Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

“Η Ελλάδα παρακολουθεί πλέον τα ταλέντα της”!

Ο Βασίλης Σαμπράκος συζητά με τον Ρικάρντο Σάντος, τον scouter που έστησε με τον Φερνάντο Σάντος και τους Βόκολο - Φύσσα το δίκτυο παρακολούθησης και συντονισμού των εθνικών ομάδων. 
Ο Ρικάρντο Σάντος ήταν η πρώτη προσωποποίηση της απόδειξης ότι ο Φερνάντο Σάντος κατανοούσε την εξέλιξη της προπονητικής και την ανάγκη να διευρύνει την ομάδα του επιτελείου του και να εξελιχθεί σε διευθυντή μιας ομάδας τεχνικών. Ήταν το “πουλέν” του Πορτογάλου προπονητή για το εξελιγμένο scouting των αντιπάλων αλλά και την ευθύνη να παρακολουθεί την τεχνολογική εξέλιξη της προπονητικής, όλα τα τεχνολογικά εργαλεία που βοηθούν και βελτιώνουν την επιστήμη του ποδοσφαίρου. Τον εμφάνισε στο επιτελείο του για πρώτη φορά το 2005, τον καιρό που εργαζόταν στην ΑΕΚ, όταν ο Ρικάρντο ήταν 24 ετών και είχε μόλις τελειώσει το πανεπιστήμιο του ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία. Έκτοτε τον είχε κοντά του στην Μπενφίκα, τον ΠΑΟΚ και την Εθνική ομάδα.
Ο 33χρονος σήμερα Ρικάρντο Σάντος ήταν το στέλεχος - κλειδί στην υλοποίηση του σχεδίου του Φέρναντο Σαντος για τη δημιουργία του εθνικού ποδοσφαίρου, της δουλειάς που έγινε για την χαρτογράφηση του ποδοσφαίρου και την δημιουργία του συστήματος παρακολούθησης της δουλειάς που κάνουν οι προπονητές της Ομοσπονδίας με τους ποδοσφαιριστές των μικρότερων - ηλικιακά - εθνικών ομάδων. Στέλεχος κλειδί κυρίως επειδή δούλεψε πολύ με τον Λεωνίδα Βόκολο και τον Τάκη Φύσσα προκειμένου να βρουν τα τεχνολογικά εργαλεία που θα παρέδιδαν προς χρήση στους Έλληνες προπονητές ώστε να συνδεθούν όλες οι ηλικιακές ομάδες και να δημιουργήσει η ΕΠΟ την πλατφόρμα καθημερινής παρακολούθησης όλης αυτής της δουλειάς, που είναι απαραίτητη για την εξέλιξη και ανάπτυξη αυτού του σχεδίου.
Ζήτησα από τον Ρικάρντο Σάντος, έναν σχεδόν “αμίλητο” συνεργάτη του Φέρναντο Σάντος στη διάρκεια της 4ετίας, να μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία που είχε εργαζόμενος για την Ελληνική Ομοσπονδία και την εμπειρία του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Και σήμερα, που διαπιστώνω ότι αυτός ο προπονητής καμαρώνει περισσότερο για την βάση δεδομένων που υποστηρίζει το εθνικό σχέδιο από όσο καμαρώνει για την 8αδα του Euro 2012 και την 16αδα του World Cup 2014, τρέμω στην ιδέα να μη συμμερίζεται η ΕΠΟ τις απόψεις του για το παρελθόν και - κυρίως - το μέλλον των εθνικών ομάδων και ειδικά της εξέλιξης αυτού του σχέδιου.

Πώς ήταν όλη η “Εθνικές ομάδες της Ελλάδας” εμπειρία για σένα σε αυτή την τετραετία; Ήταν καλύτερα ή χειρότερα από αυτό που φανταζόσουν όταν ξεκινούσατε; Ποιο ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα; Και για σένα προσωπικά, ποιο είναι αυτό για το οποίο είσαι περήφανος;
Ήταν μια φανταστική εμπειρία. Σε σύγκριση με τη δουλειά σε έναν σύλλογο, η καθημερινή δουλειά είναι διαφορετική, διότι στην ομοσπονδία ξοδεύαμε τον περισσότερο χρόνο σε οργανωτικά ζητήματα. Αυτό ήταν μια πρόκληση για μένα από την αρχή. Βρήκα πολύ καλούς ανθρώπους μέσα στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ανθρώπους που αποδείχθηκε πολύ εύκολο το να συνεργαστείς. Στην αρχή προσπάθησα να καταλάβω τις δυνατότητες που υπήρχαν, προτού βάλω τις προκλήσεις, κι έτσι δεν έβαλα υψηλές προσδοκίες και πήγα με μόνη προσδοκία να δώσω όλες τις γνώσεις μου για να γίνει σωστά οτιδήποτε θα επιχειρούσαμε. 
Προσωπικά, παρά την επιτυχία της πρώτης ομάδας, είμαι πολύ περήφανος για την δημιουργία της βάσης δεδομένων που υποστηρίζει το πρότζεκτ που ξεκίνησε στην αρχή αυτής της 4ετίας. Η βοήθεια από τον κ. Σάντος, τον κ. Φύσσα και τον κ. Βόκολο ήταν φανταστική και όλοι μαζί χτίσαμε κάτι γερό, μια βάση στην οποία στηρίζεται η οργάνωση του εθνικού ποδοσφαίρου. Όλες οι εθνικές ομάδες είναι πλέον συντονισμένες και συγχρονισμένες, είναι συνδεδεμένες. Είναι πλέον δυνατόν να ξέρεις και να παρακολουθείς καθημερινά τα πάντα, δηλαδή ότι συμβαίνει καθημερινά σε όλες τις διαφορετικές ηλικίες των εθνικών ομάδων.

Πώς ήταν να δουλεύεις για μια εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο; Ένιωθες τη διαφορά; Ήταν πράγματι το Μουντιάλ η μεγαλύτερη έκθεση για τους προπονητές να δείξουν νέες τακτικές, νέες ιδέες για το ποδόσφαιρο, νέες τεχνολογικές μεθόδους και εφαρμογές; Τι έμαθες κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ;
Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι με σιγουριά η μεγαλύτερη σκηνή του ποδοσφαίρου, αλλά όχι μόνο για τους προπονητές, για όλους. Το πνεύμα, οι άνθρωποι, οι διαφορετικές κουλτούρες, οι πολιτισμοί, όλα αυτά δημιουργούν ένα μοναδικό τουρνουά. 
Ήταν εμπειρία να μελετήσω διαφορετικές ποδοσφαιρικές φιλοσοφίες, για παράδειγμα το γεγονός ότι θα αντιμετωπίζαμε τρεις ομάδες από διαφορετικές ηπείρους μου έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσω πώς ο πολιτισμός μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο παιχνιδιού. Τα μεγάλα τουρνουά, όπως το Μουντιάλ και το Euro, δίνουν ευκαιρία για επίδειξη νέων τεχνολογικών ευρημάτων, τούτη τη φορά είχαμε κάμερες σε διαφορετικές γωνίες, νέα συστήματα scouting, και φυσικά ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να καταλάβω τα νέα κόνσεπτ και να πάρω στοιχεία από άλλους πολιτισμούς για να βελτιώσω τη δουλειά μου.

Πώς κύλησαν οι αγώνες; Εξελίχθηκαν όπως φανταζόσουν και εκτιμούσες όταν έκανες το scouting των αντιπάλων μας; Ποια ήταν η καλύτερη από τις ομάδες που αντιμετωπίσαμε;

Είδαμε πολλά παιχνίδια πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, ταξίδεψα να δω τις ομάδες σε φιλικά παιχνίδια, και φυσικά η φιλοσοφία και ο τρόπος παιχνιδιού των ομάδων ήταν όπως περιμέναμε. Δεν είναι εύκολο για μια ομάδα να αλλάξει τα πάντα σε μια δυο εβδομάδες. Οι αλλαγές που μπορεί να κάνει μια ομάδα εντός του τουρνουά είναι συγκεκριμένες: οι στημένες φάσεις, η τοποθέτηση του αμυντικού μπλοκ, μια - δυο επιθετικές κινήσεις. Οι τέσσερις ομάδες ήταν διαφορετικές, αλλά μεταξύ των τεσσάρων σκέφτομαι ότι η Κολομβία ήταν λίγο πιο μπροστά, κυρίως λόγω ατομικού ταλέντου και ατομικής ποιότητας των ποδοσφαιριστών.

Να μιλήσουμε για τα πέναλτι. Σκέφτεσαι ότι κάναμε τα πάντα για να προετοιμαστούμε επαρκώς για μια φάση που δεν είχαμε αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν; Ήταν επαρκές το scouting;

Τα πέναλτι είναι μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση. Σε όλη τη διάρκεια των προπονήσεων οι τερματοφύλακες και οι ποδοσφαιριστές δουλεύουν σε αυτή την πτυχή του παιχνιδιού, αλλά μέσα στο τουρνουά είναι πολλές πτυχές που συνεισφέρουν και συντελούν στην επιτυχία ή την αποτυχία σε αυτή τη διαδικασία. Αν δούμε προσεκτικά τα πέναλτι με την Κόστα Ρίκα θα καταλάβουμε ότι εκτελέσαμε πολύ καλά όλα τα σουτ, αλλά ο τερματοφύλακας έκανε μια φανταστική απόκρουση. Για να πω την αλήθεια δεν περίμενα ότι η Κόστα Ρίκα μπορούσε να εκτελέσει εύστοχα πέντε σερί πέναλτι!

Είσαι αισιόδοξος ή ανήσυχος και φοβισμένος για το μέλλον της ελληνικής Εθνικής ομάδας; Ένιωσες ότι έρχονται και μπαίνουν τελευταία νέα προβλήματα στο εσωτερικό της ομάδας και δημιουργούν κίνδυνο να καταστραφεί το ομαδικό πνεύμα ή όχι;
Η βάση της Εθνικής ομάδας έχει δημιουργηθεί και δεν είναι εύκολο να καταστραφεί από την μια μέρα στην άλλη. Το πάθος των ποδοσφαιριστών και των ανθρώπων που τους περιβάλλουν και δουλεύουν μαζί τους δεν θα αφήσει τίποτα κακό να συμβεί στο μέλλον. 

Τι άκουσες για την ελληνική Εθνική ομάδα από τα μέλη των τεχνικών επιτελείων των άλλων ομάδων που συναναστράφηκες;

Ένιωθα πάντα σεβασμό για την δική μας ομάδα, όλοι σου έδειχναν πως ένιωθαν ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να νικήσουν την Ελλάδα. Αυτό είναι άλλωστε το Παγκόσμιο Κύπελλο, ένα τουρνουά στο οποίο δεν υπάρχουν εύκολες ομάδες.

Ποιο σκέπτεσαι ως επόμενο βήμα στην καριέρα σου; Είναι ώρα να γίνεις πρώτος προπονητής; Θα επέστρεφες στην Ελλάδα για δουλειά;
Το scouting είναι ο έρωτάς μου. Προσπαθώ διαρκώς να βελτιώνομαι σε αυτό. Είμαι περήφανος όταν καταφέρνω να βοηθώ τον προπονητή σε αυτό και να είμαι μέλος του τεχνικού επιτελείου. Το όνειρό μου δεν είναι να γίνω πρώτος προπονητής, αλλά να γίνομαι διαρκώς καλύτερος scouter συγκριτικά με το πόσο καλός ήμουν την προηγούμενη ημέρα. Η scouting area του ποδοσφαίρου είναι ακόμη στην αρχή και υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης και ανάπτυξης, κι εγώ θέλω να συμμετέχω σε αυτή την ανάπτυξη. Πέρα από όλα αυτά, το να είσαι πρώτος προπονητής είναι όπως το να είσαι ποδοσφαιριστής, πρέπει να έχεις το ταλέντο για να βρεθείς σε αυτό, που είναι το υψηλότερο επίπεδο. Δεν μπορεί ο καθένας να γίνει πρώτος προπονητής. 

Αν είχες την ευκαιρία να δώσεις μια δυο συμβουλές στην Ομοσπονδία για το μέλλον της Εθνικής, τι θα τους έλεγες;
Απλώς σεβαστείτε τους Έλληνες και την ιστορία της χώρας”. 
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: