Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Εισιτήριο για την τρέλα!!

Η Bundesliga ξεκινάει και πάλι και ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την Άιντραχτ, τον Τόμας Σάαφ και τον Άλεξ Μάιερ.
Το περασμένο καλοκαίρι ο Άρμιν Φε αποφάσισε να μετακομίσει από την Φρανκφούρτη στη Στουτγκάρδη, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τη διοίκηση της Άιντραχτ. Ο τεχνικός διευθυντής Μπρούνο Χιούμπνερ έφτιαξε τη λίστα του και άρχισε τις επαφές.
Στην κορυφή της βρισκόταν ο Ρόγκερ Σμιντ, που προτίμησε την Λεβερκούζεν, ενώ στον πάτο της ο Τόμας Σάαφ. Τα ονόματα άρχισαν να σβήνονται το ένα μετά το άλλο. Ο Ντι Ματέο δεν απάντησε εγκαίρως στην πρόταση και έτσι μείναμε με την τελευταία επιλογή. Τελικά, μάλλον κάποια πράγματα γίνονται για καλό.
Το ρίσκο ήταν μεγάλο και για τις δύο πλευρές. Οι Αετοί είχαν θέσει τις βάσεις όχι μόνο για τη σταθεροποίηση στην Bundesliga, αλλά και για το βήμα παραπάνω, ενώ ο Σάαφ έπρεπε να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει και μακριά από τον «χώρο άνεσής» του, την Βρέμη. «Ήταν σημαντικό που ο Τόμας θέλει το θέαμα. Θέλουμε να παίζουμε επιθετικό ποδόσφαιρο και ταιριάζει απόλυτα στο προφίλ μας», είχε πει ο Χιούμπνερ το περασμένο καλοκαίρι στην παρουσίαση του Σάαφ.

Η σεζόν είχε σκαμπανεβάσματα. Από το καλό ξεκίνημα, στις 5 ήττες στη σειρά από τα τέλη του Οκτώβρη μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη. Τότε ήταν, που κανονικά θα υπήρχε αμφισβήτηση. Όχι, όμως, στη Φρανκφούρτη. Όλοι ήταν ήρεμοι και ο Σάαφ απέδειξε ότι μπορεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες. Ότι ο χρόνος δεν τον έχει αφήσει. Ότι δεν είναι εκτός εποχής.
«Ο Σάαφ χρειάζεται το κουράγιο να καινοτομήσει», είχε γράψει η FAZ, με τον έμπειρο τεχνικό να δουλεύει μεθοδικά και να μεταμορφώνει όχι μόνο την ομάδα, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Τέρμα το… μοναδικό 4-4-2 με ρόμβο. Η Άιντραχτ και ο τεχνικός της έμαθαν να προσαρμόζονται. Σε σχέση με το πρώτο ματς, στο τελευταίο οι Αετοί είχαν 6 αλλαγές στην 11άδα.
«Rotationsmeister» χαρακτήρισε τον Σάαφ η Lampertheimer Zeitung. Όχι μόνο για τις αλλαγές παικτών μέχρι να βρεθεί η σωστή χημεία, αλλά και για τα συστήματα. Άλλες φορές η Άιντραχτ παίζει με έναν επιθετικό, άλλες με δύο, άλλες με 3 επιθετικογενείς μέσους, άλλες με δύο 6άρια, άλλες με ρόμβο, άλλες με τους μέσους στην ευθεία. Ο Σάαφ προσπάθησε να αλλάξει πολλά σε σχέση με τον προκάτοχό του και ήταν λογικό να χρειαστεί χρόνο. Πλέον, όμως, οι παίκτες πιστεύουν απόλυτα στον προπονητή τους και το αντίστροφο.

Μετά από εκείνη τη δύσκολη περίοδο, ο Σάαφ χρησιμοποίησε τη διακοπή για να δουλέψει μεθοδικά στις ιδέες του. Και κατάφερε να βρει την αρμονία. Η νίκη εκτός έδρας επί της Γκλάντμπαχ (3-1) στα τέλη του Νοεμβρίου ήταν το ξεκίνημα ενός εκπληκτικού τέλους στον πρώτο γύρο, που έκλεισε με μόλις μία ήττα (3-2 από την Χόφενχαϊμ) σε 6 ματς.
Μέσα σε αυτά οι νίκες επί των Ντόρτμουντ (2-0) και Βέρντερ (5-2), η ισοπαλία εκτός έδρας με την Λεβερκούζεν (1-1) και το εκπληκτικό 4-4 με την Χέρτα. «Καλωσήρθατε στο ναό του θεάματος», έγραψε η Süddeutsche μετά το τελευταίο. «Είναι τρελό. Θέλουμε να προσφέρουμε θέαμα. Όμως το παρακάνουμε…», σχολίασε ο Σάαφ. Δηλώσεις που κάτι θυμίζουν, καθώς ήταν παρόμοιες με εκείνες μετά την ήττα από την Στουτγκάρδη με 5-4 την 9η αγωνιστική. «Όλοι θέλουμε θέαμα. Δεν μου αρέσει, όμως, αν είναι να χάνουμε», είχε πει τότε.
Στο παιχνίδι με την Χέρτα η Άιντραχτ βρέθηκε να χάνει 0-3 στο 37’ και έγινε η πρώτη στην ιστορία της Bundesliga, που κατάφερε να πάρει βαθμό, σκοράροντας δύο γκολ στο τελευταίο λεπτό! Μεγάλος πρωταγωνιστής, ποιος άλλος; Ο Άλεξ Μάιερ, που τελείωσε τον πρώτο γύρο στην πρώτη θέση των σκόρερς με 13 γκολ. Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν ξεκίνησε στα 3 πρώτα ματς, όταν ο Σάαφ έψαχνε ακόμα την ισορροπία για την ομάδα του.

Ο «Fußball-Gott» της Άιντραχτ. Ο «Θεός του ποδοσφαίρου», όπως φωνάζουν οι οπαδοί όταν ακούγεται το όνομά του από τα μεγάφωνα του σταδίου. Οι Γερμανοί τον παρομοίασαν με τον παίκτη που κάποτε αποκαλούσαν «Phantom», τον Ρόι Μακάι. Ήσυχος στο ματς, ο Ολλανδός ήταν πάντα στη σωστή θέση την κατάλληλη στιγμή και σκόραρε με το τσουβάλι. Κάτι που πλέον είναι σε θέση και να κάνει και ο Μάιερ.
«Fußballgott mit Realitätssinn», «Θεός του ποδοσφαίρου με αίσθηση πραγματικότητας», έγραψε η FAZ για τον 32χρονο επιθετικό στις αρχές του Δεκεμβρίου. Η καλύτερή του σεζόν στην Bundesliga (2012-13) τον βρήκε με 16 γκολ. Επίδοση που δείχνει ότι δεδομένα θα σπάσει φέτος. Η Welt τον χαρακτήρισε ως τον «πιο υποτιμημένο παίκτη του πρωταθλήματος», που συμπλήρωσε 10 χρόνια στην Άιντραχτ.

Από το 2004, όταν οι γονείς του δεν ήθελαν να τον δουν να μετακομίζει στη Φρανκφούρτη - «μία πόλη γεμάτη εγκληματίες», όπως θυμήθηκε ότι του είπε η μητέρα του – μέχρι σήμερα και τα 113 σε 321 ματς σε όλες τις διοργανώσεις με τους Αετούς. Επίδοση που τον κατατάσσει στην 4η θέση στη ιστορία του συλλόγου.
Ο Μάιερ συνεχίζει να εντυπωσιάζει, όμως δεν είναι ο μοναδικός που ξεχωρίζει, με τον Σεφέροβιτς να παρουσιάζεται όλο και καλύτερος, τους Χασέμπε και Ινούι να βρίσκουν σταθερότητα και τον 18χρονο Στεντέρα να παίρνει φανέλα βασικού και να κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις. Η Άιντραχτ έχει την δεύτερη καλύτερη επίθεση (μόνο πίσω από την Μπάγερν) με 34 γκολ, όσα όμως είναι και το παθητικό, το τρίτο χειρότερο στην κατηγορία (μετά από Χέρτα και Βέρντερ). Ο Σάαφ προσπάθησε να δουλέψει στην άμυνα στην προετοιμασία, όμως το τελευταίο φιλικό και η ήττα 4-3 από την Σερβέτ τον απογοήτευσαν και φάνηκε ότι δύσκολα θα αλλάξουν τα πράγματα.

Πέρα από τον Γερμανό τεχνικό, όμως, ποιον πειράζει; «Ο Σάαφ είναι το θέαμα», έγραψε η Rheinische Post, καθώς στα τελευταία 15 χρόνια που κάθεται στον πάγκο, ο μέσος όρος γκολ ανά ματς είναι πάνω από 3! Ο δεύτερος γύρος θα ξεκινήσει το Σάββατο (31/01) για την Άιντραχτ στη Στουτγκάρδη. Επιθετική λογική απέναντι στην αμυντική του Στέφενς. Οι Αετοί στα μέσα της σεζόν βρίσκονται μόλις 4 βαθμούς μακριά από τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη και παίζουν με μεγάλη αυτοπεποίθηση.
«Ο Τόμας Σάαφ εκπλήρωσε και με το παραπάνω τις προσδοκίες», σχολίασε ο γενικός διευθυντής Χέριμπερτ Μπρουχάγκεν. «Είναι ο ιδανικός για μία ομάδα σαν την Άιντραχτ, που τα τελευταία χρόνια δεν είχε συνέχεια». Και όπως έγραψε η Bild: «Διασκέδαση, πάθος και γκολ - αυτή είναι η σεζόν την Άιντραχτ μέχρι τώρα». Με την πρόσληψη του Σάαφ οι Αετοί «πήραν το εισιτήριο για την τρέλα», όπως έγραψε – με την καλή έννοια – η Gießener Allgemeine και η πιο θεαματική ομάδα της Bundesliga στοχεύει, πλέον, ψηλά.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: