Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

«Υποχρέωση» στην ιστορία του να «μείνει» στην Ευρώπη!!

Ο Μιχάλης Τσαμπάς γράφει για τον Παναθηναϊκό που δεν είναι υποχρεωμένος να αποκλείσει την Σταντάρ Λιέγης, αλλά είναι όμως υποχρεωμένος να βρίσκεται σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα!   Γενιές και γενιές Παναθηναϊκών μεγάλωσαν με το... έπος του Γουέμπλεϊ, με το κανονικό γκολ του Ρότσα που ακύρωσε ο Κάιζερ στο ημιτελικό με την Λίβερπουλ, με τις δύο θριαμβευτικές προκρίσεις κόντρα στην Γιουβέντους επί Σαραβάκου και Πάολο Σόουζα, με τον Βαζέχα να «παγώνει» το Άμστερνταμ, με τα επικά διπλά κόντρα σε Ίντερ, Σάλκε, Αμβούργο, Ρόμα Πόρτο, με τις επιτυχίες απέναντι σε Άρσεναλ και Μπαρτσελόνα! Μεγάλωσαν ακόμη και με δάκρυ... Όταν άγγιξαν δύο φορές τον τελικό του Πρωταθλητριών το 1985 και το 1996. Ή όταν η «πόρνη μπάλα» έφυγε... ξυστά από το δοκάρι του Μπονάνο από το σουτ του Βλάοβιτς στον δραματικό ημιτελικό του Καμπ Νου!
ADVERTISEMENT
Οι φίλοι του Παναθηναϊκού καμάρωναν όταν σε Ευρωπαϊκές εβδομάδες πριν από το όνομα της ομάδας τους διάβαζαν την λέξη «πρέσβης». Έχουν κάθε ηλικίας να θυμούνται πολλά. Ευχάριστα, αλλά και δυσάρεστα που μένουν για πάντα... Και ξαφνικά αυτή η περηφάνια που έδινε η εκτός συνόρων παρουσία χάθηκε τα τελευταία χρόνια.
Όμιλος σε Τσάμπιονς Λιγκ με μόλις 2 βαθμούς κι εντός έδρας ήττα από Κοπεγχάγη, αποκλεισμοί ταπεινωτικοί από Οντένσε και Μακάμπι, αδιάφορες βραδιές σε ένα άδειο ΟΑΚΑ, χαστούκια στο Μάριμπορ, με κερασάκι το περσινό... Ο Παναθηναϊκός εκτός Ευρώπης! Δεν χωράει αμφιβολία, ότι το άλλοτε ισχυρό πράσινο Ευρωπαϊκό προφίλ έχει τρωθεί. Το καμάρι για τα περασμένα μπορεί να μένει, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το «και διηγώντας τα, να κλαις»!
Για τον Κυπελλούχο Ελλάδος, τέσσερα «άγονα» χρόνια όσο αφορά την Ευρώπη είναι πάρα πολλά. Ακόμη περισσότερα είναι για τον κόσμο του που είχε καλομάθει. Κι πλέον υπάρχει η πρόκληση της φετινής περιόδου που σε πρώτη φάση λέγεται Σταντάρ Λιέγης και στο... βάθος όμιλοι του Τσάμπιονς Λιγκ! Αποστολή εξαιρετικά δύσκολη για μια ομάδα που πλέον δεν έχει την εμπειρία των περασμένων ετών, έστω κι αν στο ρόστερ της υπάρχουν... παλιοσειρές όπως ο Μπεργκ, ο Πέτριτς και ο Σίντεφελντ. Μέσα σε μια εβδομάδα (από Τετάρτη σε Τρίτη) ο Παναθηναϊκός καλείται σε Λιέγη και Λεωφόρο να κάνει την... υπέρβαση. Όσο κι αν ακούγεται πομπώδες κάπως έτσι είναι για μια ομάδα που τώρα φτιάχνεται, τώρα... ψήνεται και τώρα ακόμη μαθαίνει από τα λάθη της. Υπέρβαση.
Αν την κάνει τότε έχει όλο τον χρόνο μπροστά του ο Παναθηναϊκός μιας και σίγουρα θα έχει εξασφαλίσει την Ευρώπη. Αν δεν περάσει τους Βέλγους τότε θα υπάρχει μια 2η ευκαιρία με ακόμη μεγαλύτερο... βάρος όμως. Γιατί εκεί θα κρίνεται η Ευρωπαϊκή παρουσία. Τρίτη ευκαιρία δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει περιθώριο για τον Παναθηναϊκό να μην είναι... φθινόπωρο στην Ευρώπη. Να μην βάλει μακρυμάνικα, να μην βρεθεί σε φάση ομίλων. Είτε το λένε Τσάμπιονς Λιγκ, είτε Europa.
Εκεί η ζημιά θα είναι δεδομένη. Όχι οικονομικά μόνο. Αυτό έτσι κι αλλιώς το καταλαβαίνει κανείς. Η ζημιά ίσως να είναι ακόμη μεγαλύτερη από θέμα πρεστίζ. Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: