Ο Μιχάλης Τσόχος αναρωτιέται “ποιος είναι αυτός που πιστεύει ότι η κατά γράμμα εφαρμογή του νόμου είναι δικαιοσύνη;” με αφορμή την τιμωρία του “Σάλπι”...
Πριν οι... προασπιστές του νόμου και της τήρησής του σπεύσουν να με “κατακεραυνώσουν” με τα σχόλια τους, υποθέτοντας ότι είμαι κατά της τήρησης των νόμων, να τονίσω ότι είμαι υπέρ της τήρησης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει, ακόμη και στις κλασικές περιπτώσεις εφαρμογής του νόμου κατά γράμμα, έλλειψη δικαιοσύνης.

Αυτό κατά την άποψη μου συμβαίνει ξεκάθαρα στην περίπτωση του Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Το βρίσκω τουλάχιστον αστείο να μπω στην διαδικασία να ερμηνεύσω την χειρονομία του “Σάλπι” προς τον βοηθό διαιτητή. Αν ήταν δηλαδή μούντζα ή κάτι σαν μούντζα ή χειρονομία του τύπου “άσε μας ρε...”. Αδυνατώ να μπω στη λογική να δω σε slow motion το βίντεο με την χειρονομία και να αρχίσω αναλύσεις σαν αυτές που διάβασα για το πόσες μοίρες ήταν η κλήση της παλάμης του “Σάλπι” κι αν ήταν τόσες ώστε να θεωρηθεί μούντζα ή όχι.

Για χάρη της κουβέντας λοιπόν θα πάρω ως δεδομένο ότι ο Σαλπιγγίδης μούντζωσε τον βοηθό. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ήταν σωστή και η αποβολή του από τον διαιτητή στο ματς με τον Πλατανιά για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω την κουβέντα.

Και το παρακάτω είναι η ποινή των έξι αγωνιστικών. Ε, εδώ ότι και να λέει το γράμμα του νόμου, υπάρχει υπερβολή. Ακόμη και σε περιπτώσεις του κοινού ποινικού δικαίου έννοιες όπως “ελαφρυντικά” και “πρότερος έντιμος βίος” κάνουν θραύση.

Ειλικρινά άλλον Ελληνα ποδοσφαιριστή που θα θεωρούσα τον πρότερο έντιμο βίο του, εντός αγωνιστικών χώρων, καλύτερο από αυτόν του Σαλπιγγίδη, δεν μπορώ να σκεφτώ. Για να μην πω για τα... ελαφρυντικά που επίσης στην περίπτωση του (ακόμη και στην συγκεκριμένη χειρονομία) είναι πολλά.

Η εξοντωτική τιμωρία λοιπόν προς τον Σαλπιγγίδη είτε μούντζωσε, είτε όχι, τον βοηθό είναι μία πέρα ως πέρα άδικη ποινή. Επιπλέον δεν έχει κανένα από εκείνα τα στοιχεία που θα σε έκαναν να πεις “ναι, μπορεί να είναι άδικη για τον ίδιο, αλλά είναι καλή για το γενικότερο σύνολο”. Η εξόντωση του Σαλπιγγίδη πιστεύει έστω κι' ένας ότι έγινε για παραδειγματισμό ή ακόμη καλύτερα πιστεύει έστω κι' ένας ότι θα παραδειγματίσει τον επόμενο παίκτη που θα σκεφτεί να μουντζώσει.

Οσο για το τι συνέβη από την στιγμή της ανακοίνωσης της ποινής και τις αντιδράσεις εντός και εκτός ΠΑΟΚ, ακόμη και στον πλέον κορυφαίο επίπεδο, δια στόματος Σαββίδη δηλαδή, ήταν μάλλον οι αναμενόμενες. Ετσι συμβαίνει συνήθως με μία απόφαση που προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ακόμη κι' αν υποθέσουμε ότι υπάρχει υπερβολή στις αντιδράσεις η ουσία παραμένει ίδια. Η ποινή στον Σάλπι είναι άδικη και εξοντωτική.
πηγή: gazzetta.gr