Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Τελικοί κι απάνω τούρλα!!

O Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός σέρνουν από σήμερα το 15ο γαϊτανάκι τους στους τελικούς της Α1 και ο Βασίλης Σκουντής επιχειρεί να ανιχνεύσει το έδαφος...
Ήμουνα νιος και γέρασα από την πρώτη φορά που είδα τους αιώνιους και βιωματικούς αντιπάλους να μονομαχούν στα... μαρμαρένια αλώνια του πρωταθλήματος: όχι για την κατάκτηση του τίτλου, όπως συμβαίνει ανελλιπώς εδώ και δέκα χρόνια, αλλά για την πρόκριση στο Κύπελλο Κόρατς, που εκείνη την εποχή (σεζόν 1990-91) και προτού αναγεννηθούν εκ της τέφρας τους και εκτοπίσουν τον Αρη και τον ΠΑΟΚ, αποτελούσε τον  maximum στόχο τους...
ADVERTISEMENT
Για την ιστορία του πράγματος σε εκείνη την πρώτη διπλή διασταύρωση τους στην post season ο μεν Ολυμπιακός άλωσε τον «Τάφο του Iνδού», ο δε Παναθηναϊκός έφυγε ατσαλάκωτος από το «Παπαστράτειο»...
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο ποτάμι και αρχής γιγνομένης από σήμερα οι δυο τους ξανασέρνουν για 15ηφορά και για δέκατη στη σειρά το αναπόφευκτο γαϊτανάκι, που οδηγεί στον θρόνο. Λίγες ώρες πριν από την αποψινή αναμέτρηση θα επιχειρήσω να το προλογίσω σε 15 κεφάλαια, όσες δηλαδή είναι και οι σειρές στις οποίες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες οι δυο ομάδες. Ιδού το αποτέλεσμα:
1.  Η ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
Διαθέτει περισσότερα αθλητικά προσόντα και καλύτερη χημεία και συνοχή, παίζει με μεγάλη ενέργεια, ένταση ειδικά στην πίεση πάνω στην μπάλα, έχει φρέσκα πόδια, βάθος στον πάγκο, ισορροπία στις γραμμές και μπορεί να ποντάρει είτε στη γρήγορη εκτέλεση στο μισό γήπεδο, είτε να ανεβάσει τον ρυθμό και να σκοράρει στο transition game.
2.  Η ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
Με την αλλαγή τεχνικής ηγεσίας και σε πείσμα των προβλημάτων και των απουσιών του (Γκιστ, Παππάς, ερωτηματικό ο Μπατίστα) παρουσιάζει διευρυμένοrotation και διαφοροποιημένο αγωνιστικό στιλ με αιχμές του δόρατος τον πλήρως αναβαθμισμένο Μαυροκεφαλίδη και τη μετάθεση του Νέλσον στο lowpost.
3.  ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ) ΣΕΝΑΡΙΑ
Λογικά ο υψηλός ρυθμός και το μεγάλο σκορ εξυπηρετούν τον Ολυμπιακό, λόγω αγωνιστικής φιλοσοφίας και έδρας, ενώ ο Παναθηναϊκός βολεύεται με τον ελεγχόμενο ρυθμό και το σετ παιχνίδι.
4.  ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
Πόσο ενεργό και αποτελεσματικό θα είναι το supportingcast και πώς θα εκμεταλλευθούν τις ασίστ του Σπανούλη, σε περίπτωση κατά την οποία ο αρχηγός του Ολυμπιακού (υπό τη συνηθισμένη πίεση που του ασκεί ο Παναθηναϊκός) αναγκαστεί περισσότερο να δημιουργεί και να πασάρει, παρά να εκτελεί και να σκοράρει.
5.  ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
Σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται ο Μπατίστα, εάν αντέξει το παιχνίδι των επαφών ο Μαυροκεφαλίδης και σε τι επίπεδο θα παίξει ο Διαμαντίδης, που δεν έχει πλέον έναν παίκτη τύπου Λάσμε για να δημιουργήσει το tandem στα τελειώματα των φάσεων στο pick n' roll.
5. Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΖΩΝΗΣ
Επί ημερών του δογματικού Ιβάνοβιτς, το ρεπερτόριο του Παναθηναϊκού δεν περιελάμβανε καθόλου άμυνα ζώνης. Ο Μανωλόπουλος είναι ευέλικτος και ενδέχεται να πήρε αφορμή από την κακή επίδοση του Ολυμπιακού εναντίον ζώνης στον τρίτο ημιτελικό με τον Αρη. Την προηγούμενη Τρίτη, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 6/34 τρίποντα εναντίον της ζώνης που έστησε ο Πρίφτης για να προστατεύσει τον Χαρίση, να μειώσει τα μέτρα που θα διάνυαν οι παίκτες του και να κλείσει μέσα στη ρακέτα. Παρά την αστοχία του από τα 6μ.75, στο ματς αυτό στο οποίο ηττήθηκε με 84-74, ο Ολυμπιακός άρπαξε 16 επιθετικά ριμπάουντ.
6.  Η ΛΟΓΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
Πιθανότατα στην άμυνα εναντίον του pick n' roll θα παίξει με αλλαγές σε όλα τα σκριν, εκτιμώντας ότι ο Διαμαντίδης δεν έχει αυτή τη στιγμή τα γρήγορα πόδια για να περάσει τον Ντάνστον ή τον Χάντερ και κατά συνέπεια ο Παναθηναϊκός θα αναζητήσει τα εσωτερικάmismatches.
7. Η ΛΟΓΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
Θα δώσει έμφαση στο post up με τον Ντεμάρκους Νέλσον, ο οποίος αποδεικνύεται πολύ πιο αποτελεσματικός σε αυτό τον ρόλο, διαβάζει καλά τις φάσεις και αναγκάζει την αντίπαλη ομάδα να διαφοροποιήσει την άμυνα της. Οσο ο Αμερικανός έπαιζε στην περιφέρεια οι αντίπαλοι μπορούσαν να τον αφήσουν και να δώσουν αλλού βοήθειες, ενώ τώρα που εισχωρεί στη ρακέτα δεν έχουν την πολυτέλεια να «κλέψουν».
8.    TA ΠΕΝΤΕ ΚΟΜΒΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΤΣ
1.Πώς θα διαχειριστούν οι δυο ομάδες τις αλλαγές στα σκριν. 2. Το «πρέπει» του Ολυμπιακού, που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία για να κατακτήσει τον μοναδικό τίτλο της σεζόν και στον αντίποδα η αίσθηση του Παναθηναϊκού ότι είναι αουτσάιντερ, όπως ποτέ άλλοτε στα χρονικά των τελικών. 3. Ο αριθμός λαθών του Παναθηναϊκού, σε καταστάσεις πίεσης, τις οποίες ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύεται για να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο. 4. Τα επιθετικά ριμπάουντ του Ολυμπιακού, που μπορούν να του δώσουν επί πλέον κατοχές και να ρεφάρει τα άστοχα σουτ. 5. Η ετοιμότητα του Μπατίστα, που αποτελεί σημείο αναφοράς στη ρακέτα, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή κατά την οποία ο Ολυμπιακός συνηθίζει να παίζει καθαρή άμυνα (ένας εναντίον ενός) και να μην πηγαίνει σε παγίδες.
9. ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Θα ξεπεράσει το φοβικό σύνδρομο που του έχουν προκαλέσει οι εντός έδρας ήττες του από τον Παναθηναϊκό στους τελικούς, ενώ στην κανονική περίοδο τρέχει ένα σερί 7-0 από τις 17 Φεβρουαρίου του 2008;
10. ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ
Πώς θα αντιδράσει εάν ο Ολυμπιακός επιβάλει από την πρώτη στιγμή το up tempo game, οδηγήσει το ματς σε πολλές επιθέσεις και μεγάλο σκορ; Παρεμπιπτόντως ένας παίκτης του Αρη, παρακολουθώντας τον αγώνα ΠΑΟΚ- Παναθηναϊκός είπε ότι «σε σχέση με την ένταση που βγάζει ο Ολυμπιακός, τώρα είναι σαν να βλέπω μπάσκετ σεslow motion»!
11. ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΩΝ ΑΙΩΝΙΩΝ
Σε 211 αγώνες από το 1947 έως τις 2 Μαίου του 2015 το σκορ είναι 120-91 υπέρ του Παναθηναϊκού: 101-78 στο Πρωτάθλημα (58-50 στην κανονική περίοδο, 5-3 στα πλέι οφς, 37-25 σε τελικούς, 1-0 σε μπαράζ τίτλου), 16-7 στο Κύπελλο Ελλάδος, 3-6 στην Ευρωλίγκα.
12. ΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ
Σε 14 σειρές και 62 αγώνες οι «πράσινοι» έχουν τη μερίδα του λέοντος με δέκα τίτλους (έναντι τεσσάρων των «ερυθρόλευκων») και με συνολικό σκορ 37-25 νίκες. Σε οκτώ περιπτώσεις εξαντλήθηκε η σειρά των πέντε αγώνων (3-2), δυο φορές σημειώθηκε «sweep» (3-0) με δράστη τον Παναθηναϊκό, ο οποίος σε πέντε περιπτώσεις (έναντι μιας του Ολυμπιακού) ανέτρεψε το πλεονέκτημα έδρας, ενώ έχουν σημειωθεί δέκα «breaks» οκτώ εκ των οποίων στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το δυσάρεστο σημείο της υπόθεσης είναι ότι δυο από αυτούς τους τελικούς, το 2010 και το 2013 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ...
13. ΤΙ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΙ ΝΒΑ!
Οπως ο Ντέηβιντ Μπλατ (Kλίβελαντ Καβαλίερς) και ο Στιβ Κερ (Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς) στα Finals του ΝΒΑ, ομοίως και στα καθ' ημάς ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και ο Σωτήρης Μανωλόπουλος είναι πρωτάρηδες στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος. Σε αντίθεση με τον προπονητή του Ολυμπιακού, που προηγουμένως διετέλεσε headcoach στον ΠΑΟΚ, στον Κολοσσό Ρόδου και στον Πανιώνιο, ο ομόλογος του στον Παναθηναϊκό αποτελεί τον ορισμό του ρούκι!
14. ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΤΥΝΙΔΑ...
Ο γεννημένος το 1980 Δημήτρης Διαμαντίδης και ο κατά δυο έτη νεαρότερος Βασίλης Σπανούλης «γνωρίσθηκαν» τον Σεπτέμβριο του 2001, ως συμπαίκτες στην Εθνική Νέων, που έλαβε μέρος στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τύνιδας, με προπονητή τον Νίκο Σταυρόπουλο. Σε εκείνο το Τουρνουά στο οποίο η ελληνική ομάδα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με πέντε νίκες και μια ήττα (στον τελικό από την Ισπανία), ο Μπίλης που τότε αγωνιζόταν στον ΓΣ Λάρισας πέτυχε συνολικά 32 πόντους και ο εκ του Ηρακλέους ορμώμενος Μήτσος έξι. Αγωνίσθηκαν για πρώτη φορά μαζί στις 5 Σεπτεμβρίου εναντίον του Λιβάνου (101-56), με συμπαίκτες τους Νίκο Ζήση, Χρήστο Ταπούτο, Γιώργο Παυλίδη, Παντελή Παπαϊωακείμ, Περικλή Δορκοφίκη, Αντώνη Ασημακόπουλο, Δημήτρη Μισιακό, Αλέξη Φαλέκα, Δημήτρη Μαρμαρινό και Αρτέμη Κούβαρη.
15. Η... ΑΧΡΗΣΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το ελληνικό πεπρωμένο του νεόκοπου φόργουορντ του Παναθηναϊκού Ρέιμαρ Μόργκαν είχε αρχίσει να γράφεται από το καλοκαίρι του 2007, όταν ως μέλος της Εθνικής Εφήβων των ΗΠΑ κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, έχοντας συμπαίκτες τους Πάτρικ Μπεβερλι (Ολυμπιακός, 2009-10), Ματ Μπούλντιν (Ηρακλής, 2010-11), Ντίον Τόμπσον (Ικαρος, 2010-11), Ντάμιαν Χόλις (Ρέθυμνο, 2014-15), αλλά και τους Στεφ Κάρι, Ντεάντρε Τζόρνταν!
15+1. Η ΗΜΙΤΕΛΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΤΣΑΡΤ
Μια θλιβερή επέτειος... Σαν σήμερα, πριν από είκοσι δυο χρόνια στις 17.20 το απόγευμα έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 29 ετών ο Ντράζεν Πέτροβιτς, θύμα ενός τραγικού αυτοκινητιστικού δυστυχήματος που σημειώθηκε στο Ντέκεντορφ της Γερμανίας, μετά τη λήξη του Challenge Round του Ευρωμπάσκετ, στο Πόζναν της Πολωνίας.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: