Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Δεν χάνει τίποτα ή τα κερδίζει… όλα o Ολυμπιακός!!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Αναντολού Εφές στο «Αμπντί Ιπεκτσί» και ο Νίκος Ζέρβας γράφει από την Πόλη, το τι θα πρέπει να προσέξει για να κάνει το «πέντε στα πέντε» στο Top 16 της Ευρωλίγκας.

Δεν χάνει τίποτα ή τα κερδίζει… όλα o Ολυμπιακός

Γράφει από την Κωνσταντινούπολη, ο Νίκος Ζέρβας
Η Αναντολού Εφές είναι μαζί με τη συμπολίτισσά της μία εκ των μεγάλων αντιπάλων στο κυνήγι των δύο πρώτων θέσεων, οπότε είναι εκ των ων ουκ άνευ να αναφέρουμε πως σε περίπτωση που… τριτώσουν τα «διπλά», οι «ερυθρόλευκοι» όχι μόνο θα έχουν σχεδόν εξασφαλίσει την πρόκριση για τα προημιτελικά, αλλά θα έχουν κάνει και ένα τεράστιο βήμα για το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι όφ. Το θετικό, είναι πως το 4-0 δίνει… μαξιλαράκι σχετικής ασφάλειας, διότι ακόμα και αν ηττηθεί ο Ολυμπιακός, ο στόχος θα παραμένει στα χέρια του. Πιο απλά, με ήττα δε χάνει τίποτα, με νίκη τα κερδίζει (σχεδόν) όλα. Δεν ισχύει το ίδιο και για την τουρκική ομάδα, που αν χάσει πάει στο 2-3, οπότε το άγχος δεδομένα το έχει αυτή.

Αν κάποιος έχει παρακολουθήσει την φετινή Εφές, θα διαπιστώσει πως, παρά την ήττα 109-90 από τη Νίζνι (ακολούθησε… δύσκολη εβδομάδα για τους παίκτες ελέω Ίβκοβιτς, πράγμα που δυσκολεύει κατά πολύ την αποστολή του Ολυμπιακού) και παρότι κοστίζει πολύ λιγότερα εκατομμύρια απ’ ότι η Φενέρ, είναι πιο ΟΜΑΔΑ. Οι ρόλοι είναι πιο διακριτοί, το μπασκετικό ξύλο μπόλικο και, προπαντός, ο αλτρουισμός μεταξύ των παικτών σε υψηλότερα επίπεδα. Το «Αμπντί Ιπεκτσί» αν και δεν γεμίζει δημιουργεί πίεση στον αντίπαλο και αν ο Ολυμπιακός θέλει να περάσει νικηφόρα, θα πρέπει να εμφανίσει στο παρκέ τα στοιχεία του τελευταίο ενάμισι μήνα

Είναι δεδομένο πως ο Ίβκοβιτς, θα επιχειρήσει από την αρχή να στηριχτεί επιθετικά στην τετράδα των ψηλών Μπιέλιτσα, Λάσμε, Κρίστιτς και Σάριτς (ο κορυφαίος της μαζί με τον Περπέρογλου), οπότε είναι κομβικό, αρχικά να είναι σε καλή κατάσταση και να αγωνιστεί ο Ντάνστον και γενικότερα να προσέξουν οι «ερυθρόλευκοι» την άμυνά τους στο χαμηλό ποστ. Η λογική λέει πως το σημείο «κλειδί» του αγώνα, θα είναι το ποια τετράδα ψηλών θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην άλλη επιθετικά και αμυντικά, άρα εκτός των άλλων, ,χρειάζεται και προσοχή στο ξόδεμα των φάουλ.

Για να περάσει βέβαια η μπάλα στους ψηλούς, θα πρέπει να το επιτρέψει η περιφερειακή άμυνα. Η Εφές έχει αρκετά δημιουργικά γκαρντ Ερτέλ, Τζάνινγκ, Ντρέιπερ, Μπαλμπάι, Οσμάν, που φτιάχνουν και προϋποθέσεις σκοραρίσματος για τον εαυτό τους. Έχοντας σύμμαχο την επιστροφή του Λαφαγέτ, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να πιέσει καλά πάνω στη μπάλα, να χαλάσει το παιχνίδι των Τούρκων και να τρέξει αυτός περισσότερο απ’ ότι θα το κάνουν οι ίδιοι στον αιφνιδιασμό. Παράλληλα ο Ντάρντεν, θα πρέπει να… αποδείξει πως είναι τουλάχιστον καλύτερος αμυντικός από τον προκάτοχό του (Περπέρογλου), αφού πολλά θα κριθούν και στο ματσάρισμα των σμολ φόργουορντ.

Αν ο Ολυμπιακός πάρει καλό βαθμό στα παραπάνω, είναι συνεπής σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες (υπερτερεί με βραχεία κεφαλή σχεδόν σε όλες της Εφές), πάρει τα ριμπάουντ και σκοράρει κοντά στους 75 πόντους, έχει μεγάλη τύχη να κάνει το «πέντε στα πέντε» και να στρώσει με… ροδοπέταλα τον δρόμο προς τα πλέι οφ. Παίζει άλλωστε στην Πόλη που του πάει και του δίνει σχεδόν πάντα… αύρα νικητή. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: