Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

«Αυτά που έχουμε στα χέρια μας είναι ήδη αρκετά»

Αρκούν πλέον τα στοιχεία που υπάρχουν για να κινητοποιηθούν οι ομάδες ώστε να «καθαρίσουν» το ποδόσφαιρο, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΟΚ, Κυριάκος Κυριάκος στον ΣΠΟΡ FM 94,6.

«Αυτά που έχουμε στα χέρια μας είναι ήδη αρκετά»

Αναλυτικά μίλησε στον Μάνο Ζερβάκη για:

-τον Τούντορ: «Εντάξει η διαδικασία των συμβολαίων είναι πάντα λίγο χρονοβόρα, αλλά ναι τελειώσαμε και θα είναι προπονητής για τα επόμενα τρία χρόνια».

-τον Ραΐκοβιτς: «Δεν θα ήθελα να μπω σε σχολιασμό δημοσιευμάτων. Είμαστε από τις πιο δραστήριες ομάδες και είναι λογικό να γράφονται πολλά ονόματα. Δεν θα ήθελα να μπω σε τέτοια διαδικασία για όλα τα ονόματα».

-τη θέση του ΠΑΟΚ για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο: «Πρέπει να αλλάξουν οι παθογένειες οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργηθούν παράκεντρα γύρω από τους Θεσμούς του ποδοσφαίρου. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει μια θεώρηση γύρω από το θέμα εδώ και αρκετά χρόνια θα έλεγα. Πριν περάσουν όλα αυτά στις δικαστικές αίθουσες. Για εμάς είναι άλλο πράγμα η ποινική δικαιοσύνη και άλλο η ποδοσφαιρική. Έχει πολλά στοιχεία στα χέρια της η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη με τα οποία θα μπορούσε να είχε μπει σε διαδικασία αυτοκάθαρσης εδώ και πολύ καιρό. Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο και για αυτό η ελπίδα ήρθε από την ποινική δικαιοσύνη, η οποία μπορεί να ξεκινήσει λίγο πιο… βίαια τη διαδικασία.

Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι λίγο-πολύ γνωστές. Έχουν κατατεθεί πολλές φορές και είναι λίγο κουραστικό να τις επαναλαμβάνουμε, όπως και το να πούμε το ποιος τις πρότεινε πρώτος. Η ΕΠΟ δείχνει να είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, με τον τρόπο εκλογής του προεδρείου, αλλά και των επιτροπών της. Όπως και η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Είναι πρόβλημα η όλη διαδικασία και κάνει τον κόσμο δύσπιστο, τον κάνει να έχει καχυποψία, αλλά όχι άδικη καχυποψία, καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία που δημιουργούν απαξίωση του ποδοσφαίρου μας. Δημιουργείται ένα ποδόσφαιρο άδειων κερκίδων.

Όλη αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε από τον κύριο Κορέα και τον κύριο Ανδρεάδη πρέπει να περάσει τώρα επί του πρακτέου και στο ποδοσφαιρικό κομμάτι. Πρέπει να κάνει η ΕΠΟ είτε επειδή το θέλει ή επειδή αντιλαμβάνεται ότι είναι αναγκαίο ή επειδή δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς θα πρέπει να κάνει τα πρώτα της βήματα μεγάλων-συνταρακτικών αλλαγών και σε πρόσωπα και σε τρόπο λειτουργίας.

-τη συνάντηση των τριών (σ.σ. ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ): «Ζούμε σε ένα ποδόσφαιρο που σε οποιοδήποτε όργανο τεθεί το θέμα για το αν πετάει ο γάιδαρος θα ψηφιστεί 16-2 υπέρ. Αν ζητάμε από τα ίδια ποδοσφαιρικά όργανα να πάρουν αποφάσεις είναι σαν να ζητάμε από τον ίδιο τον εγκληματία να παραδοθεί. Όμως καμία φορά από την πίεση της κοινής γνώμης και από τις αποδείξεις που υπάρχουν και να υπάρχει κάποιο ίχνος ευθιξίας θα κάνουν κάποιες κινήσεις. Είναι αδιανόητο το ότι δεν έχει κάνει από μόνη της κινήσεις για το θέμα η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, έστω και για τα μάτια του κόσμου. Εγώ προσωπική εξήγηση, αλλά είναι από τα παράδοξα. Θα περίμενα να ξεκινήσει κάποια έρευνα για τα μάτια του κόσμου και να τους αθωώσουν όλους αν είναι αυτός ο σκοπός τους. Δεν είναι λογικό να κωφεύουν. Υπάρχει συστημική υποβάθμιση του γεγονότος, αλλά υπάρχει η κοινή γνώμη που καταλαβαίνει. Η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη έχει δεμένα χέρια αυτή τη στιγμή, διότι δεν μπορεί να αθωώσει ούτε να πάρει κάποια καταδικαστική απόφαση.

-την απόφαση τίθεται «η παρουσία του ΠΑΟΚ υπό αμφισβήτηση»: «Θα είναι ανεύθυνο να μην κάνουμε τίποτα και να ξεκινήσει το πρωτάθλημα υπό τέτοιες συνθήκες, το να μην κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να πείσουμε και άλλες ομάδες για να ενεργήσουμε από κοινού για να αλλάξει το ποδόσφαιρο και να πάμε να ζήσουμε άλλη μια χρονιά με τέτοιες συνθήκες.

Αυτό το καλοκαίρι είναι πολύ κρίσιμο. Υπάρχουν για να καθίσουμε και να μιλήσουμε για τέτοια ζητήματα. Υπάρχουν ενδείξεις σημαντικές για ενοχή και για αυτό υπάρχουν περιοριστικοί όροι. Η κοινή λογική πολλές φορές είναι η πιο επαναστατική πράξη και λέει ότι βλέπει ένα πράγμα που το ένιωθε τα τελευταία χρόνια. Αυτά που έχουμε στα χέρια μας είναι ήδη αρκετά για να κινηθούν οι διαδικασίες. Είτε αλλάζουμε τις δομές, είτε... Νομίζω ότι έχουμε απτά πράγματα στα χέρια μας για να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να πούμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Μακάρι να είναι όλοι μαζί μας. Θεωρώ ότι δεν θα είναι μόνος ο ΠΑΟΚ. Καταρχάς δεν είναι μόνος, γιατί υπήρχαν λίγες ΠΑΕ στην αρχή, αλλά σιγά-σιγά γίνονται περισσότερες και με πιο βροντερή φωνή. Υπήρχε ένας μικρός πυρήνας από την αρχή».

-το αν είναι σίγουροι οι τρεις (σ.σ. Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ): Πολλοί το βλέπουνε με το πρίσμα λυκοφιλίας που μπορεί να ξεκινάν από την εποχή του ΠΟΚ. Δεν γίνονται συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Είναι ομάδες που έχουν υψηλούς στόχους και θέλουν να καθαρίσει το ποδόσφαιρο. Συμφωνούν σε αυτό το βασικό θέμα. Όσο συμφωνούν θα είναι μαζί, όταν διαφωνήσουν δεν θα είναι. Αλλοιώνεται το βασικό επιχείρημα με τέτοια … παιχνίδια. Υπάρχουν αρχές, κοινοί στόχοι και κοινές επιδιώξεις. Δεν είναι το θέμα να είναι τρεις. Ας είναι δεκατρείς ή διακόσιες τρεις. Δεν πρόκειται για λυκοφιλία».

-τους περιοριστικούς όρους στον Βαγγέλη Μαρινάκη: «Όποιος αναφέρεται στο τεκμήριο της αθωότητας που είναι σωστό, θα πρέπει να μιλάει και για νομική επάρκεια. Και νομικοί για να κρίνουν αν ήταν σωστή η απόφαση. Θα ήμουν πολύ λίγος για να κρίνω, όπως και για τις άλλες υποθέσεις. Η δικαιοσύνη κάνει καλή και σοβαρή δουλειά. Ελπίζω να γίνει το καλύτερο για το ποδόσφαιρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: