Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Top 10: Τα πιο προκλητικά πανό!! (pics)

Με αφορμή το φρικιαστικό πανό για τον Ντεφούρ από τους οπαδούς της Σταντάρ Λιέγης, το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμάται 10 γηπεδικά μηνύματα που προκάλεσαν οργή!
Το πανό των οπαδών της Σταντάρ Λιέγης με το κομένο κεφάλι του Ντεφούρ έφτασε μέχρι τον... Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ζήτησε παραδειγματική τιμωρία. Οι αρχές αναζητούν τους υπεύθυνους, ωστόσο αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που εικόνα ενός προσβλητικού πανό κάνει τον γύρο της Ευρώπης και προκαλεί συζήτηση και φρίκη. Το gazzetta.gr θυμάται δέκα χαρακτηριστικά παραδείγματα.
«Χρόνια πολλά Αδόλφε»
Στις 20 Απριλίου του 2007, οι οπαδοί της Σλόβαν Μπρατισλάβα, τη μέρα των γενεθλίων του Αδόλφου Χίτλερ, σήκωσαν ένα πανό που έκανε τον γύρο της Ευρώπης. Έγραφε «χρόνια πολλά Αδόλφε» και είχε ένα χαμογελαστό πρόσωπο που θύμιζε τον διαβόητο ναζιστή. Οι παίκτες χειροκρότησαν τον κόσμο μετά το ματς με τη Σενέκ, παρότι δεν νίκησαν, ενώ λίγες μέρες αργότερα, η συνάντηση των Ultras με τη διοίκηση της ομάδας τους έγινε σε πολύ καλό κλίμα, σαν να στηρίζει ουσιαστικά την δράση τους. Κατά τη διάρκεια του ματς ακούστηκαν και πολλά ρατσιστικά συνθήματα.

Γιορτάζοντας τον σεισμό των 15.000 νεκρών
Οι ιδιοκτήτες της Γεονμπούκ Χιουντάι έτρεχαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, μετά το ματς της ομάδας τους με τη Σερέσο Οσάκα για το Ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ. Με τις αναμνήσεις του φονικού σεισμού στην Ιαπωνία να είναι ακόμα νωπές, οι Νοτιοκορεάτες κρέμασαν ένα πανό στη γλώσσα των αντιπάλων τους που έγραφε: «Ας γιορτάσουμε τον μεγάλο σεισμό της Ιαπωνίας». Το πανό άντεξε 20 λεπτά, ωστόσο προκάλεσε μεγάλο θόρυβο.

Ο Σερ Άλεξ και οι νεκροί
Στο φιλικό της Λίβερπουλ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην μακρινή Ταϊλάνδη, ντόπιοι οπαδοί των Ρεντς δεν απέφυγαν τις ακρότητες, στέλνοντας στο Διάβολο τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και κάνοντας αναφορά στους νεκρούς της Τραγωδίας του Μονάχου, που είχε ξεκληρίσει τη Γιουνάιτεντ. Το γεγονός είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Σταν Κόλιμορ, που είχε αποκαλέσει μ*****ες τους οπαδούς της ομάδας του.

Πανό για την αυτοκτονία
Οπαδοί της Ρέξαμ προκάλεσαν στο τοπικό ντέρμπι με την Τσέστερ τους αντιπάλους τους, σηκώνοντας ένα πανό που έγραφε: «Ελάτε να συναντήσετε τον Λάντι στην Κόλαση». Ο Λάντι ήταν ο Ντάνι Λαντ, ο οποίος αυτοκτόνησε. Στο ίδιο ματς, σηκώθηκε άλλο ένα πανό που ανέφερε: «Δύο νεκροί οπαδοί, ένας νεκρός σύλλογος», με αναφορά στον Λαντ και τον Ντέιβιντ Σπένσερ, οπαδό της Τσέστερ που σκοτώθηκε το 2002. Η αστυνομία έγινε έξαλλη και προχώρησε σε συλλήψεις.

«Παιδόφιλοι, άνεργοι και αιμομίκτες»
Το πανό των οπαδών της Παρί Σεν Ζερμέν για τους υποστηρικτές της Λανς είχε προκαλέσει παρέμβαση από τον Υπουργό Εσωτερικό της Γαλλίας!! Η Λανς, στα βόρεια της Γαλλίας, έχει μεγάλο ποσοστό φτώχειας. Οι κάτοικοί της, γνωστοί ως «Ch'tis», πέφτουν συχνά θύματα διακρίσεων για την προφορά και για τον τρόπο ζωής τους και βρέθηκαν στο επίκεντρο με την χειρότερο τρόπο από τους Boulogne Boys, τους οργανωμένους της Παρί που είναι γνωστοί για τις ρατσιστικές τους τάσεις.

«Τιμή στον Τίγρη Αρκάν»
Ο Σέρβος Ζέλικο Ραζνάτοβιτς, γνωστός και ο Αρκάν, ήταν διοικητής παραστρατιωτικής ομάδας κατά τη διάρκεια των Γιουσκοσλαβικών πολέμων. Η ομάδα του, γνωστή και ως «Οι τίγρεις του Αρκάν», ήταν υπεύθυνη για απίστευτες φρικαλεότητες και για γενοκτονία κατά των Μουσουλμάνων της Βοσνίας. Το 1999 του απαγγέλθηκαν 24 κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ωστόσο πέθανε το 2000, πριν  προλάβει να δικαστεί. Οι οπαδοί της Λάτσιο, σήκωσαν πανό προς τιμήν του, προκαλώντας μεγάλη αποστροφή και κάνοντας την ομάδα τους να πληρώσει τσουχτερό πρόστιμο.

«Θάνατος στις γαμψές μύτες»
Οι πολωνικές κερκίδες έχουν εκφράσει συχνά ρατσιστικά μηνύματα και αντισημιτικές τάσεις. Ωστόσο, οι οπαδοί της Ρεσόβια Ρζέζοβ φρόντισαν να κάνουν ολόκληρη χορογραφία για να εκφράσουν το μίσος τους για τους Εβραίους. Δημιούργησαν ένα πανό με το μήνυμα, που έγραφε «θάνατος στις γαμψές μύτες» και από κάτω τοποθέτησαν ένα πανό-καρικατούρας Εβραίου...

«Μόνο Εβραίοι και μο***ια»
Τα αντισημιτικά μηνύματα κατά των οπαδών της Τότεναμ, που έχουν το παρατσούκλι «Yids», είναι συχνά. Το πανό των οπαδών Παρτιζάν στο παιχνίδι του Βελιγραδίου έκανε έξαλλους τους Σπερς, αφού έπιασαν τον τίτλο «Only Fools and Horses», από γνωστή βρετανική τηλεοπτική εκπομπή και το έκαναν: «Only jews and pussies». Ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο τόνιζε μετά το ματς: «Είναι μεγάλη ασέβεια, μη αποδεκτό και τεράστιο πρόβλημα για εμάς».

«Εδώ είναι Ρωσία»
Κατά τη διάρκεια του Euro 2012 στο ματς ανάμεσα στην Πολωνία και τη Ρωσία, οι φιλοξενούμενοι οπαδοί της «Αρκούδας» σήκωσαν ένα τεράστιο πανό, το οποιο απεικόνιζε τον Ντμίτρι Ποζάρσκι, πολέμαρχο από τη Ρωσία που είχε ηγηθεί μιας επιδρομής κατά των Πολωνών. Από κάτω έγραφε: «Εδώ είναι Ρωσία». Το επεκτατικό σύνθημα πείραξε πολύ τους διοργανωτές και η UEFA επέβαλε πρόστιμο στην Ομοσπονδία της χώρας.

«Κill for you»
Εκείνο το ματς του Παναθηναϊκού με τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη το 2002 είχε κοντέψει να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο. Πέραν των όσων είχαν γίνει ανάμεσα στους οπαδούς, το πανό που είχε βγει πριν το ματς είχε ρίξει πολύ λάδι στη φωτιά. Απεικόνιζε τον Μωάμεθ τον Πορθητή, έγραφε την ημερομηνία της άλωσης της Κωνσταντινούπολη και σημείωνε: «Σκοτώνω για σένα...».

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: