Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Άλμα πίστης με Τσαλχάνογλου!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Λεβερκούζεν, τον Χακάν Τσαλχάνογλου. Είναι αναμφίβολα από τις μεταγραφές του καλοκαιριού. Τη στιγμή που «το πρότζεκτ της Λεβερκούζεν είναι σε κίνδυνο», όπως έγραφε η RP, με τις «ασπιρίνες» να έχουν χάσει τον Ρέντερ (που υπέγραψε στην Μπάγερν) και έναν παίκτη που δεν ήθελαν να χάσουν (τον Εμρέ Τσαν), με μία κίνηση φαίνεται ότι αναστρέφουν το κλίμα.
Η μεταγραφή του Χακάν Τσαλχάνογλου για 14,5 εκατ. ευρώ από το Αμβούργο είναι η ακριβότερη στην ιστορία της Μπάγερ. Πέρυσι, ασκήθηκε σκληρή κριτική στον Φέλερ, ο οποίος είχε αποφασίσει να ξοδέψει περίπου το 1/4 του μπάτζετ για τον Τσαν και τον Ιανουάριο είχε... ψίχουλα, για να καλύψει τις τρύπες που προέκυψαν στο ρόστερ.
Τελικά, ο 20χρονος μέσος πουλήθηκε στην Λίβερπουλ για 12 εκατ. ευρώ (η Μπάγερν θα βάλει στα ταμεία της τα 2 από αυτά) και με αυτά τα χρήματα συν κάτι... ψιλά αποκτήθηκε ο Τούρκος μέσος. Φέλερ, Σέντε και ο νέος τεχνικός, Σμιντ, τον θεώρησαν απαραίτητο για τη νέα Λεβερκούζεν. Σε σημείο που η πρόταση που κατατέθηκε (αρχικά 12 εκατ. ευρώ) να ισχύει ουσιαστικά... επ' αόριστον. Τελικά, η Μπάγερ χρειάστηκε να ανέβει λίγο παραπάνω, όμως στο τέλος ο παίκτης έγινε δικός της.
Τώρα, το θέμα είναι περισσότερο στη διαχείριση. Διότι το τελευταίο εξάμηνο ο Τσαλχάνογλου μπορεί στο γήπεδο να έδειξε ηγετικά χαρακτηριστικά, όμως εκτός έδειξε μία πλευρά που κανένας δεν περίμενε. Τον περασμένο Φεβρουάριο έβαλε την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο με το Αμβούργο μέχρι το 2018. «Θέλω να δώσω το παράδειγμα στην δύσκολη θέση που βρισκόμαστε», είχε πει τότε, όμως λίγους μήνες αργότερα δεν έδινε το παρών στην «πρώτη» ενόψει της νέας σεζόν, έχοντας πάρει χαρτί από... ψυχολόγο, που συνιστούσε άδεια 4 εβδομάδων!
Φυσικά, ήταν πίεση προς το Αμβούργο, προκειμένου να γίνει αποδεκτή η πρόταση της Λεβερκούζεν. Κανένας δεν μπορεί να βάλει φρένο στις φιλοδοξίες ενός ποδοσφαιριστή, όμως όλα αυτά έγιναν τη στιγμή που στους «Δεινόσαυρους» έπνεε άνεμος αισιοδοξίας μετά την αλλαγή σελίδας στα διοικητικά και το διαφαινόμενο... φως στο τούνελ. Πριν λίγα χρόνια ο Βόλφγκανγκ Χολτσχέουζερ είχε πει ότι πρωτίστως εξετάζεται ο χαρακτήρας των παικτών, που βρίσκονται στο στόχαστρο της Μπάγερ. Τώρα, όμως, δεν κάθεται εκείνος στη θέση του προέδρου, αλλά ο Μίχαελ Σέντε, που μαζί με τον Φέλερ αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο.
Κανένας δεν αμφισβητεί το ταλέντο του Τσαλχάνογλου, όμως φαίνεται ότι ο Τύπος είχε μεγάλη επίπτωση πάνω του. «Όταν τους είπα ότι θέλω να φύγω, σοκαρίστηκαν. Δεν το περίμεναν, καθώς για αυτούς ήμουν πάντα ο ήσυχος Χακάν», είχε αποκαλύψει ο Τούρκος στην Bild, την στιγμή που ο – πρώην – τεχνικός διευθυντής του Αμβούργου, Όλιβερ Κρόιτσερ, έκανε τα πάντα για να τον κρατήσει στην ομάδα. Μία αλλαγή, που εκφράστηκε με άκομψο τρόπο μέσω του Τύπου από τον ίδιο και τον ατζέντη του.
Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι όλοι είναι κερδισμένοι. Το Αμβούργο είχε δύο επιλογές. Είτε να τον κρατήσει, παίρνοντας ακόμη ένα δάνειο από τον Κίνε, είτε να τον πουλήσει, εξασφαλίζοντας ένα σεβαστό ποσό. Οι διαπραγματεύσεις με τον επίδοξο αγοραστή του 24,9% των μετοχών δεν είχαν αίσιο τέλος και έτσι η πώληση αποδείχθηκε μονόδρομος για έναν παίκτη που έδειξε και με το παραπάνω ότι ήθελε να φύγει. Στη θέση του αποκτήθηκε ένας άλλος που απέδειξε με ανάλογο ζήλο ότι ήθελε να μείνει, καθώς δαπανήθηκαν περίπου 8,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του Λασόγκα από την Χέρτα.
Από την άλλη πλευρά, η Λεβερκούζεν πήρε τον παίκτη που τόσο ήθελε. Μία μεταγραφή-δήλωση, καθώς το όνομα του Τσαλχάνογλου ήταν ψηλά στις λίστες μεγαλύτερων και σαφώς πλουσιότερων ομάδων. Αυτή η μεταγραφή, όμως, είναι στην πράξη «άλμα πίστης». Και για το ταλέντο του Τούρκου, ο οποίος προορίζεται για ηγέτης της – επιθετικής – ομάδας, που στήνει ο Σμιντ, και για το ίδιο το πρότζεκτ. Το οικονομικό άνοιγμα είναι πολύ σημαντικό για την Μπάγερ, που βλέπει τον ομώνυμο χορηγό να αναγκάζεται να βάζει λιγότερα χρήματα (πλέον λιγότερα από 20 εκατ. ευρώ) τον χρόνο λόγω του FFP. Αν αυτό το ρίσκο αποδώσει, τότε η Λεβερκούζεν θα ανέβει επίπεδο. Αν όχι, τότε θα είναι μεγάλο πισωγύρισμα, που θα χρειαστεί σημαντικός χρόνος για να ξεπεραστεί. Αν δεν ρισκάρεις, όμως, κινδυνεύεις να μείνει στάσιμος και οι πιθανότητες στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι με το μέρος των «ασπιρίνων».
Υ.Γ: Μέσα στον Ιούλιο θα γίνει η προεργασία για την πώληση ποσοστού των μετοχών στο Αμβούργο και για ακόμη μία φορά ο Κίνε, που αναμένεται να επενδύσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ξεκίνησε με... φάουλ. Είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να βγει στο προσκήνιο, όμως πριν λίγες εβδομάδες «χτύπησε» ξανά. «Δεν πιστεύω σε αυτόν τον προπονητή», σχολίασε για τον Μίρκο Σλόμκα και ο προβληματισμός παραμένει...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: