Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Μόνο λύση ανάγκης δεν είναι!!

Ο Γιώργος Κογκαλίδης σκιαγραφεί στον sportdog το προφίλ του αντι-Καλάθη, ΝτεΜάρκους Νέλσον, που ανακοινώθηκε από τον Παναθηναϊκό! Τα υπέρ και τα κατά του Αμερικανού.Ένα… φάντασμα πλανιέται πάνω από το ΟΑΚΑ, αλλά δεν στοίχειωσε τον Παναθηναϊκό! Αναφέρομαι στον Νικ Καλάθη, ο οποίος ήρθε, φωτογραφήθηκε, άνοιξε την όρεξη των φίλων της ομάδας, που ανέτρεξαν σε μεγάλες στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά δεν πρόκειται -για φέτος τουλάχιστον- να τον δούμε στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού.

Άρα, προς τί η συνάντηση και φωτογράφιση με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο; Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού εξασφάλισε τον Έλληνα διεθνή για την Ευρώπη. Η δήλωση αυτή, που πρόδηλα δεν είναι "πυροτέχνημα" αλλά προϊόν συμφωνίας μεταξύ των δύο, ουσιαστικά βγάζει από το παιχνίδι ομάδες που θα μπορούσαν να πλειοδοτήσουν έναντι των "πράσινων" (ΤΣΣΚΑ, Φενέρ, κτλ.) σε ενδεχόμενο… παζάρι, όπου ο Παναθηναϊκός δεν θα ήταν… φαβορί. Δεν αντιμετωπίζει το ΝΒΑ, γιατί -έτσι κι αλλιώς- είναι… άλλη κατηγορία.

Το Μέμφις έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, δύσκολα θα βρει παίκτη να κάνει τη δουλειά του Καλάθη με τα λεφτά του Καλάθη, άρα είναι μάλλον απίθανο να τον δώσει κι ακόμα πιο απίθανο να μην τον πάρει άλλη ομάδα του ΝΒΑ. Κι ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να περιμένει, ειδικά όταν έχει στην… αυλή του τον ΝτεΜάρκους Νέλσον.

Πολλοί μπορεί να σκέφτηκαν πως ο 29χρονος άσος είναι "λύση ανάγκης", αλλά μόνο τέτοια δεν είναι. Κατ΄ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως οποιαδήποτε ομάδα ήθελε να κάνει επένδυση κι είχε να επιλέξει μεταξύ Νέλσον και Καλάθη, θα διάλεγε τον 25χρονο Έλληνα (πόσο μάλλον ο Παναθηναϊκός…), αλλά αυτό δεν μειώνει κατ΄ ελάχιστο την αξία του Νέλσον.

Οι δυο τους έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Ο Νέλσον, που έχει αποφοιτήσει από ένα εξαιρετικό πρόγραμμα (Ντιουκ) και θήτευσε δίπλα στον τεράστιο Μάικ Σιζέφσκι, εκφράζει το… πολεμικό πνεύμα της ομάδας. Είναι από τους πρώτους που θα πάνε στην προπόνηση, είναι υπόδειγμα παίκτη, είναι απίστευτα γρήγορος, του αρέσει να παίζει στο ανοιχτό γήπεδο (όπως και ο Καλάθης).

Ο Νέλσον είναι αυτή τη στιγμή ίσως ο καλύτερος αμυντικός πόιντ γκαρντ που παίζει στην Ευρώπη. Αθληταράς, σκληροτράχηλος, έχει επιτόπιο άλμα γύρω στο ένα μέτρο (!) και παρότι κοιτάζει τον κόσμο από τα 189 εκατοστά, έχει τεράστιο άνοιγμα χεριών (κοντά στα 2μ08). Είναι εξαιρετικό σλάσερ (ήτοι έχει αποτελεσματικότατο μπάσιμο, για τους μη κατέχοντες την ορολογία του σπορ), είναι... άνεμος στον αιφνιδιασμό, τρέχει με φοβερή ταχύτητα το γήπεδο.

Πώς ένας τόσο καλός παίκτης, από τόσο μεγάλο κολέγιο, "περιορίστηκε" σε ομάδες όπως η Κ.Κ. Ζάγκρεμπ, η Αβελίνο, η Σολέ και ο Ερυθρός Αστέρας; Κάπου… χάθηκε το τρίποντό του! Παρότι στο Ντιουκ είχε 37-41%, από τη στιγμή που πήγε στην D-League και μετά όταν ήρθε στην Ευρώπη, τα ποσοστά του έπεσαν δραματικά.

Αυτός είναι κι ένας λόγος που, παρότι είναι "κόμπο γκαρντ" (ήτοι παίζει και τις δύο θέσεις στην περιφέρεια), έχει καθιερωθεί ως άσος. Έχει κι άλλα μειονεκτήματα. Ο αριστερόχειρας Αμερικανός δεν είναι σπουδαίος χειριστής μπάλας, δεν διαβάζει τόσο καλά το παιχνίδι, γι΄ αυτό και είναι καλύτερος στον αιφνιδιασμό παρά στο πέντε εναντίον πέντε.

Με όλα αυτά προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι μόνο λύση ανάγκης δεν είναι. Αν ασχολιόμασταν μόνο με το "Value for Money" και δεν βάζαμε στην εξίσωση άλλες μεταβλητές (για παράδειγμα το ότι ο Καλάθης είναι Έλληνας, νεότερος, δημιουργεί μεγαλύτερες προσδοκίες), τότε ίσως να ψήφιζα Νέλσον, ακόμα και στη μεταξύ τους σύγκριση, αφού κοστίζει τα… μισά λεφτά.

Αν και όλα θα φανούν στον καθρέπτη του σπορ, που είναι το παρκέ, κατά την ταπεινή μου άποψη αυτή είναι η μεγαλύτερη ως τώρα μεταγραφή των "πράσινων", ένας παίκτης που μπορεί να δέσει την περιφέρεια, αλλά και να προσδώσει αμυντικό χαρακτήρα στην ομάδα, η οποία στη μετά Ομπράντοβιτς εποχή "επιβίωσε" χάρη στη σκληρή της άμυνα.Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: