Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Μερσιάδη στο gazzetta.gr: «Η FIFA δεν ενδιαφέρεται για διαφάνεια στο ποδόσφαιρο»

Η Μπονίτα Μερσιάδη, εκ των πληροφοριοδοτριών της FIFA εξηγεί στο gazzetta.gr τους λόγους που η παγκόσμια ομοσπονδία απέρριψε τις καταθέσεις της για διαφθορά στο ποδόσφαιρο δημοσιοποιώντας με εκδικητικό τρόπο την ταυτότητα της.
Η Μπονίτα Μερσιάδη, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της αυστραλιανής ομοσπονδίας ηγήθηκε ως υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων υποθέσεων στην υποψηφιότητα της χώρας της για το Μουντιάλ 2022 που κατέληξε στο Κατάρ.
Η γενναία γυναίκα είχε το σθένος μαζί με την πρώην συνάδελφο της από την πλευρά του Κατάρ, Φέντρα Αλματζίν να καταγγείλουν από κοινού στη FIFΑ τον τρόπο με τον οποίο ενεργούσαν Αυστραλία και Κατάρ προκειμένου να αναλάβουν το Μουντιάλ 2022.
Οι μαρτυρίες τους ωστόσο απορρίφθηκαν ως αναξιόπιστες από τον πρόεδρο της επιτροπής δεοντολογίας της FIFA, Γιόακιμ Έκερτ, ο οποίος δεν διαπίστωσε παραβάσεις στο πόρισμα των 42 σελίδων που συνέταξε
Η Μερσιάδη απολύθηκε από το πόστο της, τον Ιανουάριο του 2010, δηλαδή 11 μήνες προτού η FIFA αναθέσει το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ.
Αξίζει να σημειωθεί πως συναντήθηκε τρεις φορές με τον δικηγόρο που συνέταξε την έκθεση για την υπόθεση διαπλοκής των Μουντιάλ, Μάικλ Γκαρσία παρέχοντας του πληροφορίες αναφορικά με την... τακτική που ακολουθούσε η Αυστραλία. Ο τελευταίος παραιτήθηκε πρόσφατα από τη FIFA σε ένδειξη διαμαρτυρίας. 
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως ενώ επρόκειτο να διατηρηθεί η ανωνυμία των πληροφοριοδοτριών, εντούτοις η FIFA με τους επιπόλαιους χειρισμούς της “φωτογράφησε” τις δύο γυναίκες.
Η Μπονίτα Μερσιάδη κατέθεσε την άποψη της μιλώντας αποκλειστικά στο gazzetta.gr.

«Αυτή είναι μία ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσει ο δικαστής Έκερτ. Ένας από τους λόγους που η FIFA θέλει να δυσφημεί τους ανθρώπους είναι επειδή δεν ταιριάζουν με την ιστορία που θα ήθελε να πουν για την διαδικασία υποψηφιότητας του Μουντιάλ.
Αυτό περιλαμβάνει ασφαλώς και μένα καθώς αντιτάχθηκα. Μία άλλη πιθανή αιτία έχει να κάνει με το γεγονός πως έχω γράψει βιβλίο με τις εμπειρίες μου κάτι που γνωρίζει η FIFA.
To βιβλίο δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί και πιστεύουν πως δυσφημώντας με μπορούν να σταματήσουν την έκδοση του».
Η πρώην αξιωματούχος της αυστραλιανής ομοσπονδίας ισχυρίζεται πως η FIFA δεν θέλει να ρίξει φως σε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής.
«Η FIFA δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την διαφάνεια ή τη λογοδοσία. Από τη μία πλευρά, πολλά από τα θέματα που συζήτησα με τον κ. Γκαρσία (σ.σ.: ο δικηγόρος που συνέταξε την έκθεση για την υπόθεση διαπλοκής για τα Μουντιάλ) συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση του δικαστή Έκερτ, όπως είναι τα προβλήματα της αυστραλιανής υποψηφιότητας αν και έγραψε ότι η μαρτυρία ήταν αναξιόπιστη».
Η Μπονίτα Μερσιάδη δεν κρύβει την δυσφορία της για το γεγονός πως εδώ και πολλά χρόνια γίνονται καταγγελίες στη FIFA δίχως να υπάρξει καμιά διάθεση να προχωρήσει στην διερεύνηση τους.

«Δεν ανησυχώ για την ασφάλεια μου. Μόνο η FIFA και ο Δικαστής Έκερτ μπορούν να απαντήσουν γιατί αποφάσισαν επιλεκτικά να παραβιάσουν την εμπιστευτικότητα στην περίπτωση μας και να μας δυσφημίσουν.
Υπάρχουν αλλεπάλληλες καταγγελίες για διαφθορά και ασχήμιες γύρω από την FIFA για τουλάχιστον δέκα χρόνια.
Οι υποψηφιότητες για τα Μουντιάλ 2018 και 2022 αλλά και τα αποτελέσματα τους προστίθενται στην άποψη πως υπάρχει κάτι πολύ λάθος αναφορικά με τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση της FIFA».
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι καταγγελίες της για τον τρόπο με τον οποίο οι Αυστραλοί δαπάνησαν πακτωλό χρημάτων για υποψηφιότητα του Μουντιάλ.
«Εξέφρασα τις ανησυχίες μου αναφορικά με τον τρόπο έλαβε χώρα η διαδικασία υποψηφιότητας της Αυστραλίας για το Μουντιάλ όταν ακόμη εργαζόμουν στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.
Δαπανήσαμε σχεδόν 50.000.000 δολάρια από τα χρήματα των φορολογουμένων για την υποψηφιότητα μας και καταλήξαμε να πάρουμε μόλις μία ψήφο (την οποία πάντα είχαμε), ενώ περίπου το 1/3 του συνόλου των χρημάτων κατέληξε σε τρεις διεθνείς συμβούλους. Ήταν επίσης ξεκάθαρο για μένα πως οι κατευθυντήριες γραμμές προκάλεσαν αυτή την κατάχρηση.
Στην περίπτωση της FIFA μπορείς να παίξεις στο σκάμμα. Μπορείς να αφήσεις τις αρχές σου στην πόρτα ή μπορείς να προετοιμαστείς για να είσαι ανθεκτικός, καθώς θα υποστείς τις συνέπειες από εκείνους που απεγνωσμένα θέλουν να διατηρήσουν αυτό το χαλαρό status quo».

Η Μπονίτα Μερσιάδη προσδοκά σε καλύτερες μέρες για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ελπίζοντας πως ένας ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της FIFA μπορεί να ανατρέψει την τωρινή κατάσταση.
«Ελπίζω σε καλύτερες μέρες. Νομίζω όλοι όσοι αγαπούμε το ποδόσφαιρο θέλουμε να διέπεται από τις αρχές που τον χαρακτηρίζουν. Αυτές θα πρέπει να τηρούν οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, οι χορηγοί, οι εκφωνητές και οι κυβερνήσεις μας.
Όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή. Έχουμε μία καλή ευκαιρία μέσα στο 2015, καθώς διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές της FIFA και θα ήθελα να μας δω όλους ενωμένους πίσω από έναν ανεξάρτητο υποψήφιο που θα μπορεί να φέρει μία νέα FIFA όπου θα επωφεληθούν οι οπαδοί και οι ποδοσφαιριστές. Όπως είπε ο Γκαρσία, η FIFA είναι ανίκανη στις μεταρρυθμίσεις με την τωρινή της ηγεσία».
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: