Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Σοκ και δέος: Με εισοδηματικά κριτήρια όλες οι συντάξεις!!

Τι είπαν οι «σοφοί» παρουσιάζοντας τις αλλαγές που θα ανατρέψουν όλα όσα γνωρίζαμε για το ασφαλιστικό - «Ψαλίδι» και στις απολαβές των σημερινών συνταξιούχων

Σοκ και δέος: Με εισοδηματικά κριτήρια όλες οι συντάξεις
Σε άμεση εφαρμογή της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού εφόσον υπάρχει προσδοκία να αποτελέσει ισοδύναμο των μνημονιακών μέτρων θα προχωρήσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος είπε ότι θα θέσει την πρόταση της επιτροπής σοφών υπόψιν του υπουργικού συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι το τελικό νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Βουλή το Νοέμβριο ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο φορολόγησης του μεγάλου πλούτου και επιβολής νέων εισφορών σε οικονομικές δραστηριότητες για την ενίσχυση του «κουμπαρά» που θα δημιουργηθεί υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων.

Το μέλος της επιτροπής Μιλτιάδης Νεκτάριος (πρώην διοικητής του ΙΚΑ) άφησε να εννοηθει ότι η αναπλήρωση της κύριας σύνταξης δεν θα υπερβαίνει το 45%-55% όπως και ότι θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος στα επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση με φορολογικά κίνητρα.

Η επιτροπή στο πόρισμά της προτείνει ενιαίους κανόνες για τις εισφορές και τις παροχές ενώ για τις εισφορές τονίστηκε ότι θα είναι πολύ κάτω από το 26% για τις επόμενες γενιές.

Ο κ. Κατρούγκαλος τάχθηκε υπερ των ενιαίων κανόνων αναπλήρωσης και εισφορών επιβεβαιώνοντας ότι τα χαμηλότερα εισοδήματα θα έχουν μεγαλύτερη αναπλήρωση της σύνταξης ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή, επιβεβαίωσε τα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας ότι δηλαδή θα επιβληθούν εισοδηματικά κριτήρια για την παροχή όλων των συντάξεων. Ό ίδιος, ωστόσο, διαχώρισε τη θέση του και είπε ότι προσωπικά πιστεύει ότι οι συντάξεις πρέπει να χορηγούνται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Η πρόεδρος της επιτροπής Αθηνά Πετρόγλου είπε ότι πρέπει να τερματιστούν οι διαφορές ανάμεσα σε παλαιούς και νέους και να γεφυρωθεί το χάσμα, αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επανυπολογισμό των συντάξεων των νυν συνταξιούχων.

Η πρωτοφανής αυτή παρέμβαση σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής δεν προσκρούει σε διάταξεις του Συντάγματος.

Προτείνεται, παράλληλα, ένα ταμείο που θα συγχωνευθούν κύριες, επικουρικές και εφάπαξ ενώ η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ενσωμάτωσης των επικουρικών στις κύριες.

Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε, ακόμα, ότι ο μνημονιακός δημοσιονομικός στόχος έχει επιτευχθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό του αλλά απομένει ένα «άνοιγμα» ύψους 700 εκατ. ευρώ. Έχουν, δηλαδή, προσδιοριστεί μέτρα ύψους 2,2 δισ. αλλά απομένει έναν άνοιγμα 700 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καλύψει αυτό το άνοιγμα με περικοπές συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ 28 ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: