Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Κλίμα εκφοβισμού; Ας πούμε απλά τι έγινε…!!

Κλίμα εκφοβισμού ή όχι; Ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του άποψη, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τα γεγονότα. Το sport-fm.gr ήταν στην Ευελπίδων και σας μεταφέρει όλο το χρονικό.

Κλίμα εκφοβισμού; Ας πούμε απλά τι έγινε…

Όποιος νομίζει, όμως, ότι το ενδιαφέρον της σημερινής ημέρας εντοπίζεται μόνο στα όσα έγιναν στον δεύτερο όροφο του κτιρίου 6 της Ευελπίδων, καλό θα ήταν να αναθεωρήσει. Γιατί όσα διαδραματίστηκαν και στον περιβάλλοντα του δικαστικού μεγάρου χρήζουν αναφοράς ώστε να εξάγει και ο καθένας τα συμπεράσματά του σχετικά με ακούστηκαν περί «κλίματος τρομοκρατίας».

Από (πολύ) νωρίς στον ανακριτή
Η ενημέρωση που υπήρχε από πλευράς του νομικού επιτελείου του Ολυμπιακού για την ώρα άφιξης του Βαγγέλη Μαρινάκη έκανε λόγο για παρουσία του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ στον ανακριτή διαφθοράς κατά τις 09:00. Και μάλιστα συμπλήρωναν ότι «έτσι συνηθίζεται όλο αυτό το διάστημα με τους προηγούμενους που έχουν έρθει στην Ευελπίδων». Και πράγματι αυτό αληθεύει, αφού περίπου εκείνη την ώρα άρχιζαν όλες οι απολογίες ή οι μαρτυρίες στον Γιώργο Ανδρεάδη.

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες -οι οποίες αποδείχθηκαν και οι πλέον αξιόπιστες- υποστήριζαν ότι πρόθεση του μεγαλομετόχου της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ ήταν να αφιχθεί στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων όσο το δυνατόν νωρίτερα ώστε να μην γίνει αντιληπτός από φωτορεπόρτερ και από τις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων.

Για αυτό το λόγο, το sport-fm.gr ήταν το πρώτο που πέρασε την πύλη ασφαλείας των δικαστηρίων στις 07.00, ώστε να διαπιστώσει αν είχε βάση η πληροφόρηση αυτή. Και όντως ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπήκε στο γραφείο του ανακριτή στις 07:25.

Στον προαύλιο χώρο του κτιρίου 6 ήταν ήδη ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κωνσταντίνος Καραπαπάς. Αλλά δεν ήταν μόνος, καθώς συνοδευόταν από 2-3 φίλους των «ερυθρολεύκων» που ήθελαν να εκφράσουν «τη στήριξή μας στον πρόεδρο για τη λάσπη που του έχουν ρίξει τα γνωστά ΜΜΕ και έχουν φτιάξει αυτή τη σκευωρία». Τη συγκεκριμένη ιδιότητα, αυτή του «οπαδού», και αυτή την εξήγηση, της «στήριξης προς τον πρόεδρο», ανέφεραν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ αυτοβούλως (!) οι ίδιοι για την παρουσία τους στην Ευελπίδων.

Οι 2-3 κατά δήλωσή τους οπαδοί, λοιπόν, ξαφνικά και μέσα σε διάστημα 10-15 λεπτών αυξήθηκαν στους 25-30, που όλως περιέργως - για απλούς «φίλους της ομάδας»- είχαν καλύτερη πληροφόρηση από τους ρεπόρτερ και είχαν φτάσει την… καίρια στιγμή στην Ευελπίδων…

«Όχι τώρα, όχι τώρα»
Μπορεί πολλοί να αναρωτηθούν -και δικαίως- με ποια αφορμή ήρθαν οι ίδιοι οι φίλοι της ομάδας να… συστηθούν στους δημοσιογράφους για το ποιοι είναι και τι δουλειά είχαν στον χώρο των δικαστηρίων, χωρίς προηγουμένως να τους έχει ρωτήσει κανένας. Η αιτία, σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός εξ αυτών, ήταν να πουν απλά «μια καλημέρα»! Αλλά κατά τη διάρκεια των… εθιμοτυπικών της εν λόγω γνωριμίας, ο ίδιος θέλησε να μάθει και τα μέσα για τα οποία δουλεύουν οι δημοσιογράφοι που προσέγγισε (μεταξύ των οποίων και του υπογράφοντα), καθώς και το τι ακριβώς μετέδιδαν τηλεφωνικώς.

Ωστόσο, υπήρξαν και πιο… διαχυτικοί φίλοι του Ολυμπιακού. Όπως για παράδειγμα ένας που ρώτησε αν μπορεί να μας χαιρετήσει «με ένα… φιλικό χτύπημα στον σβέρκο» για να λάβει την ειδοποίηση των «συναδέλφων» του: «Όχι τώρα, όχι τώρα»…

Αστυνομία στον όροφο, ανυπαρξία στο προαύλιο
Για όποιον μπορεί να αντιληφθεί έστω και λίγο την κατάσταση που υπήρχε, μπορεί να καταλάβει ότι το κλίμα ήταν «ηλεκτρισμένο». Κάτι που όπως φαίνεται δεν είχαν προβλέψει οι επικεφαλής ασφαλείας, καθώς για άγνωστο λόγο είχαν γεμίσει τους ορόφους του κτιρίου 6 με αστυνομικούς, ενώ την ίδια ώρα στον προαύλιο χώρο, όπου βρίσκονταν οι δημοσιογράφοι και οι 25-30 οπαδοί του Ολυμπιακού, δεν βρισκόταν ούτε ένας εκπρόσωπος των αρχών ασφαλείας.

Περί κλίματος τρομοκρατίας
Με τη διαδικασία της απολογίας του Βαγγέλη Μαρινάκη να συνεχίζεται στο γραφείο του ανακριτή διαφθοράς, προέκυπταν αρκετές μικρές ειδήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα υπό την οποία διεξάγεται η όλη διαδικασία. Μία εξ αυτών έκανε λόγο για το έργο των δημοσιογράφων που είχε δυσκολευτεί κατά πολύ εξαιτίας του κλίματος… προληπτικής τρομοκρατίας που υπήρχε στην Ευελπίδων.

Όταν διοχετεύθηκε αυτή η πληροφορία -μέσα σε ελάχιστα λεπτά δηλαδή- οι ρεπόρτερ ρωτήθηκαν από πλευράς επίσημου Ολυμπιακού αν υπήρξε το οποιοδήποτε πρόβλημα με τους φίλους της ομάδας κατά τη διάρκεια της κοινής αναμονής. Επρόκειτο για μία πολύ εύστοχη διατύπωση ερώτησης, τη στιγμή που ούτε άμεσος τραμπουκισμός υπήρξε, ούτε κάποια φραστική επίθεση, τουλάχιστον μέχρι εκείνη την ώρα.

Ωστόσο, επειδή η «τρομοκρατία» είναι μία έννοια που ο καθένας μπορεί να δώσει μια διάσταση με υψηλό το ποσοστό της προσωπικής εκτίμησης, αξίζει να αναφέρουμε τι πραγματικά έχει συμβεί και μέσω των γεγονότων να προκύψουν τα συμπεράσματα.

Οι ερωτήσεις «σε ποιο μέσο δουλεύεις», «γιατί γράψατε αυτό;» ή οι βόλτες οπαδών του Ολυμπιακού με… βάρδιες μέχρι τα 5-10 μέτρα απόσταση από τους δημοσιογράφους και συνεχείς ματιές προς κάθε κίνηση των ρεπόρτερ, ενδεχομένως να μην σημαίνουν κάτι από τη στιγμή που δεν υπάρχει χειροδικία ή φραστική επίθεση.

Όπως αντίστοιχα μπορεί να μην σημαίνει κάτι η προσέγγιση δύο φίλων του Ολυμπιακού σε δημοσιογράφο, ώστε -όπως του είπαν- «να προσέχεις τι γράφεις» και να τον συνοδεύουν για κάποια μέτρα.

Ο καθένας ζει στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και μπορεί να καταλάβει αν όντως υπήρξε κλίμα εκφοβισμού, εκτός αν χρησιμοποιηθεί -όπως και έγινε η αστεία δικαιολογία του τύπου «αν δεν έχετε πάει στη Λεωφόρο και στην Τούμπα δεν μπορείτε να λέτε περί τραμπουκισμού».

Μόνο ΣΠΟΡ FM…
Μέσα σε όλα αυτά, στα διάφορα «πηγαδάκια», άνθρωποι του Ολυμπιακού, αλλά και οπαδοί που βρέθηκαν εκεί, αναζήτησαν πολλές φορές κάποιον εκπρόσωπο από άλλο -«εχθρικό», όπως το θεωρούν- σάιτ. Και πολλοί από αυτούς θεώρησαν ότι αυτός είναι ο υπογράφων, παρά το γεγονός ότι σε σχετική ερώτηση, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη ότι έχω αποκλειστική επαγγελματική συνεργασία με τον sport-fm.gr και το ΣΠΟΡ FM 94,6.

Ο λόγος αυτής της… σύγχυσης προκλήθηκε προφανώς από το γεγονός ότι πράγματι μέχρι πριν από κάποιες εβδομάδες υπήρχε εργασιακή σχέση μου με το εν λόγω σάιτ. Αλλά μάλλον οι άνθρωποι του Ολυμπιακού δεν φρόντισαν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, όπως αντίστοιχα φρόντισαν να ενημερωθούν για όλα όσα είχα γράψει κατά καιρούς στην… άλλη ιστοσελίδα στο διάστημα της συνεργασίας μας που έχει πλέον ολοκληρωθεί.*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: