Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Μπέργκαμπ: «Όλα ή τίποτα» (vid)

Ο Ντένις Μπέργκαμπ θυμάται στο FourFourTwo το εκπληκτικό του γκολ στην αναμέτρηση της Άρσεναλ με τη Νιούκαστλ το 2002.
Η Άρσεναλ είχε ταξιδέψει στον αγγλικό βορρά για το πολύ δύσκολο ματς με τη Νιούκαστλ, που ήταν καθοριστικό στη μάχη του τίτλου. Οι κανονιέρηδες ήταν στη 2η θέση και στο -1 από την Γιουνάιτεντ με 57 βαθμούς, ενώ η Νιούκαστλ στην 4η θέση με 55.
Και στο 11' το σκορ ήταν ήδη στο 0-2. Και με τι τρόπο! Ήταν μία κλασική αντεπίθεση της Άρσεναλ του Βενγκέρ. Ο Βιεϊρά άφησε στον Μπέργκαμπ και εκείνος στον Πιρές. Ο Γάλλος κέρδισε μέτρα και πέρασε την μπάλα ανάμεσα από δύο παίκτες των γηπεδούχων, για να βρει ξανά τον Μπέργκαμπ. Αυτό που ακολούθησε ήταν απλά μία στιγμή ενστικτώδους ιδιοφυΐας.
«Αν ο αμυντικός (Νταμπίζας) καταλάβαινε τι ήθελα να κάνω και έκανε ένα βήμα πίσω τη στιγμή που έκανα την επαφή με την μπάλα, τότε θα με έκοβε», σχολίασε ο Ολλανδός, όμως μάλλον είναι σκληρός με τον εαυτό του. Ποιος θα μπορούσε να το περιμένει; Ο Μπέργκαμπ αποφάσισε να βρει την μπάλα με το αριστερό και να εκμεταλλευτεί τα φάλτσα της, προκειμένου να γυρίσει και να βρεθεί στην πλάτη του Έλληνα αμυντικού.
«Ήθελα την πάσα του Πιρές στα πόδια μου, όμως η μπάλα ήρθε πίσω μου. Δεν ήταν αυτό που ήθελα και σκέφτηκα: χρειάζομαι άλλη ιδέα. Ήταν χαρακτηριστικό του παιχνιδιού μου: όλα ή τίποτα. Θα μπορούσα να είχα ακολουθήσει τον ασφαλή δρόμο, στρώνοντας την μπάλα σε κάποιον που ερχόταν από πίσω, καθώς είχα πλάτη στο τέρμα. Ή θα μπορούσα να προσπαθήσω να γυρίσω».
Τελικά, προς δική μας τέρψη αποφάσισε να κάνει το δεύτερο. Οι οπαδοί της Άρσεναλ ψήφισαν το γκολ του το καλύτερο στην ιστορία του συλλόγου, ενώ το 2012 στην επέτειο για τα 20 χρόνια της Premier League αναδείχθηκε δεύτερο στην ψηφοφορία πίσω από το ψαλιδάκι του Γουέιν Ρούνεϊ στο ντέρμπι της Γιουνάιτεντ με τη Σίτι.
«Ξέρεις πώς θα έρθει η μπάλα και πώς θα γυρίσει ο αμυντικός. Ξέρεις πότε θα πρέπει να τον πιέσεις και που είναι ο τερματοφύλακας. Είχα δει, όμως, ότι ο αμυντικός ερχόταν πάνω μου και ότι ο τρόπος που ήρθε η μπάλα θα μπορούσε να βοηθήσει να τον ξεπεράσω. Τότε, λίγο πριν φτάσει η μπάλα στα πόδια μου, το πήρα απόφαση: θα τον περνούσα, καθώς θα γύριζα. Χρειάστηκε και τύχη για αυτό το γκολ». Ό,τι και χρειάστηκε ήταν ένα αριστούργημα και στο τέλος η Άρσεναλ βρέθηκε στην κορυφή...




*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: