Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

«Για αυτό υποβιβάστηκε ο Ηρακλής»

Αποκαλυπτικός ήταν ο υπεύθυνος των δανειοδοτήσεων της ΕΠΟ Γιώργος Δημητρίου με δηλώσεις του στονARENA FM 89.4
Τόνισε ότι υπάρχει ομάδα που δεν κατέθεσε φέτος φάκελο , ενώ έδωσε σημαντικά στοιχεία που είχαν οδηγήσει στον υποβιβασμό του Ηρακλή, πριν από τέσσερα χρόνια , παραδεχόμενος ότι ήταν σκληρή η απόφαση σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες.
Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στον ARENA FM 89.4
Για το αν υπάρχουν ομάδες που δεν θα πάρουν φέτος αδειοδότηση: « Πάντα υπάρχουν ομάδες που δεν θα πάρουν αδειοδότηση. Στην παρούσα φάση κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιες είναι αυτές, επειδή δεν έχει έρθει το σύνολο των στοιχείων και επειδή η τελική απόφαση ανήκει στις επιτροπές».
Για το αν έχουν καταθέσει όλες οι ομάδες φάκελο: «Έχει καταθέσει η πλειοψηφία των ομάδων φακέλους. Υπάρχουν κάποιες ομάδες που αποχώρησαν από το πρωτάθλημα και δεν υπήρχε λόγος για αυτές να καταθέσουν φακέλους. Έχουν κατατεθεί οι φάκελοι και  αν πληρούν τις προϋποθέσεις μένει να αποδειχτεί. Είναι δεδομένο πως αν μια ομάδα δεν καταθέσει φάκελο δεν μπορεί να πάρει άδεια. Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί σε καμία περίπτωση. Οι πληροφορίες αναφορικά με τις οφειλές αναφέρουν πως η καταληκτική ημερομηνία είναι η 3η Απριλίου. Οι ομάδες έπρεπε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στις συγκεκριμένες κατηγορίες ήταν η 31 Μαρτίου αλλά η ημερομηνία προσκόμισης όλων των στοιχείων είναι η 3η Απριλίου. Υπάρχουν δύο ακόμα μέρες για να τα προσκομίσουν αλλά επι της ουσίας έχει ολοκληρωθεί. Δεν μπορώ να πω πόσες ομάδες δεν κατέθεσαν φάκελο γιατί εμείς εγγυόμαστε στις ομάδες απόλυτη εχεμύθεια. Οι ομάδες όλα αυτά τα χρόνια έχουν έναν συγκεκριμένο επικοινωνιακό  χειρισμό τον οποίο εξαιτίας αυτής της εχεμύθειας δεν έχω βγει να διαψεύσω αν και θα με εξυπηρετούσε. Δεν το έχω κάνει σε ακραίες συνθήκες λέγοντας όταν έλεγαν τερατώδη πράγματα και ανακρίβειες. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως υπάρχει μία ομάδα που δεν έχει καταθέσει φάκελο. Η διαδικασία για την οποία μιλάμε είναι αυτή της Σούπερ Λιγκ».
Για το αν έχουν εξεταστεί τα στοιχεία από τους φακέλους της κάθε ομάδας:« Ένα μεγάλο μέρος των στοιχείων έχει εξεταστεί. Δεν έχουν έρθει όλα τα δικαιολογητικά για τις οφειλές οπότε δεν μπορεί να γίνει κάποια κρίση ή πρόβλεψη».
Για το αν το θέμα της ρύθμισης των χρεών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ συμπεριλαμβάνεται στις οφειλές: «Η ρύθμιση των χρεών προς την εφορία και με βάση τον καινούριο νόμο είναι μια από τις προϋποθέσεις που υπάρχουν. Οι ομάδες οφείλουν να αποδείξουν πως δεν έχουν οφειλές προς άλλους συλλόγους, προς εργαζομένους, δηλαδή διοικητικό προσωπικό και ποδοσφαιριστές, προς ΙΚΑ και προς εφορία. Το κομμάτι της εφορίας και οι δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος είναι μονάχα ένα κομμάτι. Οφείλω να πω πως ανεξάρτητα με την εγχώρια διαδικασία και τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος για να μπει μια ΠΑΕ σε ρύθμιση, αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για τις ομάδες που φιλοδοξούν να συμμετέχουν στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η ημερομηνία της 31ης Μαρτίου είναι αδιαπραγμάτευτη».
 Για την ποινή μιας ομάδας που δεν πληροί τις προϋποθέσεις του φακέλου: «Για τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να συμμετέχει και την θέση της  παίρνει η επόμενη ομάδα της βαθμολογίας που πληροί τις προϋποθέσεις. Για το εσωτερικό δεν υπάρχει ποινή απαγόρευσης στο πρωτάθλημα. Η ποινή που έχει αποφασιστεί είναι ο περιορισμός στις μεταγραφές. Η απαγόρευση ισχύει στην Ευρώπη και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο».
Για το πότε θα υπάρξουν αποφάσεις και ανακοινώσεις από την επιτροπή: « Προσωπική μου αίσθηση είναι πως οι συνεδριάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων θα έχουν τελειώσει σε τελικό βαθμό μέσα εντός του Απριλίου».
 Για το αν μπορεί να γίνει αποδεκτός κάποιος φάκελος που θα κατατεθεί εκπρόθεσμα: « Η ημερομηνία είναι καταληκτική και ο έλεγχος αποτελεί μια αλληλουχία γεγονότων. Για να φέρω ένα παράδειγμα, όταν οι ομάδες θέλουν να υποβάλλουν τα οικονομικά τους στοιχεία πρέπει να αξιολογηθούν και ανάλογα με την εικόνα που προκύπτει, προκύπτουν ενδεχομένως και νέες υποχρεώσεις και απαιτήσεις που θα πρέπει να εκπληρώσουν. Αν μια ομάδα ξαφνικά έρθει να υποβάλλει έναν φάκελο, δεν μπορεί να τηρηθεί η διαδικασία και δεν μπορούν να ζητηθούν αυτά που θα έπρεπε να ζητηθούν. Επίσης, αν μια ομάδα κινητοποιηθεί εκπρόθεσμα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, προφανώς θα θεωρούνται εκπρόθεσμες και δεν θα πάρει την άδεια».
Για το γεγονός πως στις συναντήσεις του Σταύρου Κοντονή με τους εκπροσώπους της FIFA, της UEFA και της ΕΠΟ ειπώθηκε πως δεν μπορεί να υπάρχει η επιτροπή στην οποία ηγείται: «Εγώ δεν συμμετείχα σε αυτή την συνάντηση και το ακούω πρώτη φορά αυτό. Αν κάποιο ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο πρέπει να του πω να το κοιτάξει ξανά επειδή έχει εσφαλμένη πληροφόρηση».
Για τον ρόλο του στον άδικο υποβιβασμό του Ηρακλή: «Έχει δημιουργηθεί ένας τεράστιος μύθος περί αδικίας προς τον Ηρακλή. Ο σύλλογος δεν υφίσταται και έχει διαλυθεί και ως ΠΑΕ και σαν ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικο  σωματείο. Αυτή την στιγμή η ΠΑΕ που υπάρχει λειτουργείμε άλλο ΑΦΜ,  με ημερομηνία ίδρυσης το 1977 και ονομάστηκε Ηρακλής.  Ακριβώς επειδή δεν υφίσταται αυτή η εταιρεία δεν υφίσταται και το απόρρητο της διαδικασίας. Εγώ με μεγάλη χαρά θα άνοιγα τον φάκελο για να αποδειχθεί πως κανένας κ.Δημητρίου και κανένας κ Κουρίδης δεν  συνέβαλε στον υποβιβασμό του Ηρακλή. Αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο Γιάννης Τάκης με τους χειρισμούς του. Εγώ δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να ανοίξει ο φάκελος όμως κάποιοι άλλοι κύριοι θα χάσουν τον ύπνο τους γιατί αυτά που θα βρεθούν θα είναι συνταρακτικά. Καλό το παραμύθι πως φταίει ο κ.Δημητρίου αλλά δεν ισχύει. Ο Ηρακλής στο μόνο πράγμα που αδικήθηκε είναι πως στην δική του περίπτωση ίσχσυε ο υποβιβασμός ενώ μετά άλλαξε η ποινή και σε κάποιους δεν επεβλήθει η ίδια τιμωρίαή. Αυτή είναι η μόνη αδικία. Ο φάκελος του Ηρακλή κρίθηκε όπως έπρεπε να κριθεί και το αποτέλεσμα ήταν απολύτως δίκαιο. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έπρεπε να υπήρχε από την προηγούμενη χρονιά που επίσης ο κ. Τάκης κορόιδευε αλλά κάποιοι του έδωσαν συγχωροχάρτι.  Εγώ δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν μπορούσε να ανοίξει ο φάκελος. Υπάρχει μια δέσμευση εχεμύθεια που διέπει τα δύο μέρη, την ΠΑΕ και την ομοσπονδία. Εφόσον το ένα από τα δύο μέρη δεν υφίσταται νομικά εγώ δεν θα είχα απολύτως καμία αντίρρηση. Πρέπει να τελειώσει αυτό το ψέμα.

Οι φάκελοι των άλλων ομάδων φυσικά δεν μπορούν να ανοίξουν καθώς υπάρχει η εχεμύθεια που δεσμεύει την ομοσπονδία και τις άλλες ομάδες. Η ομοσπονδία δεν μπορεί να αποκαλύψει το περιεχόμενο των φακέλων για κανέναν λόγο. Η μόνη περίπτωση για να ανοίξει ένας φάκελος είναι να το ζητήσει η ίδια η ΠΑΕ. Αυτό δεν το έκανε ο Ηρακλής μέχρι σήμερα. Υπάρχει άλλη μια περίπτωση στον κανονισμό που μπήκε μετά από παρότρυνση της UEFA κατόπιν της ιστορίας με την Ηρακλή και λέει μέσα από το παράρτημα πως σε περίπτωση συκοφαντικών σχολίων σταματάει το απόρρητο. Αν επιθυμεί η ομοσπονδία να ανοίξει τον φάκελο του Ηρακλή, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα και θα τελειώσει αυτός ο μύθος. Είναι ένα κατασκευασμένο ψέμα. Ουδέποτε έχει υποβληθεί αίτημα του Ηρακλή από καμία διοίκηση. Εφόσον εμείς ήμασταν άδικοι και αδικήσαμε τον Ηρακλή για ποιόν λόγο ο ίδιος ο Ηρακλής δεν ζήτησε να ανοίξει ο φάκελος του; Ο λόγος είναι επειδή δεν είναι αυτή η αλήθεια. Η αλήθεια είναι πως κάποιοι κύριοι οδήγησαν τον Ηρακλή στον αφανισμό με την διαχείριση τους».
Για το αν μπορεί να ζητήσει να ανοίξει ο φάκελος και η σημερινή διοίκηση του Ηρακλή: «Επειδή είναι καθαρά νομικό το θέμα δεν μπορώ να πω αν έχει το δικαίωμα η σημερινή διοίκηση να το κάνει επειδή είναι δυο διαφορετικές οντότητες. Η διοίκηση του Ηρακλή τότε και όλοι όσοι πρωταγωνιστούσαν, όπως ο κ. Τάκης και ο κ. Γωγάκος, μπορούσα κάλλιστα για να αποδείξουν την συνεισφορά που είχα εγώ και κάποιοι άλλοι που κατηγορούνται να πέσει ο Ηρακλής να ζητήσουν να ανοίξει ο φάκελος. Πρέπει να ψαξουν στα αρχεία, είχε έρθει η UEFA επί τούτου και εξέτασε την υπόθεση του Ηρακλή. Πιστεύει κανείς πως υπήρχε τέτοιο σκάνδαλο ώστε η UEFA να κάνει τα στραβά μάτια για να μην τιμωρηθεί κανείς; Κάποιοι ποδοσφαιριστές είχαν πάνω από έξι υπογραφές. Αυτό τον άδικο σταυρό τον κουβαλάω χρόνια και σε όλα τα πράγματα υπάρχει και ένα όριο. Αν ανοίξει ο φάκελος του Ηρακλή θα βρίσκαμε πολλά πράγματα που θα απασχολούσαν και άλλους ανθρώπους πέρα του ποδοσφαίρου. Η πλαστογραφία μπορεί να ήταν παραπάνω από μία. Ας μην επιλέγουν κάποιοι τον εύκολο δρόμο της στοχοποίησης αφού δεν γνωρίζουν ούτε το 10% της υπόθεσης»;
Για τους λόγους που έπεσε ο Ηρακλής και όχι άλλες ομάδες: «Θα απολογηθώ εγώ για κάτι που αποφάσισαν κάποιες επιτροπές; Κατά την δική μου πεποίθηση και τις εισηγήσεις μου υπήρχαν και άλλοι που δεν ήταν εντάξει, πέρα του Ηρακλή. Το ότι αθωώθηκαν από τις επιτροπές δεν είναι δική μου ευθύνη. Εγώ εισηγήθηκα σε όλες τις περιπτώσεις τα νόμιμα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Στον Ηρακλή υπήρχαν άνθρωποι με πολλές παραπάνω υπογραφές. Αυτά τα χαρτιά δεν τα δημιούργησα εγώ αλλά τα προσκόμισε ο Ηρακλής. Τις καταγγελίες από δικηγόρους και αθλητές που έλεγαν πως δεν είχαν πληρωθεί δεν τις κατασκεύασα εγώ. Υπήρχε χαρτί από τα μέσα Μαρτίου ότι έχει πληρωθεί ο ποδοσφαιριστής ενώ η διοίκηση του κ. Τάκη ανέλαβε Μάιο, πως έγινε αυτό; Τότε  υπήρχε η εχεμύθεια και παρά το γεγονός πως δημιουργήθηκε ένας μύθος για εμένα εγώ τήρησα την υπογραφή μου στο ακέραιο.
 Έβγαιναν διάφοροι κύριοι και έλεγαν απίστευτα ψεύδη. Υπάρχουν  πάρα πολλά που μπορούμε να πούμε. Υπάρχουν μελέτες που έφερναν κάποιοι από καθηγητές πανεπιστημίου που ήταν επιεικώς αστείες. Αυτές οι μελέτες ήταν σχετικές με περιουσιακά στοιχεία που ενώ άνηκαν σε κάποια οντότητα, ήθελαν να παρουσιάσουν πως ανήκουν σε κάποια άλλη οντότητα. Γινόντουσαν πράγματα που δεν στέκουν ούτε στην κοινή λογική. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισονομία στην ανομία. Επειδή κάποιοι δεν την πλήρωσαν, όχι με εισήγηση δικιά μου κάποιοι ζητάνε ισονομία στην ανομία. Σίγουρα από την στιγμή που άλλαξε η ποινή την επόμενη χρονιά ο Ηρακλής είχε μια ποινή πιο εξοντωτική από τις άλλες ΠΑΕ.
Την πρώτη χρονιά που παρουσιάστηκε το πρόβλημα με τον Ηρακλή και πήρε άδεια σκανδαλωδώς . Κανείς δεν έχει δει τι έχω εισηγηθεί εγώ στις άλλες ομάδες. Όσα εισηγούμαι όλα τα χρόνια έχει διαρρεύσει την ίδια στιγμή που φεύγει η ΠΑΕ από την αίθουσα. Όταν μια υπόθεση πηγαίνει στην έφεση σημαίνει πως κάποιος εισηγήθηκε αρνητικά και αρχικά κόπηκε. Ποια είναι η επιλεκτική συμπεριφορά από μέρους μου που λένε κάποιοι;  
Δεν ξέρω τι καταλαβαίνουν οι άλλοι αλλά το τι μπορώ να αποδείξω εγώ με στοιχεία και όχι με θεωρίες συνομωσίας. Αυτά που λέω πάντα υποστηρίζονται με στοιχεία και δεν είναι στον αέρα. Την πρώτη χρονιά που ο Ηρακλής την γλίτωσε και πήρε την άδεια όπως την πήρε ενώ είχαν γίνει τρομεροί τραμπουκισμοί και απειλές προς το πρόσωπο μου, ποιος ήταν ο πρώτος που εισηγήθηκε να αλλάξει η ποινή και να μην υπάρχει ο υποβιβασμός;  Αυτός ήμουν εγώ. Σε συνάντηση που είχαμε τότε με τον Γενικό Διευθυντή της Σούπερ Λιγκ, τον κ. Κομνηνό, τον κ. Τάκη και κάποιους άλλους εκπροσώπους της ΠΑΕ είχα εισηγηθεί να μην υπάρξει υποβιβασμός.
 Η ολομέλεια της Σούπερ Λιγκ εισηγήθηκε διαφορετικά και δυστυχώς έπεσε ο Ηρακλής. Υπάρχουν πρακτικά για εκείνη την συνάντηση. Σε εκείνη την συζήτηση εισηγήθηκα να αλλάξει  η ποινή γιατί ήταν ξεκάθαρο πως θα είχαμε μία από τα ίδια. Ένας άνθρωπος πριν ξεκινήσει καν η διαδικασία, πριν φανεί πως ο Ηρακλής δεν τηρεί τα κριτήρια είχε πει να αλλάξει η ποινή. Είναι δυνατόν ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι υποκινούμενος ή να έχει άλλες σκέψεις; Η εισήγηση που είχα κάνει τότε είχε την σύμφωνη γνώμη της ΕΠΟ. Ποιο σχέδιο λένε όταν η ίδια η ομοσπονδία προσπάθησε να αποφύγει αυτό το εφιαλτικό σενάριο που είχε ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό του Ηρακλή»;
Για το τι είχε ζητήσει ο Ηρακλής σχετικά με τους φακέλους: «Είχαν ζητήσει το άνοιγμα των φακέλων των υπολοίπων ομάδων και όχι του Ηρακλή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Έχει υπογραφεί μια συμφωνία που αν «σπάσει» θα μπορούν να γίνουν αγωγές. Ο Ηρακλής δεν ζήτησε να ανοιχτεί ο δικός του φάκελος για να δούμε αν ήταν πλήρης αλλά να ανοιχτούν οι φάκελοι των υπολοίπων ομάδων. Εκείνη την χρονιά, παρότι είμαι γέννημα θρέμμα Νεοσμυρνιώτης, εισηγήθηκα αρνητικά και για τον Πανιώνιο».
*Πηγή: arenafm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: