουν απο καρδιά;
"Αν έχει γίνει μια σωστή εξέταση και έχουμε αποκλείσει όλους τους σοβαρούς λόγους τότε κάτι τρέχει. Για παράδειγμα, όταν ένας αθλητής ξέρουμε ότι πέρασε από ένα σωστό ιατρικό τιμ και ήταν όλα φυσιολογικά κι εντούτοις απεβίωσε, τότε αρχίζω και σκέφτομαι άλλα πράγματα. Τι γίνεται, μήπως παίρνει κάποιες ουσίες; Μήπως είναι ορμόνες; Αναβολικά; Συμπληρώματα διατροφής; Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να μάθεις από τι πέθανε ο αθλητής…".
- Πώς δεν εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα όταν οι αθλητές εξετάζονται πραγματικά;
"Καταρχάς υπάρχουν καταστάσεις που μόνο ένα πολύ έμπειρο μάτι τις βλέπει, όπως σε έναν υπέρηχο καρδιάς, δηλαδή στο λεγόμενο triplex. Κάποιες σπάνιες παθήσεις μπορεί να μην φαίνονται και να τις ''χάσει'' κάποιος γιατρός στον υπέρηχο. Δεν είμαι σίγουρος και από ποιους εξετάζονται αυτοί οι αθλητές. Πιστεύω ότι η ομάδες κάνουν ό,τι θέλουν... Η γνώμη μου είναι ότι σε επίπεδο πρωταθλητισμού οι αθλητές πρέπει να περνάνε από πλήρη έλεγχο και από εξειδικευμένο ιατρικό τιμ. Πρέπει να κάνουν εξετάσεις όπως το καρδιογράφημα, που είναι μια πολύ βασική εξέταση. Να εξετάζονται κλινικά για τυχόν προβλήματα, όπως `φυσήματα'.
Οι πρωταθλητές πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν και αιματολογικές εξετάσεις. Ενδεχομένως, κάποιοι από αυτούς να έχουν νεανικό διαβήτη και να μην το γνωρίζουν. Αν δεν έχουν εξεταστεί ποτέ, μπορεί να έχουν και ζάχαρο νεανικό. Απορώ και εγώ, αν όλες οι ομάδες κάνουν πληρέστατους ελέγχους στους αθλητές… Ομολογώ ότι δεν είμαι σίγουρος. Κατά την άποψή μου έπρεπε να υπάρχουν οργανωμένα κέντρα, πιστοποιημένα σχετικά με την αθλητική καρδιά. Πιστεύω ότι οι μεγάλες ομάδες πρέπει να έχουν από πίσω ένα αξιόπιστο ιατρικό τιμ. Οι γιατροί των ομάδων πρέπει να έχουν κάνει καλή εκπαίδευση, εκτός φυσικά από τις μαλάξεις και το φιλί της ζωής… Στο εξωτερικό, στα γήπεδα και σχεδόν στα περισσότερα αεροδρόμια υπάρχουν οι αυτόματοι απινιδωτές"
- Πώς αρκετοί αθλητές αλλάζουν σωματότυπο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όταν για να `χτιστεί' ένα σώμα απαιτούνται πολλά χρόνια επίπονης και σκληρής δουλείας στα γυμναστήρια;
"Οι ουσίες διαμορφώνουν ένα σώμα. Σίγουρα ξοδεύουν και πολλές ώρες στα γυμναστήρια, αλλά δεν μπορεί να αλλάζει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα σώμα μόνο από την εξάσκηση. Παίζουν ρόλο κι άλλα πράγματα. Όταν τους ενδιαφέρουν μόνο οι επιδόσεις, οι αθλητές οδεύουν προς τα εκεί. Ο πρωταθλητισμός φέρνει λεφτά, κουβαλάει εμπόριο ενώ ο αθλητισμός δεν φέρνει. Πολλοί από τους πρωταθλητές με το πέρασμα των χρόνων και αφού ολοκληρώσουν τον αθλητισμό έχουν πολλά προβλήματα υγείας".
- Οι απαγορευμένες ουσίες έχουν θεωρηθεί ''αιτία'' για την πρόκληση ανακοπής καρδιάς;
"Επιστημονικές βιβλιογραφίες αναφέρουν ότι υπάρχει συσχέτιση του ντόπινγκ με αιφνίδιο θάνατο. Αυτό λέει πολλά".
*Ο Θανάσης Δρίτσας είναι καρδιολόγος στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο.Υπεύθυνος τμήματος δοκιμασιών κόπωσης και
εργοσπιρομετρίας. Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονική Εταιρεία, Εργοσπιρομετρίας, Ασκησης και Αποκατάστασης (ΕΛΕΕΡΓΑ).
Πηγή: sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: